6個月-1歲

跳至

首頁

尾頁

別墅

呀仔仲有個半月就一歲,人奶b
但都仲未肯食到一餐固
咩都試少少,啱食就食哂,好開心諗住搵到一樣佢肯食既野啦,再整就唔食
開始就諗住半人奶半奶粉咁餵,又係唔肯食奶粉
糊仔粥仔飯仔,咩都唔啱,又唔肯自己坐定定食
又唔肯自己玩(只限心情靚先玩得個一陣又扭)
湊到好灰呀 (emoji)(emoji)(emoji)(emoji)
同家姐完全係兩個性格

珍珠宮

BB防敏心得分享勳章

不如你餓先佢喇

珍珠宮

同意樓上媽咪,你試下餓下佢

別墅

試過,會喊到面黑嘴唇紫
回唔到氣,扭到我出現同抱先停

男爵府

回覆樓主:

狠心啲減奶,中午同晚餐枝奶唔比佢食,下午茶可以比奶,但最多150ml,早晚枝奶正常份量,每日一定要午餐晚餐都喂固體比BB,要令佢習慣食固體,BB肚餓知道無奶飲自然會食野,就算食得唔多都可能食到半碗,慢慢加份量上去,食飯前唔好比零食,除非佢食到大半碗固體先好獎勵佢,每次食完要讚佢

我個仔係好遲先代到一餐,大約九個月但正式嚟講其實係十個月,以下呢幾樣野係幾吸引我個仔食嘅,你可以參考下
試下比hello牌米糊,可以溝蛋黃同紫菜
馬騮牌子果蓉,絕食時頂一頂肚,便秘時有效

男爵府

回覆樓主:

hakubaku/和光堂/寶寶百味既麵條
湯底 : 一碗水煮滾打隻雞蛋,蔬菜要選啲好快煮林既, 雞髀菇/娃娃菜/翠玉瓜去皮/菜心切碎, 淮山/紅蘿蔔就要磨蓉,成碗麵會好滑甜甜地,我個仔成功加固就係食麵開始
蕃茄薯仔紅蘿蔔湯+ 排骨/豬尾骨/雞腳,未落鹽 留起兩碗做湯底,調味後家人都飲得
白汁 : 半碗水半碗奶煮熟d麵,落一匙羹米糊熄火後落芝士攪溶
大人同枱食飯都有助吸引bb一齊食嘢, 蒸魚未落豉油前,魚汁加魚肉撈大人白飯, 炒菜可以落蒜落油唔好落鹽切碎畀bb, 可以煮番茄炒蛋唔好落鹽同茄汁比bb
煲魚湯煲粥, 蕃薯蘋果粥等, 不過我仔唔鐘意食好少煲粥
慢慢試下啦最緊要唔好令到佢討厭食嘢

別墅

kissapplegirl 發表於 19-2-15 15:29
湯底 : 一碗水煮滾打隻雞蛋,蔬菜要選啲好快煮林既, 雞髀菇/娃娃菜/翠玉 ...

好,我試下,因為佢只肯埋身飲奶
我都想佢飲奶粉,咬到我好痛

珍珠宮

kissapplegirl 發表於 19-2-15 15:29
湯底 : 一碗水煮滾打隻雞蛋,蔬菜要選啲好快煮林既, 雞髀菇/娃娃菜/翠玉 ...

學到好多煮法啊,多謝我媽咪都好鐘意用湯底來煲粥同煮麵比bb,bb食得好開心。

男爵府

carmenlau22 發表於 19-2-15 11:39
但都仲未肯食到一餐固
咩都試少少,啱食就食哂,好開心諗住搵到一樣佢肯食既 ...

我女9個月都係咁 我最近整點菜同水果俾佢自己食 食得幾多就幾多 唔理佢

珍珠宮

carmenlau22 發表於 19-2-15 16:02
好,我試下,因為佢只肯埋身飲奶
我都想佢飲奶粉,咬到我好痛

你首先泵出來餵,比佢習慣下奶樽

別墅

RubyYu07 發表於 19-2-15 22:50
你首先泵出來餵,比佢習慣係奶咀

佢唔肯用樽,又唔肯奶嘴

珍珠宮

carmenlau22 發表於 19-2-15 22:51
佢唔肯用樽,又唔肯奶嘴

咁都差唔多1歲了,用學習杯或者吸管杯都得。

別墅

RubyYu07 發表於 19-2-15 22:54
咁都差唔多1歲了,用學習杯或者吸管杯都得。

佢識,但係奶就唔飲

複式洋房

回覆樓主:

我覺得BB唔肯樽餵好大程度係依附同安慰劑,更加要俾多d安全感佢, 食固可以每人一份一齊食,俾佢覺得有趣肯試好重要~
早餐我每日都俾新野佢試,有時烏冬仔,米線cut細,茄汁通(都係cut 細), 生果波波米,魚湯送麵包。。。etc

我阿囡差唔多大,都係快一歲,可以多d交流~~

別墅

shunshunmum 發表於 19-2-16 00:54
我覺得BB唔肯樽餵好大程度係依附同安慰劑,更加要俾多d安全感佢, 食固可以每人一份一齊食,俾佢覺得有趣肯 ...

佢已經23小時掛係我身上 超級痴身,有意欲想離開一步都爆喊個隻。。。

佢都中意食面類,包類已經唔要,餅個啲就今日食左,聽日俾返同款就已經唔食,少爺到爆。。。而家已經同家姐搶野同霸住我

我仔3月尾一歲

複式洋房

carmenlau22 發表於 19-2-16 01:21
佢已經23小時掛係我身上 超級痴身,有意欲想離開一步都爆喊個隻。。。

佢都中意食面類,包類已 ...

重點係咪要同姐姐爭媽媽?!咁就不止是加固咁簡單,要令佢知道姐姐都愛鍚佢;
加固真係每個b都唔同,我囡到8 個月都唔多肯食,不斷改變食材,煮法黎就佢

我囡 3月頭啊~~

別墅

shunshunmum 發表於 19-2-16 01:28
重點係咪要同姐姐爭媽媽?!咁就不止是加固咁簡單,要令佢知道姐姐都愛鍚佢;
加固真係每個b都唔同,我囡 ...

佢都已經霸哂,有時家姐痴我,佢會即刻嚟搶返,蚊走家姐,佢都幾惡下,不過家姐都成日整喊佢,因為搶佢玩具/抱佢/推佢/拉佢 但家姐餵佢食野,佢又肯食又好開心wor

家姐都係全人奶b,但個時我有返工,平時跟婆婆同工人,個時5個月食糊仔,6個月就粥仔同blw,一路食得好叻,1歲左右就自己用餐具食哂一餐,好好湊,睇佢食野好有滿足感
但細佬就。。。。。

複式洋房

carmenlau22 發表於 19-2-16 01:36
佢都已經霸哂,有時家姐痴我,佢會即刻嚟搶返,蚊走家姐,佢都幾惡下,不過家姐都成日整喊佢,因為搶佢玩 ...

所以真係每個bb都唔同,要家姐幫幫手餵細佬☺

別墅

shunshunmum 發表於 19-2-16 01:48
所以真係每個bb都唔同,要家姐幫幫手餵細佬☺

仲有個難題,沖涼沖到而家都仲喊到7彩

男爵府

carmenlau22 發表於 19-2-15 11:39
但都仲未肯食到一餐固
咩都試少少,啱食就食哂,好開心諗住搵到一樣佢肯食既 ...

減少奶睇睇會不會食多點?

首頁

尾頁

跳至