自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

今日下午喺中環摩天輪旁邊排隊買軟雪糕,我後面排咗一個姐姐,拖住個約兩歲男孩。個小朋友踢咗我一下,我望一望佢,見佢冇咩,我冇出聲,無幾耐,又踢我一下,我又望下個小朋友同姐姐,兩個都冇反應,我爸離遠見到問我問事,我話小朋友踢咗我兩次,我爸有啲嬲,同姐姐講睇住小朋友,話俾佢知小朋友踢到人,個姐姐竟然話:玩下啫!

呢句辣著我,我話我唔覺得係玩,我同佢講佢應該代小朋友道歉,而唔係一句“玩吓啫”,我問佢太太喺邊,我想同佢太太反映,佢唔答我,之後有個女人話買咗飛,佢哋冇買雪糕就走了。我冇追上去。

(待續)

男爵府

回覆樓主:

我冇嬲個小朋友,我唔覺得佢有惡意,我想講係個姐姐嘅嘴臉同態度,而且佢咁身教個小朋友,整到人用“玩吓啫”呢個藉口,第日小朋友就會識咁答。

希望小朋友個媽咪有上bk,可以提醒吓個姐姐。

子爵府

畀面勳章 睛靈勳章

回覆樓主:

有d姐姐真係令人好忟
有次買野排隊比錢,後面個菲姐貼實我黎排隊,手上果袋濕淋淋既野仲揩到我件衫背脊濕左少少,我擰轉面想望下佢果袋乜黎,佢態度囂張咁話sorry,我見佢衰衰地都叫say左sorry就算,我冇出聲擰番轉頭繼續排隊,點知佢繼續用英文講佢已經道左歉,做乜要望佢!想佢點?
豈有此理!
我話你整濕左我件衫,我甚至冇出聲話你,你而家咩態度?
佢見我發火鬧佢,佢竟然仲叫我 you behave sometime!
@&%$#* 我話你都幾荒謬嫁喎,你整濕我,我點解唔可以望下你?
然後佢一直loop話已經say左 sorry,仲想佢點
我費事大庭廣眾同個菲姐鬧交咁失禮,我搖搖頭比埋錢就走

男爵府

zoeyin 發表於 19-2-17 00:08
有d姐姐真係令人好忟
有次買野排隊比錢,後面個菲姐貼實我黎排隊,手上果袋濕淋淋既野仲揩到我件衫背脊濕左 ...

係,唔好同佢嘈,佢面皮咁厚。惡人自有惡人磨,睇佢會唔會一世好彩囉!

wcpcelia    發表於 19-2-17 09:24

水晶宮

HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 育兒性格勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

要知道工人基本上只負責照顧,
根本唔會幫忙教仔!

我試過有次同個仔玩「紙」飛機,
隻飛機跌落黎個小朋友行埋去踩,
本來隻飛機跌落黎係冇爛,係個小朋友踩到斷開兩截!
當時係工人陪住佢,一聲對唔住都冇!
之後我同返佢媽咪反映,慶幸佢媽咪都係講道理既人!
隻飛機唔係值錢野,不過小朋友係要教,
而且責任係要由父母去做!

男爵府

babyhowie 發表於 19-2-17 00:34
要知道工人基本上只負責照顧,
根本唔會幫忙教仔!

認同小朋友係父母教,但我其實擔心嗰位姐姐嘅“身教”俾小朋友學咗,同埋下次遇到個惡嘅、癲嘅,姐姐同小朋友都可能有危險。

好彩我冇俾佢破壞到心情

babyhowie    發表於 19-2-17 00:43

伯爵府

我想起大6個細路故意用腳踢個男人,然後俾人大力摔落地果單野,個細路好彩係踢你,如遇上果個躁底男,D阿媽唔教,祝佢好運囉
沒有得到本人字面上允許,文字傳媒不許引用/摘錄/轉載本人任何留言,以作報導或任何其他用途。

大宅

你應該答菲姐姐,I wanna play a game too

男爵府

唔係怪獸 發表於 19-2-17 00:50
我想起大6個細路故意用腳踢個男人,然後俾人大力摔落地果單野,個細路好彩係踢你,如遇上果個躁底男 ...

係,就怕係咁,所以我開po,希望男孩媽咪睇到。我唔係要追究責任、討回公道,但真係要注意,加上姐姐會咁回應,分分鐘小事變大事。

作為一個媽媽,都唔想小朋友受到傷害。希望收到我善意提醒

男爵府

littleyen 發表於 19-2-17 00:54
你應該答菲姐姐,I wanna play a game too

我好少耍出無影腳,師傅話練武係強身健體

瑪瑙宮

careycarey 發表於 19-2-17 00:57
我好少耍出無影腳,師傅話練武係強身健體

你師傅係咪黃飛鴻

男爵府

tkop 發表於 19-2-17 01:13
你師傅係咪黃飛鴻

梗係唔係,唔同年代

瑪瑙宮

有d姐姐真係令人好忟
有次買野排隊比錢,後面個菲姐貼實我黎排隊,手上果袋濕淋淋既野仲揩到我件衫背脊濕左 ...

How did u say

象牙宮

2024年龍年勳章

littleyen 發表於 19-2-17 00:54

公爵府

有d姐姐真係令人好忟

菲姐自大, 即使同你表面道歉, 但內心其實唔順氣, 以為你唔識英文想拎返個尾彩, 唔好勞氣。

男爵府

回覆樓主:

明白,我工人帶仔女去公園玩,仔女玩玩吓直頭比其他小朋友打,都有遇到都咁嘅工人姐姐,玩吓啫。
我工人姐姐,會話返果個工人,話佢唔應該咁教。

珊瑚宮

親子王國15週年勳章 BK Milk勳章

"you call this play? OK, come, I will play with you your way! let me kick you and let you have some fun too and see how you like it"

男爵府

早兩日我要去影印,婆婆帶我兩個小朋友去附近公園玩,有個五六歲男仔又鬧又推我大女,兩次之後婆婆同個小朋友講唔可以咁架,個男仔仲係唔理,婆婆就抱走我大女去第二邊,個男仔係姐姐湊住仲有個妹,但個姐姐睇住都唔理淨係係度FaceTime傾電話!

伯爵府

章魚妹妹 發表於 19-2-17 14:33
早兩日我要去影印,婆婆帶我兩個小朋友去附近公園玩,有個五六歲男仔又鬧又推我大女,兩次之後婆婆同個小朋 ...
呢D男仔遲早衰次勁 預左有D男人脾氣唔好見到自己個女俾人推的話

男爵府

mkmama21 發表於 19-2-17 11:44
明白,我工人帶仔女去公園玩,仔女玩玩吓直頭比其他小朋友打,都有遇到都咁嘅工人姐姐,玩吓啫。
我工人姐 ...

“玩吓啫”真係令人堅嬲,我冇話同佢玩喎

首頁

尾頁

跳至