論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

男爵府

我個菲姐姐今朝同我媽咪講護照原來一月時已過左期,請問大家有冇idea知要點處理呢?
我仲未睇到未了解,但佢7月先到期,原來會响完約前到期?
問左agent佢未答我......

寶石宮

2023年兔年勳章

回覆樓主:

護照過期 即visa也過期
快啲去換新護照 去入境處續visa
工人要寫信解釋 非法逗留可被檢控

男爵府

Poyau 發表於 19-2-17 13:44
護照過期 即visa也過期
快啲去換新護照 去入境處續visa
工人要寫信解釋 非法逗留可被檢控

咁大件事,咁個agent應該做合約時已知喇喎,又會咁既.....
唔該晒你呀

水晶宮

Catherinesze 發表於 19-2-17 13:47
咁大件事,咁個agent應該做合約時已知喇喎,又會咁既.....
...

passport 及 visa 到期, 工人都有責任。成年人連自己 passport 幾時到期都不注意。叫工人快問同鄉如何 renew passport。工人要 renew 咗 passport 至有得 renew visa.

另外, 僱主都有責任知道工人個visa 幾時到期。工人 visa 上寫有僱主個名, 而不是 agent 個名, 要著緊的當然是僱主, 因為工人有咩事, 僱主負責, agent 冇咩責任要付

寶石宮

2023年兔年勳章

Catherinesze 發表於 19-2-17 13:47
...

有A準會係工人到港時提僱主 不過不一定

男爵府

姐姐話要顧主寫信,唔知要寫咩呢?

大宅

Catherinesze 發表於 19-2-17 16:40
姐姐話要顧主寫信,唔知要寫咩呢?

我姐姐約未完,passport過期已續,現要續visa,顧主要填邊張form?我上網搵唔到。仲有顧主要寫信證明工作期限,要顧主身份證副本,仲有需要咩文件?有無人知道?謝謝!

男爵府

BB20111102 發表於 19-2-20 22:39
我姐姐約未完,passport過期已續,現要續visa,顧主要填邊張form?我上網搵唔到。仲有顧主要寫信證明工作期 ...

我姐姐今日續左working visa喇,完全同你一樣,佢又係續左passport,但唔知原來working visa過左期。
我打過去入境處外傭組問,佢話要姐姐同我各寫一去信解釋,另外我再寫一封信確認會响餘下既合約期內僱用呢位姐姐,所以總共3封信。
但我冇俾我身份證佢喎⋯⋯
費用係190,我俾埋車錢佢,一早出門口到4點幾返,要等好耐

大宅

Catherinesze 發表於 19-2-21 00:00
我姐姐今日續左working visa喇,完全同你一樣,佢又係續左passport,但唔知原來working visa過左期。
我打過 ...

visa就未過期,但4月就到期,所以要續。我想問你填嗰份表格係咪呢份?

男爵府

BB20111102 發表於 19-2-21 09:44
visa就未過期,但4月就到期,所以要續。我想問你填嗰份表格係咪呢份?

我冇填過表喎,唔知姐姐有冇填
一係你打電話去問下啦

大宅

Catherinesze 發表於 19-2-21 10:35
我冇填過表喎,唔知姐姐有冇填
一係你打電話去問下啦

打左好耐都無人聽

子爵府

2024年龍年勳章 秋日勳章 炎夏勳章 春季勳章 冬日勳章 畀面勳章

BB20111102 發表於 19-2-21 09:44

續visa唔係呢份, 係填extension of visa

大宅

5R2H 發表於 19-2-21 21:26
續visa唔係呢份, 係填extension of visa

今朝打左一朝電話,終於等到有人聽,應該係988a張form,姐姐填,顧主唔使。

首頁

尾頁

跳至