自由講場

跳至

男爵府

2019新春慶豚圓 我的育兒心得勳章 貓狗褓姆 夏天玩到顛 畀面勳章 環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章

點解次次都要叫先溫書呢?
今次諗住放手,由爸爸幫忙溫書。點知溫了半天。現在雙雙看電視,話今天已溫完書了。
仲有一星期考試,係咪我太緊張呢?
但我真係好唔開心.

男爵府

2019新春慶豚圓 2019勳章 親子王國15週年勳章

靠爸爸溫書,10 個有 9 個都唔掂 因為爸爸係趕住完成任務可以去放鬆,而非為左小朋友有好成績。

最好訓練下個小朋友自己坐係度溫,佢覺得掂就過黎搵你抽書問,答錯多過 2 成就要返去再溫過。

你小朋友幾大?如果係初小,仲可以閉埋雙眼等睇成績,出到黎成績 keep 到嘅,皆大歡喜,keep 唔到嘅,就知道靠唔住,要自己跟返,爸爸就以後每逢考試都配合你,唔可以有任何異議。

子爵府

2019新春慶豚圓 畀面勳章

嵐嵐雲妮 發表於 19-2-17 17:21
今次諗住放手,由爸爸幫忙溫書。點知溫了半天。現在雙雙看電視,話今天已溫完書 ...

睇開啲,小學?初中?如小學有排捱呀 做父母係咁,希望大個好啲啦,去到初中仲有仲得人驚

子爵府

2019新春慶豚圓

我都俾兩父子激到胃痛~
考試季節真係激到老咗10年

珍珠宮

2019新春慶豚圓 2019勳章

1998Ruby1998 發表於 19-2-17 17:29
靠爸爸溫書,10 個有 9 個都唔掂 因為爸爸係趕住完成任務可以去放鬆,而非為左小朋友有好成績。

...

靠爸爸溫書,10 個有 9 個都唔掂
我C6吾係趕住完成任務,但總之都係好hea

珍珠宮

2019新春慶豚圓

放鬆D,有排捱。

我叫個豬隊友幫手,佢15分鐘就話攪掂,因為"呢D識架啦"、"呢D?如果唔識,而家先教都教唔切架",攪到個仔都唔比佢幫手溫。

水晶宮

2019新春慶豚圓 2019勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 玩具勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章

今次諗住放手,由爸爸幫忙溫書。點知溫了半天。現在雙雙看電視,話今天已溫完書 ...

溫書我唔會只意爸爸, 我會自己來

學會放下    發表於 19-2-18 00:49

侯爵府

2019新春慶豚圓 2019勳章 好媽媽勳章

回覆樓主:

算啦,爸爸靠得住豬乸會上樹

男爵府

認識瑞士牛牛第一回

same same...

水晶宮

1998Ruby1998 發表於 19-2-17 17:29

...

通常只會叫c6幫手默書

公爵府

2019新春慶豚圓

從來唔會只意C6幫手同個仔溫書,咁樣只會更加嘔血

男爵府

2019新春慶豚圓 2019勳章 2018復活節勳章 BK Milk勳章

不要靠爸爸,只會增添你的煩惱!

寶石宮

2019新春慶豚圓 2019勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 開心吸收勳章

sunnygirl 發表於 19-2-17 17:49
算啦,爸爸靠得住豬乸會上樹

公爵府

2019新春慶豚圓

回覆樓主:

我朋友兩公婆都係教書,無得話爸爸唔識教啦,都係靠唔住

伯爵府

2019新春慶豚圓

小朋友既嘢,我好少假手於老公

伯爵府

mandy952 發表於 19-2-17 18:27
通常只會叫c6幫手默書

我果位幫默書都唔得。佢話岩哂,我都搵到7/8個錯。仲要同小朋友講係阿媽check 之麻。

男爵府

我嗰時同個仔溫書,爸爸就叫佢佢瞓覺....

其實你唔好旨意男人,自己幫佢搵啦⋯⋯

公爵府

回覆樓主:

我從來冇要求c6同仔溫書,係上年我入院生bb,叫c6夜晚唔好來探我,留係屋企幫個仔溫測驗,我一早寫好時間表,測咩內容,習作,練習紙邊版
夜晚9點打俾我問野,原來溫錯左另一本 一個從來唔打開個仔書包,寫好哂乜都唔知邊本書,一個就傻傻下自己寫完手冊唔睇,兩父子都靠唔住

珍珠宮

回覆樓主:

考試係細路既事,我會教細路自己溫。

大宅

2019新春慶豚圓

好好笑

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊