0-6個月

跳至

首頁

尾頁

別墅

平時出街係我媽媽抱住佢,坐車都係.
我想試下自己抱返,但今日出現咗個問題..
今日我抱bb坐車,佢個頭係咁伸埋去我胸度喊,但佢已經食飽咗冇耐(餵奶粉).
我媽就係咁話佢聞到我陣味所以扭食同扭計,我點抱佢都喊,之後我媽又搶走咗bb,bb扭多一陣就冇喊喺度睇風景. 過多陣媽媽俾返bb我,佢又伸個頭去我胸度喊
唔知係咪扭奶咀要瞓覺呢?
想問有冇媽媽喺街都試過咁?如果bb喺街扭奶咀你地會點做?

男爵府

薄荷熊 發表於 19-2-17 19:59
今日我抱bb坐車,佢個頭係咁 ...

其實我覺得佢係習慣左你媽抱

別墅

cpycpyhelen 發表於 19-2-17 20:59
其實我覺得佢係習慣左你媽抱

唉.. 就係唔想咁樣
我平時抱bb果陣佢就話我唔放低佢,但佢就成日抱住bb. 出街同平時都太主動照顧bb,搞到我都分唔到自己角色

男爵府

薄荷熊 發表於 19-2-18 01:34
唉.. 就係唔想咁樣
我平時抱bb果陣佢就話我唔放低佢,但佢就成日抱住bb. 出街同平時都太主動照 ...

其實個個媽媽都係甘,我媽媽同奶奶都係甘話我,不過我好預理,始終個小朋友係自己生,依家唔抱幾時抱,唔通等佢大左先抱咩,你係自己湊定係媽媽幫你湊,我覺得你可以多啲同佢玩下,抱多啲佢,佢會痴你多啲

別墅

cpycpyhelen 發表於 19-2-18 08:23

其實個個媽媽都係甘,我媽媽同奶奶都係甘話我,不過我 ...

我平時朝早自己湊,媽媽放6點,返到嚟就係佢湊
開頭都成日俾99話我地抱慣哂,但我同老公都話唔抱佢只會一直喊.
我怕bb係因為聞到我陣味所以扭人肉奶咀咋

男爵府

薄荷熊 發表於 19-2-18 14:03
我平時朝早自己湊,媽媽放6點,返到嚟就係佢湊
開頭都成日俾99話我地抱慣哂,但我同老公都話唔抱佢只會一 ...

我奶奶都話我抱慣曬佢,但我覺得佢岩岩出黎呢個環境會冇安全感,作為媽媽抱緊bb都好正常,唯一唔同可能我泵出黎比佢飲,所以唔會有人肉奶咀呢個問題,不過朝早你湊既話,你都會抱下佢,個陣有冇都好扭?

珍珠宮

可能真係慣左俾婆婆抱

別墅

cpycpyhelen 發表於 19-2-18 15:05
我奶奶都話我抱慣曬佢,但我覺得佢岩岩出黎呢個環境會冇安全感,作為媽媽抱緊bb都好正常,唯一唔同可能我 ...

朝早好少扭奶咀,通常悶先會扭計
平時照顧佢都冇時間泵.. 你係自己一個照顧bb?

翡翠宮

BB防敏心得分享勳章

BB好醒架,聞出人奶味,以後戒人奶,你可能要同BB隔離。

複式洋房

薄荷熊 發表於 19-2-17 19:59
今日我抱bb坐車,佢個頭係咁 ...

我呀b都係咁,佢只係想要奶咀訓覺,因為其實坐巴士對bb的刺激好大(因為佢地d感官未發展得好),所以比奶咀佢放鬆個人,訓覺令佢無咁刺激。
如果你唔比佢,佢會扭一陣,之後眼定定咁度風景,之後扭多陣就會訓(果次出街無帶奶咀 )
佢喊咁耐比人望足咁耐 真係想打暈佢

男爵府

薄荷熊 發表於 19-2-18 23:40
朝早好少扭奶咀,通常悶先會扭計
平時照顧佢都冇時間泵.. 你係自己一個照顧bb?
...

我女朝早主要係奶奶湊,我夜晚夜工同埋星期六日都係我湊,平時bb如果bb跟我同埋啲長老出街都係我抱,或推車仔,不過我較多係用揹帶抱住,而我奶奶基本係好小帶佢出街,同佢帶佢出街多數用車仔除非個日天氣唔好

別墅

cpycpyhelen 發表於 19-2-19 07:08

我女朝早主要係奶奶湊,我夜晚夜工同埋星期六日都係我 ...

你就好喇.. 我媽媽鐘意用揹帶帶佢出街,佢有時落街同朋友食早餐都話要帶埋bb見人
可能佢驚bb遲啲認人會唔跟佢掛

別墅

amity2016 發表於 19-2-19 00:21
我呀b都係咁,佢只係想要奶咀訓覺,因為其實坐巴士對bb的刺激好大(因為佢地d感官未發展得好),所以比奶咀佢放 ...

我就係驚搭長途巴士佢會扭計先坐私家車,好尷尬架嗎.. 可能我要諗辦法幫佢戒人肉奶咀

別墅

haha748494 發表於 19-2-18 23:43
BB好醒架,聞出人奶味,以後戒人奶,你可能要同BB隔離。

仲諗住半人奶會冇呢個問題

男爵府

薄荷熊 發表於 19-2-19 15:24
你就好喇.. 我媽媽鐘意用揹帶帶佢出街,佢有時落街同朋友食早餐都話要帶埋bb見人
可能佢驚bb遲啲認人會唔 ...

一齊住應該唔會有呢個問題既,或者你可以試下單獨同佢出下街抱多啲佢,多啲同佢玩下,可能好啲,我基本上放工返屋企一定會抱佢,放假到我主力湊佢,我會抱佢出街行,就算佢出街訓我都會抱佢出街,你係媽媽佢點都會痴你既,唔好灰心

翡翠宮

BB防敏心得分享勳章

回覆 薄荷熊 的帖子

證明你BB好醒,嗅覺好好吖。

別墅

cpycpyhelen 發表於 19-2-19 15:32
一齊住應該唔會有呢個問題既,或者你可以試下單獨同佢出下街抱多啲佢,多啲同佢玩下,可能好啲,我基本上 ...

我試下搵多啲野同佢玩,唔該哂

首頁

尾頁

跳至