樓市動向

跳至

首頁

尾頁

禁止發言

大宅

畀面勳章

家陣啲人精左好多,我相信唔會再出現03年嘅樓價...

伯爵府

原帖由 zinacef 於 09-4-25 23:48 發表
家陣啲人精左好多,我相信唔會再出現03年嘅樓價...

精左唔代表唔驚,當年都唔知自己幾時死仲邊有心情去買樓,睇樓都無人睇,即使幾平都係假,如果真係有豬流感出現,情況都會一樣,夠膽又認為自己實會避過這關的人,先會出來掃平貨,但比我一定令願留番個錢傍身。希望唔會殺來香港,否則比SARS那年更差。

伯爵府

要密切留意, 世衛發得出警告, 即係有料到....
唔係局部情況咁簡單....

原帖由 歌莉亞 於 09-4-26 19:36 發表

精左唔代表唔驚,當年都唔知自己幾時死仲邊有心情去買樓,睇樓都無人睇,即使幾平都係假,如果真係有豬流感出現,情況都會一樣,夠膽又認為自己實會避過這關的人,先會出來掃平貨,但比我一定令願留番個錢傍身。希望唔會殺來香港,否 ...

男爵府

甘又係,如果真系殺到黎,你要買樓定要命?

男爵府

睇定d,心急一定決定錯誤。

男爵府

我寧願留個錢傍身....

大宅

畀面勳章

呢啲全部都係未知之數, 總之, 最緊要大家注意身體健康同個人衛生, 唔好俾佢襲擊到我地, 我真係唔想再見到有任何人因為咁而無左條命

男爵府

真係乜野怪事都有可能發生, 豬病都會傳染俾人.

不過我信同 SARS 唔能夠相提并論, SARS 之所以可怕, 係因為大家當時對SARS所知有限, 無知引發出來的恐慌才令到經濟嚴重收縮.

想置業的人仕如果希望豬流感可以將香港樓價帶回到SARS時期, 咁恐怕不會如願了.

過去幾年, 幾乎每年都有禽流感個案, 相信今年都一樣會有, 但禽流感對樓市有幾大影響呢? 大家心中有數.

豬同禽鳥唔同, 禽鳥會飛, 豬暫時都未識; 禽鳥大部份係野生, 並且很多會隨季節遷移, 過境唔需要身份證, 禽鳥有病就真係難以阻止其大範圍傳播. 但豬, 絕大多數都係人養的, 而且活動範圍極細. 只要一聲令下, 數小時內就可以將全國的豬殺清光. 最多以後無豬肉食, 牛肉, 雞肉大幅加價.

關鍵問題係帶有病菌的人, 人傳人, 但又未有有效疫苗供應的時候會有幾多人會受感染就無從估計了. 希望世衛馮Auntie可以係短期內搞得掂啦.

水晶宮

上次SARS的源頭是中國和香港,今次是墨西哥,即地球的另一面,雖然美國東部有人感染,但無死人,加上有上次SARS的經驗,世衛和各地政府都會嚴陣以待,相信香港應該會有驚無險,至於經濟,相信會拖慢美國的復甦。

洋房

回覆 # 的文章

落埋大訂先听到單咁震撼嘅消息,當唐心嗡又心慌,都唔知銀行上會有冇問題.唉!

男爵府

原帖由 Theomama 於 09-4-27 11:31 發表
落埋大訂先听到單咁震撼嘅消息,當唐心嗡又心慌,都唔知銀行上會有冇問題.唉!

唔使擔心啦! 今朝hsbc仲打電話來跟進搶生意o窩!

男爵府

過多兩星期, 就可以有個再清楚點的圖畫, 報紙通常在消息未明朗之前就喜歡作出最負面的報導, 政府都偏向將問題講得嚴重d, 令大家更有防護之心 (這是好的, 我舉雙手贊成).

男爵府

病毒傳黎香港固然擔心,但講話對樓市無影響就太天真,美國已經元氣大傷,墨西哥又攬單貢野,勢必拖慢美國復元速度,直接影響香港出口生意,到時又一輪裁員減薪潮,你話會唔會影響到香港樓市?

但願快D搵到醫治方法,人命先係最重要.

男爵府

原帖由 Ms.ChanChan 於 09-4-27 11:52 發表

唔使擔心啦! 今朝hsbc仲打電話來跟進搶生意o窩!

我話唔駛擔心只係想話唔驚銀行即刻收緊按揭,因為今朝我同SCB,南洋,HSBC分別傾過電話,佢地取向仍然好積極...,不過,Theomama 我建議你都係快d找銀行安排按揭,費時夜長夢多~

至於呢個豬流感唔驚就假! 但驚反而係人身安全囉!

大宅

畀面勳章

香港人吸收左上次SARS嘅經驗, 衛生常識應該好好, 再加上香港嘅醫護人員嘅努力, 香港一定唔會有事, 大家努力!

管理員

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 減齡達人勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 +4熱血勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 FUN享自然‧郊遊一夏 親子探索遊 畀面勳章 7周年華麗國民 大廚勳章 親子達人勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 2016畫展勳章

歡迎國民到抗豬流感討論區討論:
http://forum.baby-kingdom.com/forumdisplay.php?fid=652

共抗豬流感!

禁止訪問

禁止發言

男爵府

原帖由 agape 於 09-4-27 14:45 發表
如果殺到,一定勁過sars.

何出此言?

因為sars在香港只造成299人死亡? 大約相當於兩年交通意外死亡的數字?

首頁

尾頁

跳至