自由講場

跳至

男爵府

2019新春慶豚圓 2019勳章

上次睇完viu節目,話食用醋好,想問下有無jm飲緊,飲緊邊款?

子爵府

2019新春慶豚圓 2019勳章 熱血勳章

superkingdom 發表於 19-2-18 17:07
上次睇完viu節目,話食用醋好,想問下有無jm飲緊,飲緊邊款?

https://www.greendotdot.com/o60201.html

平靚正

珊瑚宮

keykeyman 發表於 19-2-18 17:16
https://www.greendotdot.com/o60201.html
飲過一排其實難飲架,去洗牙醫生問我係咪成日食酸野後就無再飲。

子爵府

2019新春慶豚圓 2019勳章 熱血勳章

mercurycc 發表於 19-2-18 17:21
飲過一排其實難飲架,去洗牙醫生問我係咪成日食酸野後就無再飲。

難飲要睇你稀釋既比例,另外唔單係醋會做成,寶礦力同汽水都會勁侵蝕牙齒

wcpcelia    發表於 19-2-19 11:45

珍珠宮

回覆樓主:

自己浸, 覺得較多選擇。
亦因為自己整超簡單

男爵府

keykeyman 發表於 19-2-18 17:16

但之前試過這款真勁酸

伯爵府

2019新春慶豚圓

superkingdom 發表於 19-2-18 17:07

我見我老公飲韓國嗰啲,加鮮奶就會變到好似乳酪咁既味。

大宅

回覆 superkingdom 的帖子

有飲過,有陣時間好鐘意健康的飲食所以電視有講過飲果醋唔錯就去買左,有唔同味幾好飲。飲左後腸道真係好健康而且感覺同飲前好唔同(可能純粹個人感覺良好)而家間唔中先會買(因價錢有點貴)
歡迎歡迎

男爵府

cbeyond 發表於 19-2-18 17:32
自己浸, 覺得較多選擇。
亦因為自己整超簡單

請教自己掂浸

珍珠宮

superkingdom 發表於 19-2-18 17:36
請教自己掂浸

我有浸檸檬, 蘋果, 青梅, 日本梅
生果皮有蠟就搵熱水浸一陣, 就刷得走, 抹乾水份, 之後切片/粒, 梅細粒就唔需要切, 加入米醋, 糖, 冰糖/黑糖都可以, 1:1 (想少點糖都可以), 浸3個月就可以飲。
好簡單

wcpcelia    發表於 19-2-19 11:46

水晶宮

2019新春慶豚圓 2019勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章 開心吸收勳章

mercurycc 發表於 19-2-18 17:21

我都係,浸檸檬醋,end up 隻牙崩咗少少。

珍珠宮

ChloeMa 發表於 19-2-18 18:22
我都係,浸檸檬醋,end up 隻牙崩咗少少。

我又無事喎, 飲左5,6支韓國大支果醋, 加2支台灣果醋, 先開始自己浸, 900ml支都飲左幾支了。

男爵府

2019新春慶豚圓

回覆樓主:

我覺得天地一號最好飲

珊瑚宮

keykeyman 發表於 19-2-18 17:27
難飲要睇你稀釋既比例,另外唔單係醋會做成,寶礦力同汽水都會勁侵蝕牙齒
...
呢點我知,只係大家分享下。

珊瑚宮

cbeyond 發表於 19-2-18 18:37
我又無事喎, 飲左5,6支韓國大支果醋, 加2支台灣果醋, 先開始自己浸, 900ml支都飲左幾支了。
...
之前有睇過韓國果款,d糖都幾多。

珊瑚宮

sonet 發表於 19-2-18 18:47
我覺得天地一號最好飲
睇睇。
https://hk.appledaily.com/china/daily/article/20130809/18370419

男爵府

2019新春慶豚圓

mercurycc 發表於 19-2-18 19:04
睇睇。
https://hk.appledaily.com/china/daily/article/20130809/18370419

男爵府

2019新春慶豚圓

我自己養紅茶菌,味道好似檸檬醋咁,好好味

男爵府

cbeyond 發表於 19-2-18 17:44
我有浸檸檬, 蘋果, 青梅, 日本梅
生果皮有蠟就搵熱水浸一陣, 就刷得走, 抹乾水份, 之後切片/粒, 梅細粒就 ...

男爵府

sonet 發表於 19-2-18 18:47
我覺得天地一號最好飲

大6我唔敢飲

跳至
熱門主題
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊