母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

洋房

今日開始發燒39.3度, 可否繼續餵人奶? 我未睇醫生。

侯爵府

原帖由 DaoDaphne 於 09-4-26 02:18 發表

可以, 我傷風感冒都有照餵. 有睇醫生 + 食藥. 記得同醫生講你餵人奶中

大宅

媽媽身體病了, 如果繼續餵人奶, 對bb有莫大益處, 因為bb身體又可以透過母乳加多左抗體, 又增加左佢既基本抵抗力啦, 所以唔駛停, 如果你有咳或鼻水, 都建議你可以餵奶時帶番個口罩, 以防萬一

原帖由 DaoDaphne 於 09-4-26 02:18 發表

複式洋房

唔使擔心, 我兩星期前都發燒39度, 我都有繼續餵。聽人講BB食奶仲可以多D抗體添。唔知係咪我飲了大量的水, 也瞓多了, 所以奶量沒跌反升, 比平時多了30ML添(泵出來)。而我亦無睇醫生, 只係不斷飲水, 兩日就好返。

民房

yes, i got a fever (39C) before as well....and i still keep feeding my bb. drink more water....as much as u can. other than feeding yr bb, sleep as much as u can....i recovered by using this method in 1 day.

原帖由 happyship 於 09-4-26 17:58 發表
唔使擔心, 我兩星期前都發燒39度, 我都有繼續餵。聽人講BB食奶仲可以多D抗體添。唔知係咪我飲了大量的水, 也瞓多了, 所以奶量沒跌反升, 比平時多了30ML添(泵出來)。而我亦無睇醫生, 只係不斷飲水, 兩日就好返。

...

洋房

有冇人試過可繼續餵人奶的抗生素?病左6日仍有喉嚨發及咳。醫生話如果靠自己打仗不成功就要食抗生素, 但話這抗生素可以繼續餵人奶的。

有冇人試過可繼續餵人奶的抗生素?

珍珠宮

BK Milk勳章

原帖由 DaoDaphne 於 09-4-30 07:01 發表
有冇人試過可繼續餵人奶的抗生素?病左6日仍有喉嚨發及咳。醫生話如果靠自己打仗不成功就要食抗生素, 但話這抗生素可以繼續餵人奶的。

有冇人試過可繼續餵人奶的抗生素? ...

有, 我同醫生講餵緊人奶, 佢咪開d唔會影響bb 0既抗生素比我, 可繼續餵奶, 阿b冇0野

大宅

我前幾日都有小小燒,食左兩粒幸福傷風素+飲勁多水+訓覺時焗一身汗,一日就好番喇!! 其間都仲有比仔仔埋身食,不過就辛苦小小囉~~

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊