自由講場

跳至

首頁

尾頁

琥珀宮

bbc2018 發表於 19-2-20 08:35
我朋友C6當初買樓首期,供樓,家里開支,旅行佢都是AA, 好在佢份人工算高。但都常常同我呻,想離婚。

好 ...

若自己人工都高,咁AA share 家庭支出好正常,香港而家都越來越多係咁,兩公婆財政獨立

男爵府

美之選468 發表於 19-2-19 22:51
外國人也有家庭主婦,無家用怎麼生活? 但哪裡都有衰人,不能以國區分,中國人也有不俾家用之人,也有不供養 ...
我屋企都有個咁傻人,父母生病唔理,最紧要教會行先,阿爸死竟然唔裝香,生嚟把鬼
簡簡單單,開開心心!

珍珠宮

木土土 發表於 19-2-20 15:01
若自己人工都高,咁AA share 家庭支出好正常,香港而家都越來越多係咁,兩公婆財政獨立
...

不過當初我朋友要給家用父母,因為大學佢父母付。但佢C6不用給家用父母

樣樣計到足。我朋友吾開心。好在佢有眼光。佢C6其實好有做生意頭腦。可能之前咁才有錢創業。

翡翠宮

brindlewin 發表於 19-2-20 09:00
英美澳稅制社福制度好唔同,每個人一路工作係一路contribute去退休基金(有如MPF/長糧計劃),其實唔使大富 ...

最後兩句非常正確

男爵府

我接觸過既外國人的確無家用呢嗰concept。

我老公第三代澳洲華人,無俾家用既concept。而我奶奶亦都一樣無收家用呢嗰concept。係個人主義盛行既澳洲,我奶奶一直識為自己打算,一早做好退休養老計劃,年輕時亦無為仔女付出所有。我初結婚時送禮,我奶奶退番比我話為咩事送,需要會自己買。

我奶奶既姊妺多同白人結婚,小孩係mixed,我留意到家人之間無比/收家用。而佢哋關係又ok親,定期飯聚。

係我奶奶家族,我女係最後一個pure Chinese。至於我老爺我未見過,唔知。

琥珀宮

bbc2018 發表於 19-2-20 15:08
不過當初我朋友要給家用父母,因為大學佢父母付。但佢C6不用給家用父母

樣樣計到足。我朋友吾開心。好在 ...

樣樣計到足,應該拍拖時已知

琥珀宮

MeowMuiMui123 發表於 19-2-20 15:24
我接觸過既外國人的確無家用呢嗰concept。

我老公第三代澳洲華人,無俾家用既concept。而我奶奶亦都一樣無 ...

咁你同99親友飯聚,係AA夾錢?你99比自己果份?

子爵府

朋友個千金,嫁左個英國人,當地十大富豪榜上有名果種。

千金同女婿住響自己買的島上,乘直昇機上下班。年中派私人飛機來港,接阿媽去渡假。

但係阿媽 (即我朋友)仍住平民屋邨,樸實無華。友儕間莫不讚許阿媽,淡泊自如。
阿媽私下呻,千金從無錢過阿媽手。當然,跟千金去旅行,吃好的喝香的,名牌衣飾手袋鞋履自然少不了,首飾金器免問。

阿媽有次試探阿女,阿媽退休後,冇細藝,去英國跟你住好唔好?
千金同女婿商量後,覆: 你可以黎幫手打理花園,我俾返xxx人工你。

我不知這是英國習俗,還是女婿天性如此。

大宅

1010mum 發表於 19-2-20 15:34

千金同女婿住響自己買的島上,乘直昇機上下班。年 ...

心涼,女婿一般無論有錢沒錢你同他拿$100都難,女人一定要有事業和收入才行,個女要識做私下不用給老公知,自己給私自錢或經常買老豆老母需要嘢給他們,父母養大我們不計供書教學只是吃都有幾十萬以上成本,精力就更加沒得計,如果老沒所依不如一早不生,養孩錢拿去買樓收租養佬實際

珍珠宮

木土土 發表於 19-2-20 15:31
樣樣計到足,應該拍拖時已知

拍拖已知,但當時大家人工差不多問題不大,但當佢C6人工高過佢吾少,佢又因要生2個小朋友,少咗升職機會,又要大家AA,就會吾開心。

侯爵府

環保接龍勳章

香港人唔同啦...而家D後生嗰嗰都等父幹或啃老...
仲想要家用

男爵府

木土土 發表於 19-2-20 15:33
咁你同99親友飯聚,係AA夾錢?你99比自己果份?

通常去其中一個姊妹屋企gathering, 各自帶一樣餸或酒。佢哋姊妹間熟d,出街食比番自己嗰份。
我老公同佢哥都係AA。
反而我奶奶有時會請下,錫下仔喎。
不過佢哋之間真係好少錢銀瓜葛。

象牙宮

回覆樓主:

外國係唔流行,仲成日要aa制!我d外國親戚都無比,只係食飯聚會唔使父母比錢

伯爵府

HiPP勳章(2)

回覆樓主:

我老公土生土長香港人 祖籍潮汕
但都唔需要俾家用 係全個家都唔使 大伯都無俾
初初拍拖我成日上嚟食飯 有問過需要俾返幾千99嗎?
當時老公聽到 直接say no. 話好彩我無俾 否則係睇唔起99

咁婚後 99都唔知咩叫家用 反而好奇點解要俾家用?
但我有俾我媽家用 唔知99知唔知我有俾 但就算知 佢都唔會多講

侯爵府

畀面勳章

三棵樹 發表於 19-2-19 22:16
我有個朋友嫁左瑞士人,佢係 ftm,佢老公有俾家用,仲另外出糧俾佢自己用,佢老公話朋友喺屋企湊仔都係一份 ...

咁正

大宅

1010mum 發表於 19-2-20 15:34

千金同女婿住響自己買的島上,乘直昇機上下班。年 ...
既然講到咁有錢, 無理由漏少少都無架?

平時佢買鑽石嗰啲都可以買多幾粒送父母啦

莫非千金所有野都係富豪買返黎? 佢唔可以出街買野??

子爵府

gmvn123 發表於 19-2-20 16:52
既然講到咁有錢, 無理由漏少少都無架?

平時佢買鑽石嗰啲都可以買多幾粒送父母啦

其實千金都唔弱,是有牌的專業人士。
同富豪一齊打理間公司,業務遍佈全球。

子爵府

美之選468 發表於 19-2-19 22:51
外國人也有家庭主婦,無家用怎麼生活? 但哪裡都有衰人,不能以國區分,中國人也有不俾家用之人,也有不供養 ...

講得啱!有時間返教會都無'時間探父母,大有人在,都莫講話比家用雙親

大宅

1010mum 發表於 19-2-20 16:55
其實千金都唔弱,是有牌的專業人士。
同富豪一齊打理間公司,業務遍佈全球。
...
咁千金都可接埋呀媽去英國住啦, 佢自己買間屋養呀媽咪得囉

子爵府

gmvn123 發表於 19-2-20 17:16
咁千金都可接埋呀媽去英國住啦, 佢自己買間屋養呀媽咪得囉

但千金冇意思咁做嘛,所以阿媽先呻唧。

首頁

尾頁

跳至