家庭理財

跳至
[子女理財] 小朋友利是錢

男爵府

2019新春慶豚圓 2019勳章

你地會:
1,全部放返入小朋戶口由得佢無利息,當教佢儲蓄嘅習慣
2,比小朋友用一部分,剩返嘅放自己戶口一齊做定期,反正啲錢第日都會用喺小朋友身上

侯爵府

2019新春慶豚圓 好媽媽勳章 畀面勳章

回覆樓主:

我小朋友有自己戶口,因over $10k,每月有少少利息咁,我部分儲落佢戶口,部分打算幫佢地買收息股

大宅

認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回

儲落佢戶口

別墅

Handsomewoman 發表於 19-2-19 23:30
你地會:
2,比小朋友用一部分,剩返嘅放自己戶口一 ...

我另外用自己名開左一個戶口, 專儲 小朋友利是錢。

純儲,冇做定期,冇拎去投資。

複式洋房

2019勳章

儲落佢戶口x2

男爵府

2019勳章

出世開始存入小孩自己名户口,上年在渣打用孩子名字户口做兩年零存整付計劃,平均利率高過活期存款利率。

pstar1231    發表於 19-3-2 09:54
親子王國日誌以外之網誌連結已被刪除

大宅

回覆 Strawberrys 的帖子

有冇話幾錢先可以做架?一次過比晒定每月供架

男爵府

2019新春慶豚圓 MommyPanel勳章

我都諗緊點用, 有諗過俾佢讀興趣班用,亦有諗過買股票收息

翡翠宮

2019新春慶豚圓 2019勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

Handsomewoman 發表於 19-2-19 23:30
你地會:
2,比小朋友用一部分,剩返嘅放自己戶口一 ...

如已小學,可畀少少佢用。淨返嘅幫佢做定期
月光很美麗☺

男爵府

2019勳章

pstar1231 發表於 19-3-2 09:56

有冇話幾錢先可以做架?一次過比晒定每月供架

上個月問左今年無此計劃。
上年的計劃是最少每個月供$500,全期24個月,開始時另外可以選擇加一筆$10,000放到尾。
親子王國日誌以外之網誌連結已被刪除

大宅

明白謝謝

大宅

wy_yen 發表於 19-2-19 23:56
我小朋友有自己戶口,因over $10k,每月有少少利息咁,我部分儲落佢戶口,部分打算幫佢地買收息股
...

買收息股, 有收入, 又有增長

大宅

2019新春慶豚圓 2019勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

syi 發表於 19-3-2 23:52

你買邊隻?

大宅

syi 發表於 19-3-2 23:52

邊隻好介紹?

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊