自由講場

跳至

翡翠宮

2019新春慶豚圓 2019勳章 開心吸收勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章

又玩新野,公仔做形棉花糖。 棉花糖唔係新野。我有整開兔兔棉花糖同椰絲棉花糖。

但第1次整公仔做形。係就係樣衰d.不過有呢次經驗。下次會再整好d.

附件: 你需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

tansyneko    發表於 19-2-20 13:44

翡翠宮

2019新春慶豚圓 2019勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

幾有趣呀。

學方東昇話齋:世界上最大既空間,就係進步既空間 嘛。

你一定會越整越好架。
這個世界上所有的愛都是以聚合為最終目的,只有一種愛以分離為目的,那就是父母對孩子的愛。 父母真正成功的愛,就是讓孩子盡早成為一個獨立的分個體﹗

男爵府

2019新春慶豚圓 2019勳章

回覆樓主:

唔係好差
好過我唔識整

子爵府

大少拉 發表於 19-2-20 12:55
又玩新野,公仔做形棉花糖。 棉花糖唔係新野。我有整開兔兔棉花糖同椰絲 ...

好得意呀

珍珠宮

2019新春慶豚圓 2019勳章 環保接龍勳章

隻隻都獨一無二, 幾可愛

象牙宮

回覆樓主:

好靚 好得意

伯爵府

2019新春慶豚圓 2019勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 畀面勳章 hashtag影視迷勳章

回覆樓主:

:-) :hammer: :verycold: :chair: :sm:

子爵府

2019新春慶豚圓 2019勳章 畀面勳章

回覆樓主:

好得意呀

翡翠宮

2019新春慶豚圓 2019勳章 開心吸收勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章

my005 發表於 19-2-20 13:31
幾有趣呀。

學方東昇話齋:世界上最大既空間,就係進步既空間 嘛。

多謝005嘅鼓勵!

下次我會繼續努力架!

my005    發表於 19-2-20 17:04
唔好用自己既諗法,夾硬套落人地身上囉~ 唔該!!!!

侯爵府

2019新春慶豚圓 2019勳章 好媽媽勳章

回覆樓主:

大宅

2019勳章

伯爵府

2019新春慶豚圓 2019勳章 2018復活節勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 睛靈勳章 畀面勳章

珍珠宮

hashtag影視迷勳章

回覆樓主:

子爵府

又玩新野,公仔做形棉花糖。 棉花糖唔係新野。我有整開兔兔棉花糖同椰絲 ...

可唔可以分享下點整?

水晶宮

2019新春慶豚圓 2019勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 玩具勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章

回覆樓主:

翡翠宮

ckfamily 發表於 19-2-20 21:24
可唔可以分享下點整?

兔兔棉花糖。

食譜。

材料. 蛋白1隻. 砂糖 70g. 水 75g. 魚膠粉 10g. 椰c 士多啤梨果占 適量

做法.

1.砂糖加水煮熱.後加魚膠粉至溶.

2.蛋白打至企身後,一路用打蛋器攪拌.一路將做法(1)既材料分次加入.
((加入時就好似開水龍頭.以小小柱狀加入, 不要一下子倒入或加入太多,
否則(1)既熱力會令蛋白結塊))

3.繼續將(2)打至企身.
((唔怕打得過度,因打不夠會好難唧))

4.將士3)放入唧袋內,焗盆放上牛油紙. 在上面唧出兔仔形狀.

5.放入雪櫃30分鐘取出.

6.碗內放入大量椰c. 放入一隻兔仔棉花糖. 沾滿椰c.
然後剪出兔耳仔.再用果占點上眼睛,即成~ ^^

翡翠宮

ckfamily 發表於 19-2-20 21:24
可唔可以分享下點整?

你想整公仔做形,可去YouTube 度搵,好多教學。我用兔兔食譜加睇佢地整做形。

大宅

回覆樓主:

你好勁

子爵府

大少拉 發表於 19-2-20 21:31
兔兔棉花糖。

食譜。

唔該晒,試下先

侯爵府

工多藝熟,會越來越好的了.

跳至
熱門主題
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊