影視娛樂

跳至

首頁

尾頁

大宅

延禧攻略:
1) 一個十幾歲冇乜讀書的女仔會有咁多謀略?
2) 高貴妃高八度音講嘢好煩,咁醜竟然“艷冠六宮”?
3) 太后完全普通,完全比不上如懿傳鄔君梅
4) 富察傅恒性格唔立體,見盡美女亦冇理由迷上璎珞
5) 余詩曼老態畢現,扮二十歲出頭太欠說服力。
6)富察皇后性格好到咁真係童話裏面的角式。
7)皇帝表現不出對任何妃嬪的愛憐

如懿傳:
1)除周迅老些整型古怪些,全劇人人好戲
2)戲中人人有黑腹有計算,性格立體,非常合理

我睇完如懿先在近月看廷禧,人人話廷禧好看得多,但越看越失望呀

琥珀宮

1) 一個十幾歲冇乜讀書的女仔會有咁多謀略?-->我覺得一個人有謀略,同佢讀幾多書無關係,唔係成正比,好多"爛仔"無學歷,但有小聰明有計謀,好多高學歷但高分低能只識死背死讀書無常識

男爵府

美好大世界2017勳章 熱血勳章 畀面勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章

回覆 Yeahp 的帖子

純粹個人喜愛
我都是喜愛如懿傳 多過 延禧攻略
自己覺得 如懿傳 戲味濃 細膩些
延禧攻略 不是不好, 只是配合而家 口味
但完全不是當時歷史 朝代會發生嘅
其實純追劇
兩套都不過不失

我只是喜愛如懿傳 多過 延禧攻略
純粹個人喜愛

大宅

tansyneko 發表於 19-2-21 13:31
1) 一個十幾歲冇乜讀書的女仔會有咁多謀略?-->我覺得一個人有謀略,同佢讀幾多書無關係,唔係成正比,好多"爛 ...

謀略不多不少同閱歷有關,好像鹿鼎記韋小寶的人設是妓院中長大,見盡人生百態,不用讀書都可行古惑是非合理,但一位小姑娘咁深城府就不太合理。。。
或者,當娱樂劇集消閒就是,太認真便輸

大宅

joey2791 發表於 19-2-21 13:33
回覆 Yeahp 的帖子

純粹個人喜愛

對對,延禧很現代,節奏明快速食文化,每個困難即時解決都好好睇,服飾妝扮道具裝飾美侖美煥,是很好的一套劇。
但如懿傳係好細緻好紮實好有戲味的好劇。

珍珠宮

BB防敏心得分享勳章

我覺得延禧攻略余詩曼同高貴妃既演技都唔錯亞

伯爵府

2018復活節勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

睇左延禧未有時間睇如。講真延禧吾係真係好睇得咁緊要

子爵府

回覆樓主:

試吓開先,都好鍾意周迅

大宅

我要做媽媽 發表於 19-2-21 15:30
我覺得延禧攻略余詩曼同高貴妃既演技都唔錯亞

我麻麻地延禧的高貴妃,誇張表情&高八度聲音好煩。

大宅

anyuser18 發表於 19-2-22 08:07
試吓開先,都好鍾意周迅

周迅响呢套劇個樣其實不在狀態,個個女角都靚,但佢真係唔得,不過演技真係好

大宅

ChingyanPang 發表於 19-2-22 08:01
睇左延禧未有時間睇如。講真延禧吾係真係好睇得咁緊要

同意。人人勁讚延禧,等我好有期望咁睇,但都覺唔係好睇得咁緊要。

琥珀宮

Yeahp 發表於 19-2-21 14:06
謀略不多不少同閱歷有關,好像鹿鼎記韋小寶的人設是妓院中長大,見盡人生百態,不用讀書都可行古惑是非合 ...
于大媽的劇點可以當歷史劇睇,當生活調劑下就算,而且佢延禧已經無好似以前寫女主必須經歷換臉的過程,劇情算正常架啦

子爵府

回覆樓主:

岩岩睇完大結局,喊到抽筋

琥珀宮

Yeahp 發表於 19-2-22 11:41
同意。人人勁讚延禧,等我好有期望咁睇,但都覺唔係好睇得咁緊要。
因為首播當時如懿仲未播,大部人只會將延禧和于大媽以前的劇去比較,一比延禧確實係好同正常,加上佢節奏係快既

珍珠宮

BB防敏心得分享勳章

Yeahp 發表於 19-2-22 11:30
我麻麻地延禧的高貴妃,誇張表情&高八度聲音好煩。

其實我係覺得高貴妃既妝容唔好睇,佢最後果part幾感動我

男爵府

延禧好好睇呀 反而如懿我無睇曬

男爵府

tansyneko 發表於 19-2-22 13:04
于大媽的劇點可以當歷史劇睇,當生活調劑下就算,而且佢延禧已經無好似以前寫女主必須經歷換臉的過程,劇情算 ...

于大麻媽係邊個?

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 王國長老 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

bchuma 發表於 19-2-26 22:58
于大麻媽係邊個?

于大媽咪就係于正,延禧個製片同編審,佢出名抄襲,冇耐之前俾瓊瑤告佢,佢敗訴後賴皮唔賠償唔道歉。
花旗太太生活在花旗國,留意時差,你問我未必即時答到。

大宅

我都係鍾意睇如懿傳,個個角色好立體及鮮明,連啲配角嘅演技都好出色,周迅神級嘅演技更加唔使講。

琥珀宮

bchuma 發表於 19-2-26 22:58
于大麻媽係邊個?
于正

首頁

尾頁

跳至