產前產後

跳至

複式洋房

唔知大家會唔會都係咁, 我12w已經開始感受到尾龍骨久不久痛去到依家14w, 捉到佢個pattern係坐長途巴士必痛, 但如果張櫈淋D (如梳化, 床) 會無事, 我公司張碌碌櫈初頭都痛, 不過用左咕口臣墊住會好D
上次去政府度頸皮, 問過姑娘, 佢話好多大肚婆都會痛, 但無咁早就痛, 不過普遍都無得搞, 人人體質唔同
但我依家先3個月多D, 唔通要我痛到生果日??
大家又會唔會有咩方法試過可以改善到??

2019新春慶豚圓

回覆 qbookq 的帖子

Hi qbookq ,好痛既位置係唔係尾龍骨下面,近坐骨神經位置? 懷孕期間因為荷爾蒙轉變和胎兒成長,媽媽的坐骨神經及背部都會承受好大的壓力,導致痛楚。留意自己的坐姿,企太耐要休息/坐下,穿一些1吋至1吋半高的鞋子也可減輕步行時的痛楚,平日多做伸展(拉筋),熱敷或冷敷、按摩、都對舒緩痛楚有幫助。產檢時可以問下醫護人員,下次幾時去檢查呀?

NUTRICIA多年來一直專注BB首1000日營養研究,因為BB的健康是我們的動力。
讓我陪伴你在BB的成長路上,作出最好的營養選擇,帶動寶寶健康成長。

複式洋房

回覆 qbookq 的帖子

Hi~ 唔使太擔心~ 我之前10w開始痛,但依家20w開始無痛~ 未必會痛到生既

2019新春慶豚圓

回覆 SMALLJO1124 的帖子

Hi SMALLJO1124 ,係呀,懷孕媽媽身體會在好短時間內轉變成一個適合胎兒生長的環境,身體有唔同變化/唔同程度嘅唔舒服,通常係短暫性生理現象,
媽媽 feel 到胎動未呀
?

NUTRICIA多年來一直專注BB首1000日營養研究,因為BB的健康是我們的動力。
讓我陪伴你在BB的成長路上,作出最好的營養選擇,帶動寶寶健康成長。

民房

我上次宫外孕時,一有左即刻腰痛到落吾到床,行都痛,老公同我刮完砂,行番。腰痛因為有bb時hormone 改變,血氣行得吾好。我以前從來都唔信刮痧㗎,不過刮完之後行得番真係唔到你唔信。

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊