家庭理財

跳至
[金融投資] 6823,405 大家點睇

首頁

尾頁

男爵府

2019勳章

因要返工唔得閒成日睇住
想要啲穩健收息既股票
6823本身有啲,諗緊好唔好再增持
同埋405 ,一直想佢跌少少先入
但而家又52週高位
定而家高位入都可以?

男爵府

2019新春慶豚圓 2019勳章

6823今日都創新高12.18

複式洋房

405跌

別墅

回覆樓主

405ok, 但現價太高

男爵府

2019新春慶豚圓 2019勳章 好媽媽勳章 畀面勳章

Kammui916 發表於 19-2-26 09:45
405跌

知道為何今日大跌呢

男爵府

2019新春慶豚圓 2019勳章 好媽媽勳章 畀面勳章

snowgirl927 發表於 19-2-26 09:53
405ok, 但現價太高

今日跌,入得過嗎

伯爵府

2019新春慶豚圓 2019勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 瞓得好勳章 開心吸收勳章 畀面勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 最關心BB問題熱投勳章

agugi 發表於 19-2-26 10:04
知道為何今日大跌呢

因為尋日公佈既業績唔好, 派息少左

男爵府

pi0219 發表於 19-2-26 10:40
因為尋日公佈既業績唔好, 派息少左

405可長遠可值得持有嗎?请指教!

伯爵府

2019新春慶豚圓 2019勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 瞓得好勳章 開心吸收勳章 畀面勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 最關心BB問題熱投勳章

KATRINE 發表於 19-2-26 14:48
405可長遠可值得持有嗎?请指教!

我已持貨超過5年, 賺息賺價, 對佢表現滿意

不過呢2年派息有所下降, 但仍然係高息REITS, 暫時會對佢不買不賣,

現價偏高, 股價趺破5元可考慮小注

別墅

回覆樓主:

我2隻都持有,以現時股息率黎講都有一定防守力,6823夠穩定長揸真係冇得輸,405就對中國經濟影響要有戒心,不過佢持有嘅物業都算優質以內地房託黎講唔算太大風險。2隻都趁派息率達6厘時吸納,長遠唔洗點睇住,3年已收返近估價20%成本,我比較返佢地同其他用來炒波幅嘅股,真係賺得安心好多。

6823我會繼續持有,因為公司利潤同派息穩定,現時暫找不到更好的換馬。405就5蚊以下吸納,上望破5.6破頂,不過每次一到呢個位就有阻力。

伯爵府

2019新春慶豚圓

幼稚園級問題請教,405是港幣買,定好似87001咁要用人民幣買?

侯爵府

2019新春慶豚圓 好媽媽勳章 畀面勳章

sunshine0613 發表於 19-3-6 22:53
幼稚園級問題請教,405是港幣買,定好似87001咁要用人民幣買?

港幣買的

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊