自由講場

跳至

大宅

2019新春慶豚圓 2019勳章 Poo得好勳章

世界上有一處是不容許人在此地出生,也不容許人死後葬於此地。名乎其實求「生」不得,求死不能,這個地方叫斯瓦爾巴群島,住了約2,700人,是世上最易睇到北極光的地方之一,也是處於世上其中一個最開心的國度:挪威。

別墅

2019新春慶豚圓 2019勳章

原來唔得架,唔講真係唔知

大宅

回覆樓主:

甘得意?
唔比葬就可以控制,唔比喺度出世又點控制呢?

子爵府

moscowcow 發表於 19-2-27 11:47
甘得意?

我估意思可能係無出生登記的政府機構,可能要去其他區辦理。

公爵府

2019新春慶豚圓 2019勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 開心吸收勳章

咁啲居民要去邊度生突然早產咁點算

珊瑚宮

2019新春慶豚圓 2019勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 DHA勳章

回覆樓主:

大宅

moscowcow 發表於 19-2-27 11:47
甘得意?
這規矩是為了保護市內居民及新生嬰兒。
除了猝死而外,任何人均不能在此處死亡,孕婦也不能在此處產子。

因為斯瓦爾巴群島天氣極度寒冷,永凍土得以保存屍體,代表著細菌將得以留下來。萬一惡菌傳播到人或動物身上,將對公共衛生及生態帶來無法預料的衝擊。唯一的墳場已於50年代關閉。

而不讓嬰兒出生,就是確保他們能在挪威市中心的醫院獲得更佳的治療,孕婦必須是預產期一個月前離開斯瓦爾巴群島。

tansyneko    發表於 19-2-27 12:41

大宅

ccctiy 發表於 19-2-27 11:52
除了猝死而外,任何人均不能在此處死亡,孕婦也不能在此處產子。

原來係甘

翡翠宮

2019新春慶豚圓 2019勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

長智識﹗
這個世界上所有的愛都是以聚合為最終目的,只有一種愛以分離為目的,那就是父母對孩子的愛。 父母真正成功的愛,就是讓孩子盡早成為一個獨立的分個體﹗

男爵府

ccctiy 發表於 19-2-27 11:43
世界上有一處是不容許人在此地出生,也不容許人死後葬於此地。名乎其實求「生」不得,求死不能,這個地方叫 ...

好靚

大宅

斯瓦爾巴群島的氣侯寒冷,加上冰川、浮冰等自然環境,使此處有近五千隻北極熊,比人還多(人口約2700)。喜歡北極熊可以到斯瓦爾巴群島

侯爵府

世界之大,真係無奇不有

公爵府

回覆 ccctiy 的帖子

唔明點解D人要住喺到. 長年咁凍好玩咩?孕婦要生產前一個月離開, 如果早到7個月就出世嘅咁點攪?
HOPE EVERYDAY IS A GOOD DAY

大宅

worthy 發表於 19-2-27 12:19
回覆 ccctiy 的帖子

唔明點解D人要住喺到. 長年咁凍好玩咩?孕婦要生產前一個月離開, 如果早到7個月就出世 ...
有住慣唔願走的原住民,有採煤礦人,有研究人員( 因為斯瓦爾巴大學中心及斯瓦巴全球種子庫皆坐落於此),亦因為有好多旅遊人士專程來此地睇北極光,所以周邊酒店食店唔少得工作人員

寶石宮

2019新春慶豚圓 2019勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 開心吸收勳章

珍珠宮

2019新春慶豚圓

ccctiy 發表於 19-2-27 11:43
世界上有一處是不容許人在此地出生,也不容許人死後葬於此地。名乎其實求「生」不得,求死不能,這個地方叫 ...

返mainland處理 生死者啫。

珍珠宮

回覆樓主:

求生不得、求死不能仲以为指香港添

FJmom    發表於 19-2-28 03:51

大宅

謝謝,長了知識

水晶宮

2019新春慶豚圓 2019勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 認識瑞士牛牛第一回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

ngwong2 發表於 19-2-27 15:07
求生不得、求死不能仲以为指香港添

me2

男爵府

2019新春慶豚圓

恕我無知一問,乜唔係寒冬會將細菌殺死哂咩?

跳至
熱門主題
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊