自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

2019新春慶豚圓 2019勳章

我想在台灣經當地旅行社買郵輪套票,郵輪在台灣上落船,請問有冇jm 試過?一般旅行社收客會考慮旅客身份國藉嗎?

象牙宮

回覆樓主:

都想知

大宅

我都想知x3

大宅

happylife1210 發表於 19-2-27 14:37
我想在台灣經當地旅行社買郵輪套票,郵輪在台灣上落船,請問有冇jm 試過?一般旅行社收客會考慮旅客身份國 ...

試過基隆去沖繩。
果陣睇完這個 blog
https://nurseilife.cc/star-cruises/

大宅

happylife1210 發表於 19-2-27 14:37
我想在台灣經當地旅行社買郵輪套票,郵輪在台灣上落船,請問有冇jm 試過?一般旅行社收客會考慮旅客身份國 ...

沒搭過船,但有透過台灣旅行社報過團,台灣出發,當時是外國人護照貴1000台幣,補充收貴原因係旅行社優惠持有台灣護照,所以團好平,旅行社冇做優惠給外國護照,要我加錢,有解釋。去到另外一個國家,護照入境免簽,冇問題,是要出境要回台灣時,遇到當地海關要睇,因沒回台灣居留證,所以要再出示台灣回香港機票資料。

男爵府

Tabby816 發表於 19-2-27 18:18

試過基隆去沖繩。

我都試過喺基隆上船去冲繩,當時經香港旅行社報名,連機票同一晚酒店。
而家香港旅行社賣晒已經冇晒房,所以去問了台灣當地旅行社,佢地回覆可以賣房給香港人,所以我想喺呢度問下有冇jm試過咁樣買郵輪套票,到時自己搭飛機過去上船。

男爵府

slovev 發表於 19-2-27 19:21
沒搭過船,但有透過台灣旅行社報過團,台灣出發,當時是外國人護照貴1000台幣,去到另外一個國家,因沒回 ...

我有話俾佢聽我地揸特區護照,而且呢個郵輪航程喺基隆上落船,去日本韓國,佢話我地護照冇問題,唔需要額外簽證,至於有冇因為我地唔係台灣人而收貴左,我就唔敢講,不過我覺得都有些少風險,我寧願等下,睇下香港旅行社會唔會遲啲再有房,都唔想經台灣旅行社買!

大宅

happylife1210 發表於 19-2-27 19:28
我有話俾佢聽我地揸特區護照,而且呢個郵輪航程喺基隆上落船,去日本韓國,佢話我地護照冇問題,唔需要額 ...

當時我未睇清楚,旅行社有分優惠,價格平好多但都有解釋過原因,因那優惠唔係做給外國護照。

男爵府

slovev 發表於 19-2-27 19:43
當時我未睇清楚,旅行社有分優惠,價格平好多但都有解釋過原因,因那優惠唔係做給外國護照。
...

應該係咁

大宅

happylife1210 發表於 19-2-27 19:22
我都試過喺基隆上船去冲繩,當時經香港旅行社報名,連機票同一晚酒店。
而家香港旅行社賣晒已經冇晒房,所 ...

我只買船票,自己換aisamiles 機票和訂酒店,香港旅行社都只係比張紙咁就信佢了。台灣上船無咁多大陸人,不過香港上船始終方便d。

男爵府

Tabby816 發表於 19-2-27 22:24
我只買船票,自己換aisamiles 機票和訂酒店,香港旅行社都只係比張紙咁就信佢了。台灣上船無咁多大陸人, ...

喺香港報名,旅行社在出發前會俾齊晒上船文件同已知道房間號碼的,自己去碼頭直接上船就得,在台灣報名,就唔知道點安排了!

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊