自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

只是借事件討論,沒有對已逝的人不敬,但願以後沒有這樣做傻事的人和家庭。

西環的那宗悲劇,男事主在facebook post過某名人的話,“如你沒有睡覺仍在賺錢的做法,你一世到死都是在打工”。

我都只是打工,會打工到退休。“睡覺也在賺錢”的方法只限藍籌股和銀行利息,“睡覺”賺的錢很少,又無第二層樓收租,so what? 不甘心便學人炒股?仲炒到咁大?仲按埋阿媽未供完那層樓,唔知個位老人家會否上身?

(無位,下續)

子爵府

回覆樓主:

“不甘心”呢種心態有時會累人走很多寃枉路:無父蔭,學歷又不高,份工不是人工少便是收入上落很大;但又要租二萬多元樓,又炒股想“睡覺也在賺錢”,不甘心一世打工,除了拿自己積蓄炒,還借錢炒,覺得自己會是個“幸運”的人,下個中獎的人會是自己。

男人有比較多這種心態,男孩子長大了便是男人,我想教導我仔腳踏實地,想長大後多些選擇便要堅毅,讀好書;如果衰咗早些接受現實從頭嚟過,不甘心會有唔開心,但不要讓“不甘心”牽著鼻子走,做累人累己的決定。

Anyway, rest in peace.
願攜手渡過悲傷, life is still going on.

珍珠宮

畀面勳章

名人名句只係中性說法只作參考
咁大個人做咩應該好清楚同對自己付責

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

蝦米豬 發表於 19-2-27 18:19
“不甘心”呢種心態有時會累人走很多寃枉路:無父蔭,學歷又不高,份工不是人工少便是收入上落很大;但又要 ...

財不入急門! 貪只會得貧呢

放下自在

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 最關心BB問題熱投勳章 我的育兒心得勳章 2011精緻種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

始終都要自己衡量下風險

公爵府

畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

回覆樓主:

痴線!……睡覺也在賺錢的,只有一種人,你懂的……G
悲歡離合總無情
一任階前點滴到天明

翡翠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

回覆樓主:

名人都係人 , 只是時勢做英雄 , 又或者上吓電視吹吓水又變名人

翡翠宮

2018復活節勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

回覆樓主:

子爵府

天佑我們 發表於 19-2-27 18:21
名人名句只係中性說法只作參考
咁大個人做咩應該好清楚同對自己付責

人是有“選擇性注意”selective attention,唔同人看名言都有唔同反應,那位先生便對那名言深信不二,甚至成為格言,出事前的鋪都有嗰句,但可能無計算後果,無攪清自己是否玩得起,只是“正面”和“積極”撑自己的做法...

好多男人鐘意錢,希望賺大錢,最好舒舒服服的賺,但希望佢哋(包括阿仔大個之後)想清楚代價。“男人要搏"呢D說法,唔係話搏就搏
願攜手渡過悲傷, life is still going on.

珍珠宮

畀面勳章

蝦米豬 發表於 19-2-27 18:32
人是有“選擇性注意”selective attention,唔同人看名言都有唔同反應,那位先生便對那名言深信不二,甚至 ...

0岩呀,所以咁大個人要為自己行為付責

珍珠宮

畀面勳章

蝦米豬 發表於 19-2-27 18:32
人是有“選擇性注意”selective attention,唔同人看名言都有唔同反應,那位先生便對那名言深信不二,甚至 ...

男人要博, 係工作上拼博,。唔係炒股呢類賭博

水晶宮

2018復活節勳章 hashtag影視迷勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

日日見fb有人講”個個星期出糧, 躺著也賺錢”,我都好想知佢地做緊乜

伯爵府

呢D人一生只求錢嗎?我覺得人生唔應刻係咁,瞓住都諗住賺錢的人太恐怖

琥珀宮

回覆樓主:

彩鑽殿

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 HiPP勳章(1)

cattz288 發表於 19-2-27 18:21
財不入急門! 貪只會得貧呢

非常同意

彩鑽殿

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 HiPP勳章(1)

奇奇媽媽 發表於 19-2-27 19:06
呢D人一生只求錢嗎?我覺得人生唔應刻係咁,瞓住都諗住賺錢的人太恐怖
...

將錢睇得太大,其實人生還有好多野

伯爵府

巴菲特10歲已經玩股票啦,出身條件已經唔同

寶石宮

2023年兔年勳章

回覆樓主:

盲目追求財務自由

象牙宮

2024年龍年勳章

lypoon 發表於 19-2-27 18:48
日日見fb有人講”個個星期出糧, 躺著也賺錢”,我都好想知佢地做緊乜
...

我諗到:1樓1……

用戶要求終止服務

HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 開心吸收勳章

人為財死

首頁

尾頁

跳至