懷孕前後

跳至

首頁
12345...7

尾頁

大宅

34歲,第一胎,

12週時bb 頸皮3.9mmOscar超超超極高危,

想分享一下我嘅產前診斷經歷...

過山車一樣嘅個幾月,學到:

1.一定要定期做婦科檢查

2.Safe T21/ Nifty 係唔可以代替度頸皮,

正路係做一個NIPT(非入侵性測試)加度頸皮,一定要呀!

一直覺得可生可唔生,

無計日子無測排卵期,

如果你問我係計劃懷孕定意我外懷孕,

我會答:spontaneous

之後都係啲大路嘢,

察覺身體有啲轉變、發冷但無發燒感冒、

月經遲到,

仲記得1225日驗孕,

用咗兩款驗孕棒,勁快變色,

Christmas Day開咗個baby出嚟,

我地都覺得好驚喜!

上網左睇右睇,

先知道要去診所攞懷孕證明,

再去醫院、健康院登記,

醫院俾咗個Oscar期我,

其實都唔知乜嚟。

之後上網喪睇,研究Safe T21Nifty

咩教授版呀、nifty pro 呀,

睇完都唔係好知有咩分別,

一心諗住,做貴嗰個實無死。

1.一定要定期做婦科檢查

時間一轉,8週,14/1

第一次喺私家照超聲波,

石門高醫生,

見到傳說中嘅閃閃,

第一次聽到bb嘅心跳,

喺我剛好感動到想喊嗰陣,

醫生話:「你子宮有個瘤。」

醫生度個瘤嘅size,再話:

「好似實實地,初步估計係肌瘤,

你之前有沒有做婦科檢查?」

「無呀!」

(子宮肌瘤?聽都未聽過!)

「好常見,喺上面呢度,應該唔會逼住bb

而家唔需要擔心嘅,因為無嘢可以做,

保持觀察就得喇!」

行出醫生房,嚇到呆咗,

之後幾日就不停睇,

各類型、位置嘅子宮肌瘤啦,

BK揾同路人啦,

同時又再三同老公確認:

「醫生係唔係話粒瘤喺上面?」

「係唔係話唔會掂到bb?

3*5cm嘅瘤已經令我擔心咗好多日,

估唔到佢只係隻嘍羅......

2.Safe T21/ Nifty 係唔可以代替度頸皮,

正路係做一個NIPT加度頸皮,一定要呀!

12週,12/2Oscar

其實一早book16/2去高醫生度做SafeT21教授版,

我又以為Oscar係個低端版嘅T21

差啲想唔去。

但上次高醫生見我乜都唔知,

提我可以政府又去,私家又去,

咁就晨咁早去威院啦。

正常度高磅重之後,

一心以為係姑娘幫我照超聲波,

點知原來係一個着便服嘅女醫生。

佢好有信心,好快咁照,

邊照邊用英文同身邊嘅一位專科實習講:

Head bone...nose bone...spine... umbilical cord... brain...no TR... nuchal... you can see the fluid (向姑娘:幫我book 9)...the measurement... ratio less than one... this is good...

「你有無問題想問?」

「我有個子宮肌瘤」

「係喎,有兩個...(向姑娘)我俾三個measurement...3.x*5.x*xx...4.5*5.x*xx

「個位置有無問題?」

「喺上面,右手邊呢度,放心唔會整到bb

Bb 頸皮有啲厚,好,落牀先再講。」

醫生就同我解釋Oscar 嘅程序、局限,

佢話BB頸皮厚有好多原因,可能係基因問題,最常見係T21即係唐氐,

但係BB明顯見到鼻骨、CRL正常,

所以怕係其他基因問題令到佢頸皮厚。

除咗基因外亦都有機會係心臟問題,

即係照結構先見到嘅嘢。

我最記得問咗佢一句:「咁有幾厚呀?」

佢答我:「3.9mm。」

我嗰陣連3.9係一個咩概念都唔知,

佢就話正常範圍係2.5以內,3都已經超標。

我就話:「咁都幾厚下喎,有無人係呢個厚度但係生出來正常㗎?」

然後醫生就話:「6mm7mm10mm我都見過,不過通常嗰啲都有個水泡包住個bb,情況會比較嚴重。」

佢話我BB嘅情況係頸皮厚,

佢唔建議(佢前後講左三次唔建議)我做任何NIPT(無創測試)

我嚇到呆咗唔識反應,唔識問佢點解唔建議。

佢話我一定係高危,叫我等埋個Oscar嘅驗血報告,

醫院都會Offer抽絨毛或者抽羊水俾我,

詳細檢查bb基因,睇下有咩缺失。

佢亦再一次話唔建議嘥錢做NIPT

叫我而家開始諗究竟係抽絨毛定係羊水,

出面話抽絨毛係有1%機會流產,羊水就0.5%

不過喺佢地度做風險都好低,

因為佢哋好專業好熟手,

絨毛羊水都一樣,大概每1000個有1個有事,

叫我早啲有定心理準備,

而又同我講:「基因問題、心臟問題都唔關你個肌瘤事㗎,唔好擔心個肌瘤。」

而由於我係高危case

威院包埋個20-22週照結構期俾我,

即係醫生對姑娘講嘅「幫我book9吖」,

叫我可以慳返唔使喺出面照,

同時俾咗個報告我叫我交俾健康院,

後來我Google吓醫生個名,佢姓潘,

中大婦產科教授...

行出去之後呆咗,嚇到喊出嚟,

連度頸皮係做乜都唔知,而家又話頸皮厚又話抽絨毛,

上網㩒都唔知search 厚頸皮、SafeT21、有鼻骨定抽絨毛好。

禁止訪問

複式洋房

回覆樓主:

我睇到喊, 我之前同事check都係1比20 , 已經好擔心 , 所以好明白你呢段時間心情, 祝你之後日子順順利利,好快見到bb

洋房

happyhang 發表於 22-7-6 22:38
回覆 annie133 的帖子

BB就快3歲,好健康活潑。
當日分享,咁話快3年了,祝健康快樂

複式洋房

祝福一切順利

水晶宮

happyhang 發表於 19-2-27 22:52
我34歲,第一胎,12週時bb 頸皮3.9mm,Oscar超超超極高危,想分享一下我嘅產前診斷經歷...

過山車一樣嘅個 ...

我超超超高齡,全程私家,一早知度頸皮唔準,私家醫生都叫我直接T21⋯

大宅

lunball 發表於 22-7-8 00:18
恭喜(emoji)好耐冇睇呢個論壇,我特殊小朋友8月都排到特殊學校啦!產前驗埋DNA都冇問題,到2歲先至搵到係 ...

你好勇敢,係一個好媽媽,祝福你同你既開心果!

大宅

Manmanman12345 發表於 22-7-7 09:31
下!好慘咼!始終抽羊水先係最凖
之後照結構都睇唔到異常嗎?

照結構見到心臟有心漏。其他都話正常。心臟問題都可以頸皮厚

大宅

恭喜(emoji)好耐冇睇呢個論壇,我特殊小朋友8月都排到特殊學校啦!產前驗埋DNA都冇問題,到2歲先至搵到係基因罕見病。但係帶比我不一樣的經歷,一個有意義的人生。佢亦都係一個開心果(emoji)

大宅

freshrose 發表於 19-3-1 20:26

過呢度有個jm 度頸皮高風險,做nifty抽絨毛無事,但最後 ...

下!好慘咼!始終抽羊水先係最凖
之後照結構都睇唔到異常嗎?

伯爵府

恭喜!而家國際唔易入呀!

大宅

不忘初心,BB最緊要健康快樂,
嚟緊8月尾入一條龍國際學校K1,
希望佢有個愉快童年。

希望大家都好孕,小朋友健康快樂!

民房

回覆 fasola 的帖子

微缺失即係有咩問題?

大宅

回覆樓主:

睇到我眼濕濕,祝你同BB都健健康康

伯爵府

我34歲,第一胎,12週時bb 頸皮3.9mm,Oscar超超超極高危,想分享一下我嘅產前診斷經歷...

過山車一樣嘅個 ...

睇到我一額汗
凳你開心
你要無忘初心,小朋友健康快樂成長就好了
見教育版好多人狂谷小朋友,好可憐呀

侯爵府

畀面勳章

回覆樓主:

我第2胎度頸d皮有7mm厚
風險係1/5
政府醫院跟得好足
前後照左起碼10次結構
幸好平安大吉,亞仔而家係運動健將

複式洋房

回覆 happyhang 的帖子

我有啲問題想請教你,pm左你

別墅

過山車一樣嘅個 ...

pm你

洋房

恭喜晒你同bb

複式洋房

謝謝分享

首頁
12345...7

尾頁

跳至