夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

民房

自從有小朋友之後,老婆全職湊小朋友,我同老婆變得好似好陌生咁,平時想攬下佢,都叫我死開唔好阻住佢做野,更加唔好話做愛,而家每個月做一次,好似出糧咁,冇花紅,冇雙糧.....次次都話累,感覺好似避開我咁....唉...講真我放工都有幫手做家務,都冇話坐定定等食,其實我都好累的.....值到我真係頂唔住發爛渣先會主動攬下我或者同我做,但咁樣好無引囉,久而久之我而家都唔會為呢d野發皮四,好似心淡左咁......點樣可以好似返左去拍拖既時候咁,大家有講有笑又有做..........而家勁無奈......點解會咁..有時我諗,佢會唔會有外遇呢?!定是不再愛我?!傾又傾過,鬧又鬧過,仲可以點?

子爵府

小朋友幾大?你太太平時係咪全個人只focus on 個小朋友身上?外遇我諗未必,因為湊個小朋友已經太忙。其實ftm 生活轉變太大,如果冇工人,基本上係好辛苦。我諗佢都可能察覺呢個問題,又或者覺得你返工大晒咩,我湊小朋友24hrs 冇day off 咪仲辛苦。。。我覺得你呢個case 係一般有咗小朋友後嘅夫婦會遇到嘅問題,再多d 溝通就夠了。

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

erics1b 發表於 19-3-2 14:31
自從有小朋友之後,老婆全職湊小朋友,我同老婆變得好似好陌生咁,平時想攬下佢,都叫我死開唔好阻住佢做野 ...
可能你想得太多

珍珠宮

小朋友幾大?

民房

skac 發表於 19-3-2 15:26
小朋友幾大?你太太平時係咪全個人只focus on 個小朋友身上?外遇我諗未必,因為湊個小朋友已經太忙。其實f ...

小朋友已經小學2年級了,我都知湊小朋友係辛苦,係會好累,我都體諒她但我工作都一樣會累,又怕孭鑊,又怕俾人鬧,又成日加班開通頂,我都好大壓力,正所謂手停口停,就算幾難忍都要忍,我自問都有幫手分擔家頭細務,洗碗,洗衫,拖地,摺衫。唔通真係做愛咁累?唔通真係連攬幾十秒都冇時間?

男爵府

erics1b 發表於 19-3-2 16:24
小朋友已經小學2年級了,我都知湊小朋友係辛苦,係會好累,我都體諒她但我工作都一樣會累,又怕孭鑊,又怕 ...

感覺佢好似已經唔愛你了

男爵府

1. 請工人
2. 製造機會二人世界
3. 執下自己,整齊靚仔啲
4. 送下小禮物或驚喜

珍珠宮

erics1b 發表於 19-3-2 16:24
小朋友已經小學2年級了,我都知湊小朋友係辛苦,係會好累,我都體諒她但我工作都一樣會累,又怕孭鑊,又怕 ...

好累的話,試試幫老婆按摩?

禁止訪問

民房

LoveFamily 發表於 19-3-2 18:26
唔好咁樣諗啦!你們現在的情形正如早年我和C6一樣!
坦白講作為一個FTM真係好攰,除咗買餸煮飯、洗衫掠衫摺 ...

攞出黎再傾又得個嘈字,為做而做大家又冇引,所以就逐漸變成而家咁樣,一個月一次,又唔係完全冇,但其實點解唔可以2公婆都彼此體諒,要照顧小朋友有辛苦之處,我要擔起成頭家,我亦都有我嘅難處,其實我都係想大家親密啲唔好令到關係咁疏遠,人生漫漫長路點樣行落去

男爵府

erics1b 發表於 19-3-2 18:52
攞出黎再傾又得個嘈字,為做而做大家又冇引,所以就逐漸變成而家咁樣,一個月一次,又唔係完全冇,但其實 ...

以上呢番說話,你平心靜氣同佢講,唔好嘈,同佢解釋,好多女人生完BB,好多時會focus係個細到,同埋賀爾蒙轉變調唔返過黎,你一定要溝通,慢慢講出你感受同期望點樣,你解釋你都有為左家庭付出,亦都愛你同小朋友,除左身體需要仲話比你知係愛你,祝成功

珍珠宮

erics1b 發表於 19-3-2 18:52
攞出黎再傾又得個嘈字,為做而做大家又冇引,所以就逐漸變成而家咁樣,一個月一次,又唔係完全冇,但其實 ...

要多溝通才會關係好
你們有沒有傾談的時間或習慣?

伯爵府

回覆樓主:

搵1個機會同佢2人世界,慢慢傾,先叫佢冷靜聽你講下,唔好嘈住,

有時做媽咪,我咁,係我唔得閒趕頭趕命時攪攪陣我實叫佢死開,哈哈。

過後見佢唔開心會解釋番。

如果老婆都係無心改,就可能有d野
但如果唔識點改又另一回事,唔識唔代表唔想改

民房

pretty_cat 發表於 19-3-2 20:59
搵1個機會同佢2人世界,慢慢傾,先叫佢冷靜聽你講下,唔好嘈住,

有時做媽咪,我咁,係我唔得閒趕頭趕命時 ...

其實真係唔明咁忙咁辛苦但又可以抽時間應酬其他人,之後返到屋企又話好攰,咁點解唔可以將陪其他人嘅時間同精神留俾自己老公呢? !難道我是可以被忽視嗎?

民房

pretty_cat 發表於 19-3-2 20:59

有時做媽咪,我咁,係我唔得閒趕頭趕命時 ...

其實而家行埋既時候變得尷尬,所以我先至覺得關係越來越陌生,我可以點樣改變呢個應覺

子爵府

回覆 erics1b 的帖子

你言下之意,你就只有返工同放工返屋企,你係唔會同其他人如朋友聚聚?

民房

HOPEFORBB 發表於 19-3-2 22:10

你言下之意,你就只有返工同放工返屋企,你係唔會同其他人如朋友聚聚?

我有但不多,大約一個月一次左右

瑪瑙宮

無乜建議, 保持住一个月一次吧, 連一次都無就重衰.

子爵府

咁,你意思即係佢好多?我自己唔係FTM,我都會約朋友,我覺得FTM 更加需要,佢一日24小時都係係屋企,你返工至少有八至十小時唔係屋企,至少有返自己
好多時女人做咗媽媽後,性真係奢侈,雖然你話你有幫手,我諗你可能要同佢傾吓,你所幫手係”幫到忙”定”幫倒忙”,我C6都有幫忙,但有時我都會覺得佢所幫唔係我想要的standard,跟住仲要我再執,我就會好似上面JM所講,真係唔幫好過,你的情況,我覺得你太太係對你有不滿,不過佢無開聲講。

講真做FTM係好大犧牲,好多時更會失去自己,因為佢地係會以小朋友,以家為先

複式洋房

學樓上咁講,哄佢多d,讚佢多d,比d驚喜佢,話唔定佢會重拾拍拖感覺呢,其實一個女人又可嘗唔想回到拍拖時,會唔會係你有野令佢唔滿意?

我都係ftm,我老公都曾經以為我有外遇(emoji)

首頁

尾頁

跳至