夫婦情感

跳至

複式洋房

2019新春慶豚圓 2019勳章

Del

別墅

monicalee888 發表於 19-3-3 23:30
生小朋友後不停為小事鬧交,鬧到個人好攰,無限次想離婚,我覺得絕對係嫁錯人,事事斤斤計較,好煩,唉。
...

小朋友幾歲?大家都是初為人父母嗎?可能BB剛來臨,大家都未習慣,多點耐性,多點溝通

男爵府

回覆 monicalee888 的帖子

我老公脾氣好大,為到小小事嘈,我也想離婚

洋房

monicalee888 發表於 19-3-3 23:30
生小朋友後不停為小事鬧交,鬧到個人好攰,無限次想離婚,我覺得絕對係嫁錯人,事事斤斤計較,好煩,唉。
...

我都瘋狂同老公嘈,好大壓力,小小野都搞到好大件事咁,成日有好多磨擦
但bb只係出世3個幾月,明明大家都愛對方,不過就真係成日都有野嘈,我都覺得好攰

複式洋房

想飛的媽媽 發表於 19-3-3 23:45
小朋友幾歲?大家都是初為人父母嗎?可能BB剛來臨,大家都未習慣,多點耐性,多點溝通
...

小朋友三歲,雙職家長,之前請過極品工人我太勞氣,而家無再請,用鐘點,佢就怨話放工後要做多好多家務,但其實我做嘅都好多但我從來無計較,佢返夜班,夜晚得我湊女,佢放工後負責洗碗,成日怨話唔夠訓燥底,但其實朝早佢送完女上校車可以訓到中午,反而我成日一兩點訓,之後一早要返工。

複式洋房

Annie888 發表於 19-3-3 23:49
回覆 monicalee888 的帖子

我老公脾氣好大,為到小小事嘈,我也想離婚

拍拖一年結婚,結婚後先知原來佢脾氣好大,同好悲觀,今年第8年,我真係一直唔開心多過開心,佢成日黑口黑面,仲原來私自按左層樓,欠落周身債,最後爆煲都係我諗辦法搞掂,真係好攰,如果唔係有小朋友我一早離婚

複式洋房

Bingzzz 發表於 19-3-4 01:42
我都瘋狂同老公嘈,好大壓力,小小野都搞到好大件事咁,成日有好多磨擦
但bb只係出世3個幾月,明明大家都 ...

你地有初生bb嘈都好正常既,生活模式轉變,d男人又突然多左責任覺得無晒自由,又唔諗下女人係犧牲仲多野

瑪瑙宮

2019新春慶豚圓 2019勳章 畀面勳章

回覆樓主:

又咁睇
返夜更,會唔同普通日間職位的,生理時鐘會亂晒,精神情緒都會差,有值得體諒嘅難處

你地 2 個根本都唔夠休息,自然火星撞著地球

假如屋企家務,1時3刻唔會冧嘅,就唔好理住,休息一陣先處理囉,放鬆少少,大家關係都會緩和的

男爵府

monicalee888 發表於 19-3-4 05:07
小朋友三歲,雙職家長,之前請過極品工人我太勞氣,而家無再請,用鐘點,佢就怨話放工後要做多好多家務, ...

買洗碗機

翡翠宮

2019新春慶豚圓

MoooVoo 發表於 19-3-4 09:58
買洗碗機

同意.

複式洋房

MoooVoo 發表於 19-3-4 09:58
買洗碗機

佢之前話想買,但廚房已經無位,同埋其實每晚唔係洗好多野,佢會再打機幾個鐘先訓,叫佢早d訓又話訓唔著

複式洋房

I9528 發表於 19-3-4 08:03
又咁睇
返夜更,會唔同普通日間職位的,生理時鐘會亂晒,精神情緒都會差,有值得體諒嘅難處

大家都成日互呻辛苦,通常一方話自己付出左幾多,另一方又比較,就變左鬧交。諗緊黎緊我轉做part time做晒d家務唔知會唔會好d, 但我阿媽就極反對,話梗係有份full time自己儲錢好啦唔洗問人攞錢,加上我老公信貸之前好大問題,所以我都唔知好唔好,但我全職工作,放工又自己湊好攰。

瑪瑙宮

2019新春慶豚圓 2019勳章 畀面勳章

monicalee888 發表於 19-3-4 10:42
大家都成日互呻辛苦,通常一方話自己付出左幾多,另一方又比較,就變左鬧交。諗緊黎緊我轉做part time做晒 ...

要睇自己家庭經濟狀況
如果你轉 PT,到時搞掂家務,但又會為錢而嘈,分分鐘嘈得仲厲害

大宅

2019新春慶豚圓

回覆樓主:

認同你媽所講樓主c6不善理財又皮氣大如果樓主轉左part time, 到時就變妹仔,人有個錢好d,佢呻就由佢,頭家無可能完全無責任,家務又有邊個想做,唔好成日所有野都自己諗比d野佢做下大家為個家貢獻

男爵府

monicalee888 發表於 19-3-4 10:42
大家都成日互呻辛苦,通常一方話自己付出左幾多,另一方又比較,就變左鬧交。諗緊黎緊我轉做part time做晒 ...

請返工人,小朋友已大,唔怕被虐待

複式洋房

I9528 發表於 19-3-4 10:51
要睇自己家庭經濟狀況
如果你轉 PT,到時搞掂家務,但又會為錢而嘈,分分鐘嘈得仲厲害
...

唉我都唔知,計過數應該mang mang緊夠。而家我全職工作加湊女又會帶到情緒返屋企,如果再管埋工人會仲死,所以想轉PT一來應該輕鬆d二來唔洗請工人鐘點慳錢

複式洋房

Yee_ng 發表於 19-3-4 11:13
認同你媽所講樓主c6不善理財又皮氣大如果樓主轉左part time, 到時就變妹仔,人有個錢好d,佢呻就由佢,頭家 ...

因為佢理財太差,而家開始財政我管晒,睇下呢幾個月經濟壓力應唔應付到,容唔容許我轉PT先

複式洋房

koalachan2002 發表於 19-3-4 11:39
請返工人,小朋友已大,唔怕被虐待

本來想小朋友多個伴想生多一個,而家都好猶豫,過一年睇下點先

翡翠宮

2019新春慶豚圓 2019勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

monicalee888 發表於 19-3-4 12:55
本來想小朋友多個伴想生多一個,而家都好猶豫,過一年睇下點先

財政緊、兩公婆又有拗撬、暫時唔好諗生多個
月光很美麗☺

珍珠宮

2019新春慶豚圓 2019勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

monicalee888 發表於 19-3-4 05:07
小朋友三歲,雙職家長,之前請過極品工人我太勞氣,而家無再請,用鐘點,佢就怨話放工後要做多好多家務, ...
小心處理,勿太火去處理

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊