懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

大宅

睇過有D話用左仲危險
但唔用又攝手腳?大家覺得要買嗎

複式洋房

redbus 發表於 19-3-4 10:58
睇過有D話用左仲危險

會買,同埋有時驚自己太攰落床欄整親佢都唔知

男爵府

我有用,一來擋風,二來bb有時郁來郁去,驚撞到頭

水晶宮

睇過有D話用左仲危險

我兩個細路,BB時從來都冇用過床圍。點解?
最大原因係床圍(或其他放喺BB床上嘅嘢)會增加嬰兒窒息風險。外國間唔中有案例。第二,用咗床圍我離遠較難睇到BB情況。第三,我覺得用咗床圍會冇咁通爽,而且多樣嘢黏塵。如果BB大少少開始扶嘢企,更加可能踏住床圍企高爬出嚟。呢樣我睇BK呢度嘅媽媽講,佢小朋友試過。

BB仔喺床入而自己撞頭或伸手腳出嚟,就算整到都傷極有限。但如果窒息或者喺床爬出由高處跌落嚟,就唔係痛下咁簡單。你可以自己考慮一下,或再睇多啲香港及其他地區嘅政府醫療系統對呢方面嘅建議。

男爵府

我覺得有咁既需要.
可以擋風&防止頭仔手手腳腳卡住床欄.
如果怕放左床圍望佢唔到, 我見有人摺起佢, 唔放曬3邊

男爵府

回覆樓主:

我自己唔會買床圍 及 放任何物件起bb床

大宅

一直用開,覺得好用

大仔6個月同佢去旅行,酒店d 木床冇床圍
我仔又反瞓,一日撞到好多次,撞到紅晒,喊好多次

大宅

睇過有D話用左仲危險

要買呀
唔係係咁撞

大仔都用到兩歲
縛好又冇危險喎

珍珠宮

我果個係同事二手,我覺得有必要亞

複式洋房

睇過有D話用左仲危險

我冇用

子爵府

冇買,覺得冇用

珍珠宮

2024年龍年勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 大廚勳章

我有用,不過提議你可以剩係買床圍同床單,唔駛買一套果d, 其他全部野都無用咩枕頭cushion攬枕完全無用,張被又厚,怕焗到佢,我用睡袋

我bb暫時仲未識坐起身,但第時會怕佢手腳伸出去kick住,所以有用床圍
大事化小, 小事化毛.........

男爵府

睇過有D話用左仲危險

我無用床圍,同網上爬文睇過資料,用床圍有風險,同4樓講既野一樣,我個仔細個時用chicco張床邊床,兩邊係網眼透洞,到大約9個月開始用bb木床,我只係去mother care買張防水床單就夠,任何床品套裝都唔需要買,BB手腳放得入圍欄就拎得出,而且佢地好醒,撞過1,2次頭就唔會再咁唔小心,我個仔成日放隻腳入圍欄kick住喊,喊兩喊又自已拎到隻腳出泥!
如果你真係想用床圍,可以考慮透氣款既,好似圖片中個隻,荷花有賣

複式洋房

睇過有D話用左仲危險

我買咗Comfi透氣型床圍,覺得安全d

普通棉布款我都驚有窒息風險

大宅

無買 初生驚會焗親佢 唔透氣 房間有幾大風
而且google 驚有窒息危險
大d先算

男爵府

我有用呀,人地滿月送左二套,十月不過都怕佢捐入去整到

翡翠宮

BB防敏心得分享勳章

我之前都想買,後尾都冇買到,無論買唔買,都系要睇實BB.

大宅

床圍看來可有可無,等我睇下有冇朋友有二手先

大宅

睇過有D話用左仲危險

最主要睇你畀bb仔食乜嘢床,如果係網床我覺得唔需要

首頁

尾頁

跳至