懷孕前後

跳至

複式洋房

2019新春慶豚圓 2019勳章

想問下各位媽媽,如果選擇在政府剖腹產子,有沒有可以選擇固定醫生?老公可不可以陪伴接生?可不可以擇日子?

子爵府

政府開刀,係醫生認為你有需要先會開刀,.
或者, 第一胎開過刀, 第2胎先有得揀.

係無醫生俾你揀的..

陪產係可以..

大宅

2019新春慶豚圓

回覆樓主:

政府基本上冇得開刀,開刀情況只有2種,一係緊急開刀二係全餐

大宅

2019新春慶豚圓

生唔出到危急先開刀,或本身有特別問題
所以D人想開刀就去私家

大宅

2019新春慶豚圓

李露眉 發表於 19-3-5 09:08
政府開刀,係醫生認為你有需要先會開刀,.
或者, 第一胎開過刀, 第2胎先有得揀.

緊急開刀冇得陪產

大宅

回覆樓主:

政府開刀,就算唔係緊急,都冇得陪產的。
丈夫要門外等待

男爵府

Zuzububu 發表於 19-3-5 08:38
想問下各位媽媽,如果選擇在政府剖腹產子,有沒有可以選擇固定醫生?老公可不可以陪伴接生?可不可以擇日子 ...

乜都應該無得你揀
政府要有問題先會剖腹
唔會有得揀邊個做
剖腹好似唔畀老公陪,順產就算要用吸/產鉗聽講都會叫老公出返去
更加唔會畀你揀日子啦,個個揀咪好唔得閒?

複式洋房

asukav6 發表於 19-3-5 09:32
政府基本上冇得開刀,開刀情況只有2種,一係緊急開刀二係全餐

請問全餐是什麼?

大宅

都唔係的,我上次刮宮穿左子宮,醫生都問我開唔開刀。但我都選擇順產,怕左把刀

大宅

2019新春慶豚圓

Zuzububu 發表於 19-3-5 11:07
請問全餐是什麼?

順產生唔出之後緊急開刀

翡翠宮

2019新春慶豚圓 BB防敏心得分享勳章

冇得選擇醫生,同時間。

男爵府

2019新春慶豚圓

回覆樓主:

乜都冇得揀,醫生覺得有需要先開刀,唔係你想就得

珍珠宮

2019新春慶豚圓

喊包媽媽 發表於 19-3-5 09:49
生唔出到危急先開刀,或本身有特別問題
所以D人想開刀就去私家

係亞D人想開刀就會去私家

洋房

2019新春慶豚圓

想問下各位媽媽,如果選擇在政府剖腹產子,有沒有可以選擇固定醫生?老公可不可以陪伴接生?可不可以擇日子 ...

我剛政府開刀,可以入產房前同姑娘講先生陪產,但要看醫生批不批准,果日好多urgent 開刀,姑娘也說今天很忙,要看主診醫生俾不俾,最後醫生俾我先生陪產的

別墅

2019新春慶豚圓

無得你揀 政府鼓勵順產 唔到無得揀時都唔會比你開刀 浪費資源 亦無得揀醫生 邊個醫生on shift就邊個做 男又得女又得 可能好有經驗又可能好無經驗 日子更加無得揀 你估私家咩係想乜都有得揀就比錢啦~哈哈

大宅

2019勳章

有個朋友,第一胎系私家開刀生,第二胎系政府要求開刀,醫生俾咗個期開(比預產期提前一個星期)講明如果系個期之前作動,就沒得即時開刀,要試下順產,生吾到先至會開刀!

別墅

我係全餐,緊急開刀,果時公立醫院都俾我老公全程陪住我

大宅

看來樓主都有好幾個要求,建議去私家,始終生仔都係一二次啫

大宅

Zuzububu 發表於 19-3-5 11:07
請問全餐是什麼?

正式嚟講係
「先催生,再試順產陣痛,最後生唔出要緊急開刀」
經歷晒三種生仔痛楚,就為之「食全餐」
因為乜都試過晒喇!

大宅

政府醫院唔好諗住有得選擇,係乜都冇架!
而且開刀定順產係由醫生決定,除非你上胎係開刀生,否則你今胎係冇得自己選擇點生!若果你又要開刀又想老公陪就要去私家生喇

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊