自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

請問有無人食過 蜆殼胃散?
治療反胃酸,胃脹有效嗎?

男爵府

男爵府

orangeca 發表於 19-3-6 19:52

食過……我胃痛食過,我老公俾我食,食左好快唔痛,不過唔知咩成份,唔敢下下食,而家食太田,把鬼,無料到

男爵府

三棵樹 發表於 19-3-6 23:39
食過……我胃痛食過,我老公俾我食,食左好快唔痛,不過唔知咩成份,唔敢下下食,而家食太田,把鬼,無料 ...

我就係聽人話有效,但有唔知係咩成分, 所以上來問。

男爵府

orangeca 發表於 19-3-6 23:40
我就係聽人話有效,但有唔知係咩成分, 所以上來問。

我真係痛到頂唔順先食,食完真俾好快舒緩到,胃痛好辛苦。 唔太嚴重我就食太田,不過真係唔多得 !

子爵府

食過,係會舒服D,但唔治本,都會間唔時發作,其實都試過好多方法,都唔得。有次去相熟藥房問開胃藥,佢話我胃炎,普遍胃藥(胃的X,胃XU)唔得,佢介紹了隻藥,食了一樽就無再胃氣脹同痛,要食一個療程(1樽,約1個月,好似250蚊),否則好易翻發。

伯爵府

食過,都算快見效
BB你來咗啦?

男爵府

MRSYUNG 發表於 19-3-7 00:31
食過,係會舒服D,但唔治本,都會間唔時發作,其實都試過好多方法,都唔得。有次去相熟藥房問開胃藥,佢話 ...

請問藥房介紹了咩藥?

大宅

2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

蜆殼胃散 (60g)
成份 海螵蛸97.27%、石脂0.88%、丁香0.88%、大黄0.88%、薄荷0.09%。
建議服用方法 病發即服,每次二羹,重病雙倍,小兒減半。

都係中藥成份

伯爵府

我舅父開車搵食的,佢長期袋住,話好有效

伯爵府

通常呢類治胃酸的(大部分胃痛都因為胃酸問題)都是 鹼性 用來中和胃酸
非常舊一代 是會用 蠔殻磨粉黎醫

男爵府

馬明嫂 發表於 19-3-7 09:49
通常呢類治胃酸的(大部分胃痛都因為胃酸問題)都是 鹼性 用來中和胃酸
非常舊一代 是會用 蠔殻磨粉黎醫
...

明白了! thanks

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 減齡達人勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 KMALL特別版勳章

可能我所講既比較嚇人, 當單一例子好喇.

我已離世伯父以前成日都胃痛, 一痛就食蜆殼胃散, 食完好快唔痛, 變左長期依賴左.

唔記得咩事入院, 檢查之後發現係胃癌, 醫生話佢長期食所以止左痛, 到食純左就打孖咁食...............所以一直唔發覺有事.........

真係胃部唔舒服去睇醫生, 有需要照胃鏡檢查, 唔好亂食成藥.

任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

男爵府

miriam 發表於 19-3-7 11:18
可能我所講既比較嚇人, 當單一例子好喇.

我已離世伯父以前成日都胃痛, 一痛就食蜆殼胃散, 食完好快唔痛, ...
多謝提醒!!

子爵府

回覆 orangeca 的帖子

我唔記得點POST相,你PM電話我ws比你。我只係影了個樽身,個盒已掉了。另外你有無買保險呀,有就照下胃,安全d。

男爵府

MRSYUNG 發表於 19-3-8 04:09
回覆 orangeca 的帖子

我唔記得點POST相,你PM電話我ws比你。我只係影了個樽身,個盒已掉了。另外你有無買 ...

唔係我有事, 係我個朋友, 78歲了, 上面有JM話呢d胃散都係指標不在,我都係叫佢睇醫生吧。 多謝你!

男爵府

呢隻冇,幾吃gaviscon

洋房

回覆 MRSYUNG 的帖子

可以給我药名,药房介绍你(250)的胃药嗎? 謝謝!

珍珠宮

以前公司大陸同事,搭我們買很多上大陸给他們,話食了很好。

子爵府

回覆 irisng2318 的帖子

我唔知咩牌子喎,去藥房話要蜆殼胃散炸。

首頁

尾頁

跳至