懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

大宅

各位媽媽,
我有一個疑問呀,我最後一次M 是1月24日,而我月經週期是35天,今天我是懷孕第五週還是第六週呀?

月經28天週期的,計懷孕週數是應該從最後一次月經 的日子開始計算的。
但我的月經週期是35天, 我用過一些app 都有不同的計算方法 ,有些app 是跟28天週期的一樣計, 有些就幫我減了一週, 所以我也不確定現在是第五週還是第六週呢, 你們知道怎麼計嗎?

大宅

wcktwp 發表於 19-3-7 16:57
各位媽媽,
我有一個疑問呀,我最後一次M 是1月24日,而我月經週期是35天,今天我是懷孕第五週還是第六週呀 ...

你當住5周先喇,遲下去照超聲波,醫生會用BB size幫你再計過周數。

大宅

cherry@sum 發表於 19-3-7 17:06
你當住5周先喇,遲下去照超聲波,醫生會用BB size幫你再計過周數。

通常幾周會度到BB size 呀?
我明天第一次看私家產檢,係唔係應該太小咩都看不到?唉,我真的好緊張,因為一年前多d第7週BB 沒有了,所以今次日日都好擔心。

大宅

wcktwp 發表於 19-3-7 17:16
通常幾周會度到BB size 呀?
我明天第一次看私家產檢,係唔係應該太小咩都看不到?唉,我真的好緊張,因為 ...

我係32-33日一個周期,我嗰時7 week去醫生話6 week幾,你可以去普通診所拎左懷孕證明去排政府先,跟手約私家多兩星期做第一次產檢喇,放心,BB實癡住你唔放。

大宅

cherry@sum 發表於 19-3-7 17:20
我係32-33日一個周期,我嗰時7 week去醫生話6 week幾,你可以去普通診所拎左懷孕證明去排政府先,跟手約私 ...

多謝你的意見同鼓勵呀!我之前果次咩檢查都沒有做過,就沒有了,現在回想起來還是很傷心。所以今次想早d check ,希望今次一切順利啦!

首頁

尾頁

跳至