論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

好媽媽勳章

請問有冇被工人偷野的經驗分享?

12月底新工人到後2個星期,我向家人借了後備手機,就咁放了在廳。後來不需用到部備用手機,又忘記放好,一路放了在廳。早2個星期突然諗起未還部手機,搵來搵去搵唔到。有叫過工人幫手搵,暫時都未搵到。

先頭有事叫工人落街幫我做,佢落街後我突然諗部手機會否在佢衣櫃?於是我就去望工人的衣櫃。工人的袋放床上,見到佢攞左我女心愛的卡通人物索繩布袋。打開衣櫃,見到工人另一個(出街?)袋入面放了幾個屬於我的小雜件袋(有LeSportSac買大袋跟來的小拉鍊袋,又有女學校送學生的大筆袋),同埋我自己用開的紥頭髮橡筋圈。見到攞/偷的都不算值錢野。

珍珠宮

好媽媽勳章

我睇完後唔知應該點做。

工人本身遞了辭職信話4月2日last working day. 辭職原因話我對佢工作要求高,佢覺得好stress。我未請到新工人,本想佢留耐啲幫手。而家知佢會偷野,留到4月2的話擔心期間佢會否不停偷我家的野,所以而家我唔想佢留我家咁耐。不過阿女考緊呈分試,我點都忍埋呢個星期。

偷呢啲唔值錢野,係咪報警都冇用?啲野仍在我家範圍內,佢係咪可以話見到我唔用/以為我唔要才攞去用,就告唔入?如早過4月2日報警,告唔入的話,我是否要反俾番代通知金佢?

珊瑚宮

我估佢係菲

我估佢吾止偷你咁少野。巳寄好多返家鄉

如D野尚在你家。好難告得入。

玩具萬歲!

珊瑚宮

偷你D野仲有四千幾元補。佢真係笑爆咀

外傭個個幾個仔女又老公。個個疴索。揾一萬元都未掂。唯有偷

变左香港係外傭偷野天堂

玩具萬歲!

男爵府

amypekkle 發表於 19-3-8 23:49

12月底新工人到後2個星期,我向家人借了後備手機,就咁放了在廳。後來不 ...

你家沒有cam?
10個工人9個偷, 仲有1個諗緊幾時偷。
請下個工人前全屋裝cam+錄影 (除浴廁工人床因犯法) 。
來緊星期日, 姐姐放假, 趕緊在沒cam的地方加cam, cover 全屋, cam 要多角度互相 cover, 要有錄影。希望你沒further唔見野捱得到4月2日。

又或者用 hidden cam 裝工人, 最好裝到佢偷錢 (錢要預先影底紙幣上面既number), 然後報警人贓俱獲, 咁就告得入, 你可不用賠錢炒。要告得入, 好簡單, 個cam要影到你首先放錢在某處, 然後影到工人去果度偷野, 咁你留意佢偷完放邊 (期間唔好比機會佢出街/係門口同同鄉交收)。然後無聲無色地 call 警察, 唔好比佢時間思考/問人意見。祝你好運。

子爵府

amypekkle 發表於 19-3-8 23:49

12月底新工人到後2個星期,我向家人借了後備手機,就咁放了在廳。後來不 ...

有,我開post 講過

我係工人去咗抹車,見到佢個袋放係厨房,開嚟睇吓,銀包入面有張當票,原來係偷咗隻鑽介去當咗$500!

再之前有個工人吼我每次冲完凉出房,佢就較啱時間熨完衫入房掛衫,原來係去我銀包偷錢! 仲偷埋我的衫衭,係我面前著住我條牛仔衭

寶石宮

2023年兔年勳章

回覆樓主:

日防夜防 家傭難防

首頁

尾頁

跳至