自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

情況如下:
我仔 2歲半
堂哥 3歲半
每星期一定要見一次

堂哥去餐廳食飯周圍跑,唔食飯,玩手機
會拖住我個仔係街跑,教佢大叫,我個仔好開心,堂哥媽媽完全唔會理。

我試過同我仔講出街要拖住大人行,但佢玩得開心得制就唔會聽我講,覺得堂哥得,點解我唔得?

平時唔見堂哥既時候係好乖,會拖住大人行。
我好煩惱,好驚佢學壞,又唔可以唔見,因為係家庭聚會

我今晚嬲到成晚訓唔著 有無jm可以教我點做

子爵府

回覆樓主:

如果無得唔見堂哥的話同小朋友傾下

男爵府

musiccisum 發表於 19-3-12 07:15
如果無得唔見堂哥的話同小朋友傾下

2歲半會傾到嗎?依頭講完果頭唔記得

男爵府

堂哥呀媽唔理,你理返,教仔唔洗唔好意思,兩個一齊話,最多即時同呀仔講呢個行為唔應該,拉返佢,叫佢地分開行冷靜左先一齊玩,唔係就唔好玩/下次唔帶佢出嚟。尤其係街咁細個唔會比佢地自己拖住行/玩。仔係自己,人地唔理唔管佢有佢自由,但我會管返自己個仔。

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

當你睇唔順眼時,即時stop自己個仔。

子爵府

香蕉煎餅 發表於 19-3-12 07:16

洗腦式咁講

珍珠宮

回覆樓主:

去之前,同自己個講定規矩,再要教埋老公,要佢開聲 stop 佢個侄仔

食緊,我個仔就一定無得落地架啦,佢喊癲叫就的佢出出面教,冷靜晒先返入黎。人地個仔,我會懶關心 tone,話酒樓跑危險,再提議下玩第二 d。你帶定多啲玩具,3 歲幾要 distract 佢唔難

當然長遠咁做係好攰嘅,我有個朋友係咁,而家都盡量唔帶細路出去。但親戚你又無得咁做

男爵府

認識瑞士牛牛第二回 育兒性格勳章 陪月勳章

回覆樓主:

老實講~小d見好d

tsung    發表於 19-3-12 19:59

禁止訪問

回覆樓主:

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

香蕉煎餅 發表於 19-3-12 07:08
情況如下:
我仔 2歲半
堂哥 3歲半

如果餐廳周圍跑我係會兩個都鬧架! 咁危險
放下自在

水晶宮

回覆樓主:

2歲半吃飯, 你唔比佢離枱, 但佢自己走咗去, 你應該係檢討你自己而唔係頼落個3.5歲小朋友身上 。食飯時,你尤得個仔在餐廳或親友家走來走去, 只因人地個3.5歲細路冇人叫停佢? 你作為家長管教自己個仔個主導性去咗边?!

人地小朋友冇規矩, 你做阿媽更加要睇好自己個仔, 教佢咩叫對錯, 而唔係怨人地個仔好同你仔玩。將來返學, 在學校環境有曳仔, 你又不在場, 可以點怨人地教壞你仔?!

子爵府

尼d小事,起碼你仲可以control...

弟日反小學,學個d野仲哀。
你仲管吾到。名吾名校一樣有

大宅

章魚妹妹 發表於 19-3-12 07:20
堂哥呀媽唔理,你理返,教仔唔洗唔好意思,兩個一齊話,最多即時同呀仔講呢個行為唔應該,拉返佢,叫佢地分 ...

我都有樓主同樣情況.避唔倒嘅親戚. 無奈之下我都喺用依位JM方式做.so far 好咗小小 但好委屈自己小朋友.分開冷靜初期自己小朋友喊到瘋之後話唔敢無下次.然後再繼續.再分開無限Loop. 久而久之.最後對方媽媽開始會教仔 對方同個仔講:你再帶弟弟咁做.弟弟要去xx冷靜無得玩嘅啦。 但我小朋友已經跟佢小朋友學咗某啲行為.例如:尖叫. 對方媽媽聽倒我仔叫. 佢就會同我仔講.唔好叫啊.你媽咪聽倒又鬧你啦.要你去xx冷靜。真喺好

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

情況如下:
我仔 2歲半
堂哥 3歲半

有咩好嬲? 嬲人地父母, 定係堂哥, 定係嬲自己個仔唔聽話? 唔係全世界既人都係跟你果套咁教自己仔女, 你嬲得幾多人? 小朋友一返學, 壞得仲快. 仲分分鐘係你個仔教壞人而你唔知. 呢d 情況係自己教好自己仔女.

我地試過啦.人地仔女我唔會理. 自己仔女曳我只會鬧自己仔女.

水晶宮

香蕉煎餅 發表於 19-3-12 07:16

兩歲半已經係好易handle 的年紀,你都搞唔掂佢,似乎係你揸得唔夠緊,覺得唔對路就要即刻教,同埋咪咁容易比人拖走個仔

侯爵府

情況如下:
我仔 2歲半
堂哥 3歲半

你唔比佢做,就算同堂哥一齊時都唔比,唔會有分別,你可以準備一d 玩具比佢哋玩,車仔或者帶顏色筆畫圖

wcpcelia    發表於 19-3-12 14:47

大宅

回覆樓主:

Del

男爵府

情況如下:
我仔 2歲半
堂哥 3歲半

即刻捉住自己果個話佢囉

公爵府

虎到金來勳章 牛年勳章

章魚妹妹 發表於 19-3-12 07:20
堂哥呀媽唔理,你理返,教仔唔洗唔好意思,兩個一齊話,最多即時同呀仔講呢個行為唔應該,拉返佢,叫佢地分 ...

agree, 我都一定會出聲,講真,人地媽媽唔理,我會理,同行大人帶得小朋友出街,就應該負責,冇理由由佢地在人地地方四圍跑。
Nothing is prefect in this world. We all are perfectly imperfect.

男爵府

birdbird 發表於 19-3-12 07:55
2歲半吃飯, 你唔比佢離枱, 但佢自己走咗去, 你應該係檢討你自己而唔係頼落個3.5歲小朋友身上 。食飯時,你尤 ...

其實已經鬧過我仔好多次,但有d長輩,99係都中意佢兩個孫痴埋一齊玩,食食下飯99都會抱我仔去玩,我又唔好意思話佢

首頁

尾頁

跳至