家庭理財

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

一對夫妻,老公月新28000, 身家:85萬,老婆月新20000,身家: 57萬,假設首期100萬,約如何分配各比幾多?感謝大家幫忙*^O^*

子爵府

MommyPanel勳章

按比例俾

男爵府

一向的家庭開支點安排?完全財政獨立?所有嘢都AA?
入息比例不是永遠不變的,而層樓的業權係一早傾好五五比例(共同擁有)?還是如何?不是説夫婦間要計較,但日子久了錢銀仍是會影響夫婦感情的。

有一個結婚5O年嘅男性長輩同我分享,绝大部份夫妻問題的根源是錢和性,慢慢我也發覺這是真的。

個人認為,女人千萬不要有老公應份養老婆的觀念,何況你雖不是高薪但又不是沒有賺錢能力。我初結婚時入息比例同你差唔多,但現在我的入息己經高過我老公,所以我老公很尊重我,有商有量。所以能力許可的話,50/50對長遠來説是比較好的。

男爵府

cherryli29 發表於 19-3-18 12:38
一對夫妻,老公月新28000, 身家:85萬,老婆月新20000,身家: 57萬,假設首期100萬,約如何分配各比幾多?感謝 ...

邊個有錢邊個俾多啲。。。兩公婆,又唔係爭好遠。。。

伯爵府

回覆樓主:

每人各出五十萬做首期,按人工比例供款,老公再出装修 $

男爵府

回覆樓主:

當年我同老公夾咗d錢開個聯名戶口。 starting fund 係一人一半, 之後邊個手頭鬆動就入d錢入去。 兩公婆無咩計嘅。

琥珀宮

一對夫妻,老公月新28000, 身家:85萬,老婆月新20000,身家: 57萬,假設首期100萬,約如何分配各比幾多?感謝 ...

若老公無主動提出自己比大份,就一人一半吧。

但其他支出,如律師費、裝修傢俬等,就主要老公出啦,因老婆比完首期都無乜錢

複式洋房

感激大家的寶貴意見,女方人工計埋bonus先有兩萬,月薪扣mpf後只有16k,而男方堅持要首期,同供款都各人比一半😑作為女方,你願抽屋(居屋)嗎?定還是同老爺奶奶住?

侯爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 BK Milk勳章

cherryli29 發表於 19-3-22 21:58
感激大家的寶貴意見,女方人工計埋bonus先有兩萬,月薪扣mpf後只有16k,而男方堅持要首期,同供款都各人比 ...
其實俾首期和供樓, 最好一人一半。他朝最少都分返半層樓。

家用咪男人俾。如果新居屋, 10萬8萬執一執都住得人。

男爵府

老實講,男方係咪無心買樓,心底想同父母住?

複式洋房

回覆 sheepmui 的帖子

唔係架,他都好想有自己物業

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

兩公婆係咪都有名??

一人拎50

複式洋房

回覆 good_pig 的帖子

係呀,一人拎50做首期,之後供款,其他費用點分配?

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

cherryli29 發表於 19-3-25 21:46

呢D 兩公婆已經計..

或者水, 電, 煤, 管..老公比

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

cherryli29 發表於 19-3-25 21:46

你地傾囉
最好一半半,大家付出差不多

水晶宮

可能我比較舊思想,原來而家(是潮流?)兩夫婦要分得咁清?
當然,「公平」計就全部一人一半,但他日有子女之後,開支又全部一半嗎?條缐真係咁清楚?
沒有貶意,想知道拍拖時期又係咪全部AA?

不過,現今社會一個物業真係好貴重,分清楚都應該啱嘅
xoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxo

大宅

bmuimami 發表於 19-3-26 17:59
可能我比較舊思想,原來而家(是潮流?)兩夫婦要分得咁清?
當然,「公平」計就全部一人一半,但他日有子 ...

我也是舊思想,唔明男方能力強些,為何不可俾大份?好似partnership咁,一人一半?

我應該年紀大,outdated了

男爵府

blinknogood 發表於 19-3-27 10:24
我也是舊思想,唔明男方能力強些,為何不可俾大份?好似partnership咁,一人一半?

我應該年紀大,outdat ...

我覺得同女性社會地位轉變有關,現今唔止女人會講"男女平等",男人都講"男女平等",當女人話 "我有獨立能力,我不是依附男人(男家),我要平等待遇" 的時候,好多男人(特別是愈年輕的)都會同時話 "女人講男女平等時是輸打羸要"。就好似女人要求男人放工番黎都應當分擔家務唔好大安旨意做大爺,同時男人就會覺得明明老婆有工作有收入點解要我有責任(全數)養起女人。

首頁

尾頁

跳至