懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

最近因為小產,去左睇莊醫師調理,希望同醫師夾到,可以快d再有。有冇jm睇過莊醫師,覺得點?

大宅

我備孕時睇過佢一年,覺得佢流流地,每次都講同一番說話。之後我轉左去廣貿一女中醫調理,食左一個月藥就中獎了。可能我同莊醫師唔夾,加上佢比謝X琪吹捧到天上有地下無。

侯爵府

勁唔掂, 原本M 好準, 睇左一次食左一次藥已經亂左, 唔敢再睇

我自己都識D 媽媽係睇佢, 同樣覺得佢麻麻地

大宅

aryan412 發表於 19-3-21 14:12
我備孕時睇過佢一年,覺得佢流流地,每次都講同一番說話。之後我轉左去廣貿一女中醫調理,食左一個月藥就中 ...

可以pm中醫名嗎?

複式洋房

我備孕時睇過佢一年,覺得佢流流地,每次都講同一番說話。之後我轉左去廣貿一女中醫調理,食左一個月藥就中 ...

可以pm女中醫資料嗎?thanks

洋房

回覆 ELSACYW 的帖子

可以pm中醫資料嗎?

別墅

我睇緊呀..
不過睇佢個時岩岩bingo左 當安胎
老公食完佢D藥有好訓左
我食完就無咩分別
間唔中有見啡 同時間有感冒
但唔係太清到
可能睇多一次都唔睇了

男爵府

ELSACYW 發表於 19-3-21 14:07
最近因為小產,去左睇莊醫師調理,希望同醫師夾到,可以快d再有。有冇jm睇過莊醫師,覺得點?
...

我小產, 搵佢幫我清, 排左已經搵佢, 足足2星期, 惡露由有到無, 以為清左, 再照, 仲有1cm×2cm
我再轉另一個中醫... 3劑清左.......
你如果做ivf, 因為佢識睇report可以配合, 如果唔係, 真係唔需要搵佢

洋房

回覆 aryan412 的帖子

可以pm中醫名嗎?

洋房

上年子宮肌瘤至14weeks小產(全餐)後先開始睇佢,睇完1個月西醫話個瘤細左,第2個月個瘤礦化,第3個月有左。懷孕期一直有睇,bb剛出世3個月,非常健康。調理期係會月經唔一樣,要一直睇住自己改變同佢磨合。

複式洋房

回覆 aryan412 的帖子

可否PM女醫生資料,thanks

大宅

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章

可pm ,女中醫名? 謝

洋房

請問可以pm廣貿女中醫資料嗎?謝謝

複式洋房

可以pm女同醫contact, thanks(emoji)(emoji)

大宅

...

見到謝安琪睇開,又近屋企,所以備孕時搵佢睇佐半年,食完啲藥無太大分別,m有少佐血塊,其他無乜特別。之後無再睇了,不過每次去都見好多大肚婆睇。

大宅

我覺得中醫真的人夾人的。我前前後後都看過好幾個中醫,我覺得莊醫師so far係ok的。我覺得備孕的,除中藥外,要加上針灸的效果才好得多。
妳真係要等一兩個月經cycle去試下,同埋妳睇莊醫師時講明expectation (想自然定ivf同幾時想再有),這樣他會判斷應怎樣做同會建議妳是否需針灸。

大宅

miwamiwa 發表於 19-12-22 18:10

我覺得中醫真的人夾人的。我前前後後都看過好幾個中醫,我覺得莊醫師so far係ok的。 ...

同意。我都係中藥加針灸嗰個月bingo左。莊醫師見證住有左、小產、再大肚加生埋bb, 我覺得佢好nice, 唔錯

複式洋房

可pm嗎?

大宅

我16年時都係見謝安琪睇佢同埋地點近我就去試下 莊醫師話我好寒 我係一到冬天十隻手指都生凍瘡 手腳好似雪條咁 佢話我隻手塞咗 血液唔流通 我食咗佢啲藥5個月加埋運動就bingo 經期又準咗 呢兩三年隻手都冇再生過凍瘡 我而家有第二胎7個月 身體好咗 真係一擊即中 害氣嗰時頂唔順 即係再去睇佢 食咗啲藥舒緩下 如果唔係日日灘喺床度唔想郁 所以我會覺得莊醫師幾好 因為夾到我

洋房

...

我備孕時都睇過,覺得唔多有效,可能人夾人....

首頁

尾頁

跳至