自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

情緒勒索

渴望係關係上得到野, 威迫利誘,令你就犯, 情緒勒索者目的係要令你內疚

例如: 你唔理我啦, 你又話照顧我一世既, 要你不安內疚

你唔立即過黎,你以後見我唔到, 全世界只有你關心我等等啦.

親子關係上,

1)你唔食飯,以後無得食,

2)你乖,我就錫你

3)點解你唔叻, 其他人咁叻

情緒勒索殺傷力大,搞到大家都輸,雙方都要負責(一隻手掌拍唔響) ,令一方或雙方變成低自尊,低自我價值,自殺.

日常事例: 父母得重病痛苦, 照顧佢地,情感共謀,以為父母唔可以快樂,我自己都唔可以快樂,開心唔敢講,更加唔想出街

辦法:

1)設立健康界線,自己責任自己負,

2)成長犯錯機會增加, 不要慣性依賴, 識帶著愛 say no

3)快樂是一個選擇

4)Heart and new, 心改變. 世界會改變,自然輕鬆.你要學習有效溝通,而不是攬晒上身

tsung    發表於 19-3-27 13:08

寶石宮

2023年兔年勳章

回覆樓主:

值得反思

大宅

常犯

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 瞓得好勳章 笑得好勳章

回覆樓主:

謝分享

公爵府

虎到金來勳章 牛年勳章

謝分享, 真係要好好反思自己。
Nothing is prefect in this world. We all are perfectly imperfect.

大宅

信主得救係未情緒勒索 ?

珍珠宮

mrsma1120 發表於 19-3-27 11:50
情緒勒索渴望係關係上得到野, 威迫利誘,令你就犯, 情緒勒索者目的係要令你內疚例如: 你唔理我啦, 你又話照 ...

前半係。

親子部份未必算係。
1➡根本係不經大腦的廢話,“以後都冇得食”~~邊個做到?
2➡乖=聽指揮,成個邏輯矛盾。我玩緊已經好開心,你錫唔錫呢刻有咩影響?到我想食雪糕,咪可聽你指揮,你錫我咪買雪糕咯。呢個技巧細路心水清過大人。
3➡只表現大人技拙,尤其大人自己做唔到“叻過人”
呢類廢話先損自己信用,越大越唔使聽。

男爵府

應該點做更加好? 請教具體方法

子爵府

突破方法: 軟皮蛇

大宅

有感而發

>>>情緒勒索殺傷力大,搞到大家都輸,雙方都要負責(一隻手掌拍唔響)

>>>識帶著愛 say no,但係對方繼續勒索,以致破壞了關係,跟住又話關係的問題一定是雙方的問題(一隻手掌拍唔響)

根本做咩都會要負責任,因為任何情況都會比人話雙方都要負責, 雙方的問題, 一隻手掌拍唔響。

點解唔係勒索別人的負上全責?還要什麼一隻手掌拍唔響?

我想問點做先係負責任? 什麼情況之下才是盡責而不需要被指要負責和有問題?

珍珠宮

我的育兒心得勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 陪月勳章

樓主睇左本書?

象牙宮

回覆樓主:

所以我近幾年學識做人要對自己好d,要自私d!

男爵府

umama 發表於 19-3-27 12:55
樓主睇左本書?

請問係邊本書? 對呢個topic好有興趣

珍珠宮

我被情緒勒索多年,早幾年先知原來自己係受害人

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

mrsma1120 發表於 19-3-27 11:50
情緒勒索渴望係關係上得到野, 威迫利誘,令你就犯, 情緒勒索者目的係要令你內疚例如: 你唔理我啦, 你又話照 ...

子爵府

RE: 情緒勒索--了解一下

mamimuimui 發表於 19-3-27 13:04
請問係邊本書? 對呢個topic好有興趣

書名就係叫:情緒勒索

珍珠宮

我的育兒心得勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 陪月勳章

唔好煩我 發表於 19-3-27 13:13
我被情緒勒索多年,早幾年先知原來自己係受害人

不一定,受害人有自己責任。容許對方傷害自己,變成幫兇,或以受害人自居⋯⋯
所以要訂健康界線!
(要講可以好長篇,亦可參考:《被討厭的勇氣》)

雲母殿

虎到金來勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 DHA勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

謝分享

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

多謝分享

首頁

尾頁

跳至