自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

虎到金來勳章 HiPP勳章(1) 好媽媽勳章

香港電台-港聞
2018年4月30日 下午1:55

日本和台灣的麻疹疫情持續,港大微生物學系講座教授袁國勇說,香港有九成九市民,因為注射過疫苗,或者多年前曾經受感染,本身已有麻疹抗體,至於日本和台灣的疫情,相對其他東南亞地區根本不算嚴重,他呼籲市民留意事態發展,但毋須太過擔心。

如果市民不能肯定自己有沒有抗體,可以先去驗血,再確定是否要接種疫苗。袁國勇說如果按照以往抽查的結果顯示,驗血的人士當中可能只有1%沒有麻疹抗體。

袁國勇補充,1歲以下幼兒、來自疫苗接種率偏低地區的新移民、本身有免疫系統疾病、或正服用抑制免疫系統藥物等人士,最好避免到爆發麻疹的地區。這些人如果不幸感染麻疹,有機會併發肺炎或腦炎等,但對健康人士來說,感染麻疹後死亡的比率低過0.2%。

SOURCE : https://hk.news.yahoo.com/%E8%A2 ... 1%80-055542026.html
我B仔10月4日出世. 3.78KG
18MTH 15KG,84.5CM
13MTH 13KG,82.5CM
10MTH 12.42KG(連衫)
6MTH 10.08KG,72.5CM
5MTH 9.8KG(連衫)
4MTH 8.73KG,68CM
3.5MTH 8.98KG(連衫)
3MTH 8.4KG(連衫)
2MTH 6.9KG,61.5CM
1MTH 5.2KG

子爵府

回覆樓主:

香港人係咁架啦,又要威又要戴頭盔。俾晒錢明知有危險死都要去!驚出事就上網尋求同道中人圍爐取暖。出咗事瀨咁嘢就話"我問過人架啦,人哋都話冇事!"

禁止訪問

大宅

咁係咪打左針都可能會中架??

王國長老

好媽媽勳章 王國長老

gmvn123 發表於 19-3-28 11:29
咁係咪打左針都可能會中架??

有d人打左針都未必產生到抗體所以先會感染到。如果真係咁擔心,雖然而家MMR疫苗缺貨,但你可以抽血驗下自己有冇抗體,如果有抗體就唔使怕啦!

wanlee23wan    發表於 19-3-28 11:39

大宅

麟媽媽 發表於 19-3-28 11:31
有d人打左針都未必產生到抗體所以先會感染到。如果真係咁擔心,雖然而家MMR疫苗缺貨,但你可以抽血驗下自 ...
哦~~謝謝解答~~

珍珠宮

99%有抗體,即是1%沒有抗體
香港大約有7-8萬人沒有抗體

珍珠宮

疫苗唔係萬能,曾經接種過疫苗唔等於一定有抗體

珍珠宮

ernbe 發表於 19-3-28 11:38
99%有抗體,即是1%沒有抗體
香港大約有7-8萬人沒有抗體

唔出奇吖,無嘢係100%,更何況而家多左父母唔幫小朋友打針

大宅

牛年勳章

琥珀宮

回覆樓主:

大宅

虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 減齡達人勳章

回覆樓主:

伯爵府

2024勳章

瑪瑙宮

親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

我想問陀bb時係咪驗過血已經知自己有冇麻疹抗體架?印象中產檢時有驗血

王國長老

好媽媽勳章 王國長老

Pollyowen 發表於 19-3-28 12:51
我想問陀bb時係咪驗過血已經知自己有冇麻疹抗體架?印象中產檢時有驗血

大肚驗應該係德國痲疹,同麻疹係另外一樣野嚟㗎喎

瑪瑙宮

親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

麟媽媽 發表於 19-3-28 12:52
大肚驗應該係德國痲疹,同麻疹係另外一樣野嚟㗎喎
原來冇驗依樣嘅.....

男爵府

請問細個出過麻疹,現在就不會感染㗎?

象牙宮

回覆樓主:

其實我d針卡已經唔見晒 自己衛生d應該無問題掛

珍珠宮

1967前出世果D人都唔知自己有無出過麻疹。。咪一樣高危。。當時大爆發都唔係人人出過…

公爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章

對比流感...我覺得流感相對可怕....因為死亡率高好多

wcpcelia    發表於 19-3-28 14:41
hellohelloruby    發表於 19-3-28 14:09

首頁

尾頁

跳至