自由講場

跳至

首頁
12345...6

尾頁

男爵府

2024勳章

豹叔講了句「填詞之嘛,阿叔強項!」

黎彼得在1970-80年代以填詞人身份活躍於樂壇,與許冠傑合作,為流行曲填詞。由於歌詞通俗又生動、內容貼地兼以地道粵語創作,黎彼得被稱為「鬼馬填詞人」。他早期與許冠傑合作無間,創作了《梨渦淺笑》、《浪子心聲》、《財神到》及《父母恩》等經典作品。

除了許冠傑,他亦有為其他歌星填詞,包括譚詠麟、羅文、梅艷芳、張國榮、劉德華、梁朝偉及蘇永康等等。幾乎人人都識唱的梅艷芳的《將冰山劈開》及張國榮的《Monica》就是出自黎彼得之手。

雖然淡出填詞界,但他在90年代末亦偶有作品,包括與黃子華合作的《關老三》、《做馬仔》等幾首歌。

hellohelloruby    發表於 19-3-29 14:46
風扇    發表於 19-3-28 17:19
yuyukoko    發表於 19-3-28 16:51
edhepp    發表於 19-3-28 15:38

用戶要求終止服務

HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 開心吸收勳章

琥珀宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

佢一講呢句, 已經會心一笑!

珍珠宮

畀面勳章

回覆樓主:

樓主應該好年輕吧

男爵府

水晶宮

熱血勳章 好媽媽勳章 hashtag影視迷勳章

小肥兔 發表於 19-3-28 15:23
樓主應該好年輕吧

x2

雲母殿

虎到金來勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 DHA勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

強項

男爵府

2024勳章

樓主應該好年輕吧

珍珠宮

2023年兔年勳章 畀面勳章 DHA勳章

《Monica》係佢失戀時的作品
主 賜 平 安

伯爵府

牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 開心吸收勳章

黎彼得 - 好叻架~~
樓主...一定好後生

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 FUN享自然‧郊遊一夏 親子探索遊 玩具勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 趣教勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 最關心BB問題熱投勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 瞓得好勳章 HiPP勳章(1) HiPP勳章(2)

回覆樓主:

我都知黎彼德,我老喇

公爵府

育兒性格勳章 想生BB熱投 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

俊曦網頁[url=http://hk.myblog.yahoo.com

伯爵府

樓主應該好年輕吧

男爵府

2024勳章

Reema 發表於 19-3-28 15:39
黎彼得 - 好叻架~~
樓主...一定好後生

原來黎彼得同黃霑等都屬於第一代粵語流行曲填詞人

琥珀宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

回覆樓主:

我識佢, 但唔知佢叫豹叔

水晶宮

黎彼得

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

FTR603 發表於 19-3-28 15:02
豹叔講了句「填詞之嘛,阿叔強項!」

黎彼得在1970-80年代以填詞人身份活躍於樂壇,與許冠傑合作,為流行 ...

..

寶石宮

2023年兔年勳章

回覆樓主:

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 hashtag影視迷勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 15週年勳章

水晶宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章

黎彼得梗係勁啦!樓主實在太年輕了

大四喜rap得最好聽都係佢

首頁
12345...6

尾頁

跳至