0-6個月

跳至

首頁

尾頁

別墅

個女4個半月,夜晚8點幾食完奶,下一餐已經係第朝7點,1日只食4餐,平均650ml每日
有冇問題?係咪可以10個鐘唔食奶?
佢一直係細碼b,體重ok跟到生長線,不過排頭3名。。。。。宜家5.8k
平時好少因爲肚餓而喊,好訓得,所以兩個半月已經由6餐變5餐,半夜奶冇食

複式洋房

zkya 發表於 19-4-8 07:20
個女4個半月,夜晚8點幾食完奶,下一餐已經係第朝7點,1日只食4餐,平均650ml每日
有冇問題?係咪可以10個 ...

我仔仔都系 4個幾月 最夜個餐8點零食完就到第朝7.8 點。。每餐7安。。之前睇過有d 文章話bb 呢段時間都系可以訓到10-12個鐘。。所以都應該無問題掛。。

別墅

Mybigboss 發表於 19-4-8 11:47
我仔仔都系 4個幾月 最夜個餐8點零食完就到第朝7.8 點。。每餐7安。。之前睇過有d 文章話bb 呢段時間都系 ...

咁有冇話邊到出嘅文章?等我叫長輩自己睇下?
不過我女食唔到7安架,仲係飄忽於4至6安

複式洋房

Mybigboss 發表於 19-4-8 11:47
我仔仔都系 4個幾月 最夜個餐8點零食完就到第朝7.8 點。。每餐7安。。之前睇過有d 文章話bb 呢段時間都系 ...

我b五個月同你b一樣,之前最後一餐係十一點,而家就八點都係由五餐變四餐,我而家都擔心緊食四餐有無問題

別墅

taocc 發表於 19-4-8 13:45
我b五個月同你b一樣,之前最後一餐係十一點,而家就八點都係由五餐變四餐,我而家都擔心緊食四餐有無問題
...

點樣將最後一餐提前到8點? 我阿仔每晚都成11點先瞓,第二朝6-7點就起身

男爵府

我仔5個半月,最後1餐10點,我怕佢餓,無論點樣我清晨5點幾都會捉佢起身食第1餐,咁每日就會有5餐,我唔敢咁快縮到去4餐

別墅

姬智豆 發表於 19-4-8 16:01
點樣將最後一餐提前到8點? 我阿仔每晚都成11點先瞓,第二朝6-7點就起身
...

唔係有心提早,而係8點食完下一餐半夜12點,佢有時10點差唔多11點先訓著,12點摷醒佢喊到傻左喊好耐先食到奶,第朝7點又要交佢俾人照顧要整醒佢
大人12點訓第朝7點都未必想起身
所以先想佢可以訓長d好訓d
想調到每晚10點最後食但日頭按時食跟本調唔到

別墅

comeonbb001 發表於 19-4-8 16:11
我仔5個半月,最後1餐10點,我怕佢餓,無論點樣我清晨5點幾都會捉佢起身食第1餐,咁每日就會有5餐,我唔敢 ...

我女訓夠的話幾早叫醒佢都唔會喊仲會笑,但夜晚叫就喊死

複式洋房

...

如果佢十一點先訓嘅,咁你呢個時間好好啊,我女係九點第一餐,三個半鐘一餐,最後一餐會係十點半或十一點(一個禮拜前)而家因為佢日頭唔係好肯訓,全部放係七點半後果餐奶訓,我估佢係因為太眼訓所以最後果餐奶都唔肯起身食

複式洋房

...

你bb唔食夜奶,而家日頭都食緊6餐?

複式洋房

comeonbb001 發表於 19-4-8 16:11
我仔5個半月,最後1餐10點,我怕佢餓,無論點樣我清晨5點幾都會捉佢起身食第1餐,咁每日就會有5餐,我唔敢 ...

但夾硬叫佢起身飲佢唔係好願意,都係飲得一半,因為我都擔心試過十一點抱佢起身飲最後一餐,但唔多成功

男爵府

taocc 發表於 19-4-8 18:13
但夾硬叫佢起身飲佢唔係好願意,都係飲得一半,因為我都擔心試過十一點抱佢起身飲最後一餐,但唔多成功
...
清晨5點幾呢餐係餵得最順利,因為佢訓住食,可以食晒,其他餐數佢厭奶,醒住好難餵

男爵府

zkya 發表於 19-4-8 16:52
我女訓夠的話幾早叫醒佢都唔會喊仲會笑,但夜晚叫就喊死
如果我唔清晨早啲餵,我計過1日都係得4餐,就算厭奶佢體重都有增長,由出世細碼b,而家中碼再大少少

大宅

zkya 發表於 19-4-8 07:20
有冇問題?係咪可以10個 ...

我女由5餐變4餐,再由4餐變3餐
佢可以訓足12個鐘起身仲要玩半個鐘先食奶
平均隔5,6個鐘先叫肚餓,
初初佢有少少厭奶,我餐餐餵成粒鐘
個人好忟又攰,佢都唔想食,到我唔急由得佢,佢反而定時肚餓,每朝第一餐係12點

我女而家3個月咋,每餐180ml
佢好訓得,我唯有咁做(emoji)
唔係太緊張連自己都辛苦埋

別墅

C+E+F 發表於 19-4-9 02:16
我女由5餐變4餐,再由4餐變3餐
佢可以訓足12個鐘起身仲要玩半個鐘先食奶
平均隔5,6個鐘先叫肚餓,

完全明。
健康院姑娘知道應該會好有意見
如果自己湊,自己了解到bb就冇問題,但如果好似我咁要俾長輩湊就麻煩
我b3個月前每餐都係食60分鐘或以上,仲只食到90ml
你bb幾重?

大宅

zkya 發表於 19-4-9 05:58
完全明。
健康院姑娘知道應該會好有意見
如果自己湊,自己了解到bb就冇問題,但如果好似我咁要俾長輩湊就 ...

兩個月時磅有4.84kg
而家未返健康院,未知幾重
就算健康院姑娘有意見話食得少,我都冇計
唔係我唔肯餵,而係我女唔肯食
我連奶樽奶咀都換過哂

別墅

taocc 發表於 19-4-8 18:09
你bb唔食夜奶,而家日頭都食緊6餐?

個半月戒左夜奶,日頭就食5餐

複式洋房

zkya 發表於 19-4-8 16:51
唔係有心提早,而係8點食完下一餐半夜12點,佢有時10點差唔多11點先訓著,12點摷醒佢喊到傻左喊好耐先食到 ...

你可以試下3個半鐘喂一餐,睇佢食唔食到,得嘅就可以將時間提前,唔得嘅都無辦法只有跟佢自己個時間

首頁

尾頁

跳至