自由講場

跳至

首頁
12345...9

尾頁

珍珠宮

看完林生300蚊人情之後, 我都有個關於300蚊的人情問題。
新娘子請了一個朋友出席飲宴,朋友收了請帖,對新娘說自己未必能出席, 因為那天要北上大陸出差, 怕趕不到去飲。

當日結婚時, 朋友差不多人地食到一半時先趕到現場, 同新娘打個招呼, 但是新娘趕住下場敬酒好急忙入房去換衫了,招呼不到。 而朋友最後也只好離開回家了無飲過!

事後新娘折人情發現無朋友那份,於是問其他兄弟子妹那天有冇收過朋友的人情(因為大家都認識的朋友)個個都話無。 新娘whatsapp朋友追問攞人情, 但是朋友好忙, 一直話會出支票給新娘。 但是當新娘同朋友見面取支票時又發現朋友把支票的姓名寫錯了(同音字)。

珍珠宮

回覆樓主:

part 2 因為寫錯名, 無比到錢

新娘繼續追數啦~朋友就話自己好忙無時間再出來見面, 而新娘就話比戶口帳號直接入數。 就一直追終於到手了!

### 如果是你們會怎樣做? 由它算了吧?
### 或許有人會說請人去飲就唔好咁肉酸追人比果300蚊啦~
### 既然擺得酒就要預咁啦~咪學人擺酒啦
(其實擺酒是開心事, 難道真的就那麼厚面皮要人預? 一家4口封500蚊來飲是合理?)

珍珠宮

環保接龍勳章

mln 發表於 19-4-9 14:54

新娘繼續追數啦~朋友就話自己好忙無時間再出來見面, 而新娘就話比戶口帳號 ...

我係新娘就唔會追人數囉, 咁肉酸, 個300蚊等佢來開飯嗎?

教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

子爵府

回覆樓主:

我唔會問,好肉酸

wcpcelia    發表於 19-4-11 15:37

伯爵府

回覆樓主:

吾好話追人情,就算同朋友出黎食飯AA,如果朋友吾記得比我都吾會追,一次半次真係冇問題

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

新娘繼續追數啦~朋友就話自己好忙無時間再出來見面, 而新娘就話比戶口帳號 ...

點樣點算?代入邊個角色!!如果我係新娘唔追。
我結婚請咗個朋友,最後佢要去training冇嚟到。佢話會比番人情,佢冇比,我都冇追。
一家四口比500蚊係肉酸,不過都要睇下佢嘅環境。
不要從別人的嘴裡去認識我

水晶宮

追到天腳底都要追!真係朋友?!肉酸到呢⋯
xoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxo

大宅

一定唔追, 好似欠了佢甘 (新娘)

子爵府

宜家某d人結婚,真係當人地欠咗佢咁
樓主講嘅新娘追數真係好肉酸

子爵府

如果我係新娘,會好感動!人地咁忙都黎賀一賀我,但自己無時間招呼人,會約佢食飯傾下計,我預自己請,因為人地仆黎賀我嘅一番心意完全唔會提人情!

shirley126    發表於 19-4-10 08:16
LamSiuB    發表於 19-4-9 17:44

琥珀宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

梗係唔會追啦,有冇cheap到咁呀

珍珠宮

我覺得兩邊都有啲怪。

朋友:去人哋到祝賀但兩手空空?
新娘:人哋既然做得出兩手空空,咁追嚟都無謂,攪到大家都肉酸。

公爵府

hashtag影視迷勳章

回覆樓主:

我唔會追,朋友冇欠我的

琥珀宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

我結婚嗰時試過收一家3口$200人情,我知佢地環境麻麻,佢地出席,我已經非常開心,真心覺得計較錢既就唔好學人擺酒

LamSiuB    發表於 19-4-9 17:44
my005    發表於 19-4-9 15:18

珍珠宮

crystal媽咪 發表於 19-4-9 15:00
點樣點算?代入邊個角色!!如果我係新娘唔追。
我結婚請咗個朋友,最後佢要去training冇嚟到。佢話會比番 ...

因為新娘覺得已經派了帖,而且帖內有餅咭還有10蚊的回禮錢, 點都要追的。

所以最後佢地為了這300蚊,無了朋友做。

翡翠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 認識瑞士牛牛第一回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

回覆樓主:

我係新娘就唔會追,請得飲都係熟朋友,俾幾多都唔會唱人,要搭棚幫自己擺酒真係好樣衰

公爵府

唔可以用“追”字,個朋友跟本無欠佢。新娘行為好肉酸。

男爵府

熱血勳章 好媽媽勳章

見識過三姊弟自己家人坐哂一圍, 呢三姊弟夾埋封千頭咋

wcpcelia    發表於 19-4-11 15:37

珍珠宮

Moti 發表於 19-4-9 15:03
我覺得兩邊都有啲怪。

朋友:去人哋到祝賀但兩手空空?

以我所知可能朋友是預定想去食的,但是沒人安排座位坐, 而門口位收人情的伴郎子妹都去左食, 無人招呼到朋友挂!

珍珠宮

熱血勳章 畀面勳章 陪月勳章

不論邊個有嚟冇嚟做幾多人情, 都一定唔會追, 自己心知就算

首頁
12345...9

尾頁

跳至