自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

朋友bb就嚟出世,有人話攪baby shower,
咁係我地送禮,bb媽媽安排party?
定係我哋俾錢請bb媽媽?

水晶宮

iamsterdam 發表於 19-4-13 00:37
朋友bb就嚟出世,有人話攪baby shower,
咁係我地送禮,bb媽媽安排party?
定係我哋俾錢請bb媽媽?

正常應該係客人送禮物。

男爵府

15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

Baby Shower 係一班親人 / 朋友攪party + 送禮,BB媽媽來參加party+收禮物

珍珠宮

減齡達人勳章 MommyPanel勳章 2018復活節勳章 陪月勳章

回覆樓主:

Baby shower主要係喺party中公開bb性別

水晶宮

A baby shower is a party of gift-giving or a ceremony that had different names in different cultures. It celebrates the delivery or expected birth of a child or the transformation of a woman into a mother.

https://en.m.wikipedia.org/wiki/Baby_shower

wcpcelia    發表於 19-4-13 10:01

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 王國長老 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

回覆樓主:

通常由親友做搞手,請其他親友嚟開party, 有嘢食有遊戲,或單純傾計,出席親友會送禮物,有d會有個gift list等親友認購,好多都興只係女士同小朋友出席,同事喺公司搞就會有男有女。
花旗太太生活在花旗國,留意時差,你問我未必即時答到。

男爵府

BellyMonkey 發表於 19-4-13 01:15
Baby Shower 係一班親人 / 朋友攪party + 送禮,BB媽媽來參加party+收禮物

即係出錢出力搞party,仲要送禮物?

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 畀面勳章

iamsterdam 發表於 19-4-13 12:29

男爵府

15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

iamsterdam 發表於 19-4-13 12:29

係啊

子爵府

呢個玩意,我真心唔明。點解要搞呢d ?係幾時興起?係咪就生前唔知幾耐要搞?為左紀念準備生b?人生另一階段?咁第二胎要唔要再搞?

珍珠宮

大富翁 發表於 19-4-13 13:19
呢個玩意,我真心唔明。點解要搞呢d ?係幾時興起?係咪就生前唔知幾耐要搞?為左紀念準備生b?人生另一階段 ...

外國傳過來
香港華洋共處
趕下潮流

男爵府

大富翁 發表於 19-4-13 13:19
呢個玩意,我真心唔明。點解要搞呢d ?係幾時興起?係咪就生前唔知幾耐要搞?為左紀念準備生b?人生另一階段 ...

我覺得係啲香港人又西又中,乜都搞一餐!
西方冇十二朝派豬腳薑嘅傳統,所以可能會搞baby shower。
等BB出咗世,買份禮物去睇吓BB咪仲好!

伯爵府

這幾年見有明星搞,公開BB的性別。
如果真係好朋友或自己姐妹,我好樂意,始終係開心事。
但只係泛泛之交,我又覺得好無謂。

男爵府

jtw_ki 發表於 19-4-13 07:03
Baby shower主要係喺party中公開bb性別

我見過西方會用個蛋糕嚟揭曉BB嘅性別,但係我朋友拖住個BB,所有人都知係生仔定生女,搞個party嚟做乜呢?

珍珠宮

回覆樓主:

真係唔知幾時香港開始興baby shower呢樣野, 好似係某d明星媽媽攪開d人就開始攪, 咁當係趁未生還是honeymoon期同朋友聚下玩下, 你知生完仔就忙到成頭煙, 去個厠所都唔得閒。

男爵府

iamsterdam 發表於 19-4-13 13:33
我見過西方會用個蛋糕嚟揭曉BB嘅性別,但係我朋友拖住個BB,所有人都知係生仔定生女,搞個party嚟做乜呢? ...

姐係你個朋友已經生左?baby shower係for未出世bb架喎

子爵府

除非唔會搞百日宴/滿月, 唔係的話好勞民傷財

子爵府

回覆樓主:

之後如果再搞一百日末多餘左囉

珍珠宮

41009022009 發表於 19-4-13 13:40
之後如果再搞一百日末多餘左囉

其實百日宴都係千億新抱幫個女擺,d人先開始攪百日宴, 之前多數都係擺滿月酒, 所以都係明星效應。

wcpcelia    發表於 19-4-16 11:54

男爵府

回覆樓主:

咪等同好多大肚妈妈趕潮流影埋個D大肚照,係要show個肚出嚟影

首頁

尾頁

跳至