懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

別墅

2019新春慶豚圓 2019勳章

請問你地幾多週開始打側訓?

別墅

2019新春慶豚圓

超級豬 發表於 19-4-13 02:23
請問你地幾多週開始打側訓?

12週開始
其實正系唔向右訓
左訓就左訓到
唔得就平訓

複式洋房

2019新春慶豚圓

PhoebeChan333 發表於 19-4-13 03:24
12週開始
其實正系唔向右訓
左訓就左訓到

Why 吾向右訓?

別墅

2019新春慶豚圓

cmyuk 發表於 19-4-13 04:57
Why 吾向右訓?

向右訓無甘好,可免則免~

別墅

2019新春慶豚圓

cmyuk 發表於 19-4-13 04:57
Why 吾向右訓?

不過,會有「睡姿導致胎兒死亡」的說法,可能是因為孕婦平躺或右側躺時,子宮會壓迫到下腔靜脈(尤其是懷孕超過16週),導致下半身的靜脈無法順利回流,造成血壓下降、心跳加快,連帶影響到子宮血流循環,使胎盤血流減少,胎兒恐有缺氧之虞,因此醫師通常也不建議準媽媽在懷孕中期之後,採取這兩種睡姿。

複式洋房

2019新春慶豚圓

PhoebeChan333 發表於 19-4-13 05:06
不過,會有「睡姿導致胎兒死亡」的說法,可能是因為孕婦平躺或右側躺時,子宮會壓迫到下腔靜脈(尤其是懷 ...

下下下 oh my god! 不嬲吾係右側就平訓,好嚇人⋯ 甘點算,吾慣左側訓-><-

複式洋房

我懷孕初期已經打側訓喇
雖然開頭好唔習慣,因為我本身平訓開
但而家到咗懷孕中後期,真的發現唔可以再平訓喇,一平訓腰會痛,同埋阿B可能唔舒服,我一平訓佢會郁得好厲害

別墅

PhoebeChan333 發表於 19-4-13 03:24
12週開始
其實正系唔向右訓
左訓就左訓到

左側訓會唔會壓到bb.因為我左訓重心會向前傾.好似有啲肚腩壓住左咁.左訓個重心係咪應該斜斜地向後.但冇野撐住條腰又好攰可能未見肚.唔知點好.

別墅

hyccnam 發表於 19-4-13 07:12
我懷孕初期已經打側訓喇
雖然開頭好唔習慣,因為我本身平訓開
但而家到咗懷孕中後期,真的發現唔可以再平訓 ...

你幾多週啦?

別墅

2019新春慶豚圓

超級豬 發表於 19-4-13 07:49
左側訓會唔會壓到bb.因為我左訓重心會向前傾.好似有啲肚腩壓住左咁.左訓個重心係咪應該斜斜地向後.但冇野 ...

唔會,你去買個孕婦攬枕啦~

別墅

PhoebeChan333 發表於 19-4-13 08:45
唔會,你去買個孕婦攬枕啦~

我有呀.不過用左仲唔舒服左

複式洋房

你幾多週啦?

我而家28週半喇

別墅

其實12w鐘意點瞓就點瞓,最緊要自己舒適!因為即使你刻意左側瞓,到你瞓著咗,醒來可能發現自己係平瞓或者右側瞓!所以冇需為這問題而煩惱。到個肚有返咁上下大,其實你身體會自然側瞓,因為平瞓bb會壓住你內臟令你覺得唔舒服!到時才左側瞓都未遲!

複式洋房

Kat00Kat 發表於 19-4-13 19:19
其實12w鐘意點瞓就點瞓,最緊要自己舒適!因為即使你刻意左側瞓,到你瞓著咗,醒來可能發現自己係平瞓或者 ...

同意,我開頭都有問過醫生,醫生話最緊要訓得著就得。到而家33週,咩姿勢都訓得唔舒服,平訓最辛苦,所以會打側訓。

複式洋房

左側訓會唔會壓到bb.因為我左訓重心會向前傾.好似有啲肚腩壓住左咁.左訓個重心係咪應該斜斜地向後.但冇野 ...

未見肚唔洗理呢d 側訓平訓住~到你個肚大到一個點自然你就唔會平訓。
我明你講咩,我背脊會墊一個cushion,月亮枕就墊係前面等我唔會個人挨得太前。

PS 有咩疑問一定係問醫生,唔好信哂網上資訊就算

大宅

而家22week都係鍾意點訓就點訓,要留意返先得啦。

別墅

Kat00Kat 發表於 19-4-13 19:19
其實12w鐘意點瞓就點瞓,最緊要自己舒適!因為即使你刻意左側瞓,到你瞓著咗,醒來可能發現自己係平瞓或者 ...

我今日13週啦.不過其實我11週時有問過醫生.醫生話宜家仲細.唔洗咁早側睡.醫生話4-5個月先開始側睡就可以.不過我怕我自己遲鈍.太遲側睡會影響到bb

別墅

mapamia 發表於 19-4-13 20:57
未見肚唔洗理呢d 側訓平訓住~到你個肚大到一個點自然你就唔會平訓。
我明你講咩,我背脊會墊一個cushion ...

我就黎睇壞腦自己第一胎咩到唔識.咩到好緊張.你用點樣既月亮枕?

大宅

超級豬 發表於 19-4-13 22:26
我就黎睇壞腦自己第一胎咩到唔識.咩到好緊張.你用點樣既月亮枕?

上網既野真係會睇壞腦
幾時都要思考 同 理性

別墅

肥虎虎 發表於 19-4-13 22:35
上網既野真係會睇壞腦
幾時都要思考 同 理性

好多時又有啲新聞.講到好嚴重咁.真係會嚇餐死我好努力改唔睇咁多.不過有時候忍唔住到想去查下.睇下.

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊