夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

永遠都會諗左小朋友先 你既事要自己處理
唔好諗住有佢同你分擔 事實上係唔會有

之後再生 都要諗到底有無能力養得到
特別係原本已經有兩個小朋友
養兩個都好勉強
生多個都唔知點養

唔會有時間兩個獨處
所有約會得過且過
翻工攰 湊小朋友攰
無時間拍拖

男爵府

Sad but true

洋房

我覺得咁樣同有冇離婚係冇咩分別

大宅

choco_lam 發表於 19-4-14 16:48

好醜自己簡?何必要呢?

禁止訪問

回覆樓主:

男爵府

回覆樓主:

最好就兩邊都有小朋友。
咁就唔會其中一邊覺得失落啦, 因為大家都一樣咁忙 。難處都一樣。

子爵府

choco_lam 發表於 19-4-14 16:48

你無諗過把她的小孩當作自己的親生, 就不要諗愛她, 照顧她, 否則害人累己, 非誠勿擾....

難道你想叫她把小孩放給外家湊? 你們兩個另立天地? 我知有人係咁, 但覺得自私...

瑪瑙宮

預左係咁。点解要揀佢呢?

大宅

回覆樓主:

的確係咁,我經歷中,你預左你永遠無法得到佢嘅全部,因為佢個心根本係有一半分俾自己嘅仔女,你望住佢部電腦嘅wallpaper係得佢自己嘅仔女,而你?係唔會有你份。係會仲有千千萬萬個失落位,的確有好多時得自己一個嘅時候係會迷失左,諗點解自己要搞成咁,唯有諗當初愛佢啲乜,同埋佢無呃過你,你一早已經知佢有複雜嘅背景,咁個人又會平衡返。
衰啲講句,“條路自己揀,仆街唔好喊“
佢總有啲位會令你覺得佢係好嘅就諗多啲啦,咁樣條路會易行啲。

子爵府

一嚿大番薯 發表於 19-4-14 19:24
的確係咁,我經歷中,你預左你永遠無法得到佢嘅全部,因為佢個心根本係有一半分俾自己嘅仔女,你望住佢部電 ...

咁樣谂是否會好些呢? 她小朋友已經沒有爸爸,如果你再把他們的媽媽帶走或分薄了,他們會更可憐,是否可以因為愛这女人而把你的爱帶給他們呢?

禁止訪問

好媽媽勳章

回覆樓主:

複式洋房

吹吹水 發表於 19-4-14 17:48
我一直覺得同離婚有仔女嘅人一齊,就預咗食餐飯咁簡單嘅事,都唔會係2個人嘅事,無2人世界都係小事,除時要 ...

教? 都未輪到我啦
屋企人都未出聲 我有乜資格出聲

複式洋房

Baby_Mum09 發表於 19-4-14 19:53
無人迫你同佢拍拖,佢求你要同佢一齊?
你搵尼類背景嘅女人,就預咗你未必係佢首位
個小朋友只係得返媽媽, ...

岩啊 所以真係要諗清楚
視如己出還視如己出
唔係所有人都會領你既情

所以真係諗清楚

複式洋房

一嚿大番薯 發表於 19-4-14 19:24
的確係咁,我經歷中,你預左你永遠無法得到佢嘅全部,因為佢個心根本係有一半分俾自己嘅仔女,你望住佢部電 ...

真心講句
我知我同佢既責任係養大兩個小朋友
到時兩個細大左 就會有自己既另一半
到時係得你同佢行到老

咁樣諗係會開心小小既

複式洋房

Baby_Mum09 發表於 19-4-14 19:53
無人迫你同佢拍拖,佢求你要同佢一齊?
你搵尼類背景嘅女人,就預咗你未必係佢首位
個小朋友只係得返媽媽, ...

咪係.......如果個小朋友係樓主的親生骨肉,會有何想法??

你同她一起時已經知道啦,她照顧自己小朋友,有錯咩?

不如你自己承認,未能做到愛烏及烏,係你唔夠愛她!

複式洋房

PTMCYS 發表於 19-4-14 18:07
你無諗過把她的小孩當作自己的親生, 就不要諗愛她, 照顧她, 否則害人累己, 非誠勿擾....

難道你想叫她把 ...

視如己出還視如己出

人地領唔領情 又係另一會事

複式洋房

cohesion 發表於 19-4-14 22:57
咪係.......如果個小朋友係樓主的親生骨肉,會有何想法??

你同她一起時已經知道啦,她照顧自己小朋友, ...

如果我自己有小朋友 我一定唔會再搵另一半
自問我俾上一個既好 我根本俾唔到下一個

大宅

PTMCYS 發表於 19-4-14 19:47
咁樣谂是否會好些呢? 她小朋友已經沒有爸爸,如果你再把他們的媽媽帶走或分薄了,他們會更可憐,是否可以 ...

每條路都係個人嘅選擇。當日對方因乜嘢而分開然後做出決定都係佢地嘅選擇。小朋友係無辜,我地無講過會對佢地唔好,亦無人講過會唔愛錫佢地喎,你會否搞錯左?我只可以講我地亦不是聖人,必定會有難受位,自己會突然有一下沉一沉,我諗都係人之常情吧。當然我都講,做呢個選擇之前係會預左,但預左同實現往往係兩回事,咁大個人好多道理唔會唔知!而係的確都會有一下半下難受位。呢個平台只係俾人抒發一下,我相信樓主都係一樣只係想呻一下啫其實。

子爵府

你岩,我眼見身邊嘅喱啲case都係咁!有對係個男離婚個仔跟佢,而佢個女朋友同佢年紀都差成差不多十年。拍左拖都五六年,但一次同佢兩人世界去旅行都未試過,要旅行要等小朋友放假,但假期去旅行又貴,唔捨得。
另一個係個女帶住個仔,宜家男朋友都會呻佢咩都以個仔為先,成日因小事鬧交。

複式洋房

一嚿大番薯 發表於 19-4-14 23:49
每條路都係個人嘅選擇。當日對方因乜嘢而分開然後做出決定都係佢地嘅選擇。小朋友係無辜,我地無講過會對 ...

好同意 都係想呻下
就算你點錫都好 佢屋企人都會有意無意咁講到小朋友唔係你生
好錫又點 當自己仔女又點
想帶兩個小朋友去玩 無另一半在場根本去唔成
針唔吉到肉唔知痛

首頁

尾頁

跳至