想生BB

跳至

首頁

尾頁

別墅

Del

子爵府

回覆 Ohohmybaby 的帖子

你哋幾大?

點解屋企人反對? 因為錢?

別墅

HOPEFORBB 發表於 19-4-15 15:59

你哋幾大?

兩個都係3字出頭,屋企人唔贊成主要係因為覺得呢d人工受孕太刻意,太誇張,無必要咁囉,但唔做iui ivf呢d,佢地又會催我地快d生BB,好矛盾

子爵府

其實依家人工受孕好common,你三字出頭成功率算高,你係check晒所有嘢,所有嘢都正常,只係一直都唔成功or根本一直試,但唔知自己同C6有咩問題?

別墅

HOPEFORBB 發表於 19-4-15 16:32

其實依家人工受孕好common,你三字出頭成功率算高,你係check晒所有嘢,所有嘢都 ...

No ar, 老公精弱,我自己都係有d事,m唔好,唔可以話完全正常,但問題又唔係好嚴重咁囉

男爵府

Ohohmybaby 發表於 19-4-15 16:34

No ar, 老公精弱,我自己都係有d事,m唔好,唔可以話完 ...

我都曾經掙扎過,我開始備孕時都係30出頭,拖下拖下就過咗幾年

最後去咗排政府ivf, 當時覺得要等幾年我應該唔會用得著,只係排咗先,俾個限期自己,到排到仲係未成功就要面對

到我真係要開針時仲係百般不情願,好唔想去見醫生,但最後都開始咗療程,而家陀緊B喇

你而家先三十出頭講放棄太早喇,怕你到時高齡,生育機能急速衰退時先嚟後悔先嚟急就太遲

別墅

super_cat 發表於 19-4-15 16:41
我都曾經掙扎過,我開始備孕時都係30出頭,拖下拖下就過咗幾年

最後去咗排政府ivf, 當時覺得要等幾年我 ...

想問下你係咪私家俾轉介信你去排政府?
你果時封信係寫轉介你直接去做ivf,定係去驗乜乜乜?

別墅

回覆樓主:

Del

別墅

super_cat 發表於 19-4-15 16:41

最後去咗排政府ivf, 當時覺得要等幾年我 ...

多謝你,其實我已經接受左iui ivf,雖然唔想,但都無辦法,只係因為屋企人又反對,得唔到佢地支持,我個心唔舒服

大宅

其實依個問題要問下自己,問自己係咪唔試過唔心息?
定係仲年輕可以再等下?

我唔算高齡,當初結婚試咗好幾年都唔成功,家人朋友都安慰話仲後生。
但我過厭咗每一個月唔知幾時排卵唔知有冇排卵然後再唔知幾時先會盼到驗孕棒上嘅雙線。
於是做一次IUI,都係唔成功。但我知道我先生真係好鐘意好鐘意小朋友。

之後決定去外地做IVF。
初診時驗血唔pass 唔可以即時開針,隔個月一嚟m就即book 機票即日來回。
當時m痛得好緊要,喺梳化喊住咁話唔想去機場,唔想飛,點解自己條路咁苦。
最後喊住上機喊住落機,落住暴雨淋到成身濕曬。

之後一個人stay當地接近半個月,隔日打針,日日盼望卵子夠大,盼望有好成績;
又一個人入手術室取卵,歸心似箭即晚飛返香港。

依家我bb就嚟3個月大喇,每次抱起佢,我都好慶幸當初有堅持。

當然有好多jm 都係放棄時個人一relax就bingo.
亦都唔少jm 決定咗做ivf後又自然bingo.
其實養小朋友亦都真係好辛苦,冇小朋友嘅人生都一樣可以好圓滿好精彩。

只係我知道自己嘅性格,唔盡全力唔甘心。所以選擇IVF。

你依個問題,可以參考大家經驗,但個答案其實喺你心入面。
點都好,揀一條自己唔會後悔嘅路。

祝早日好孕!

男爵府

sallybaby123 發表於 19-4-15 16:45
想問下你係咪私家俾轉介信你去排政府?
你果時封信係寫轉介你直接去做ivf,定係去驗乜乜乜?
...

因為我當初係發現有朱古力瘤,size 唔大,但試多兩年都係無,私家醫生就覺得可能係個瘤影響,就建議我割咗佢 同順手照埋輸卵管,如果輸卵管無問題,做完手術就可以自己再試或試iui
先,因為我當時都算後生,咁我就叫醫生寫埋醫生信俾我排政府,我記得信好似係有寫我試咗超過一年未成功啦同埋有朱古力瘤咁,轉介我去醫院接受輔助生育療程

做完手術後試過一次化學,跟住再過一排收到醫院電話叫我去聽講座見醫生,由入信政府到聽講座見醫生大約排咗兩年

子爵府

咁要睇吓你C6精弱情況如何,因為有啲人精弱,洗完精做IUI都唔成功,更何況係自然

我個人意見,你三十出頭,最好把握時間,因為遲多幾年先IVF,反而成功率會低咗,因為啲卵質素開始差。到時精弱,卵子又老化,只會越嚟越無機

別墅

gugibabe 發表於 19-4-15 16:49
其實依個問題要問下自己,問自己係咪唔試過唔心息?
定係仲年輕可以再等下?

係,你講中晒我心聲,我過厭左每個月交功課咁do,日日等due day驗孕既日子,所以我自己其實係想決心想一試iui ivf,我唔想而家放棄,將來只會更難有,也怕自己將來會後悔點解而家唔早d下定決心開始

屋企人只會睇表面,覺得咁後生,你地無壓力試下試下,遲早都會有架啦,所以佢地覺得如果我決心iui ivf就好唔應該咁,但我每日期待,等待既苦,真係只有自己知

別墅

HOPEFORBB 發表於 19-4-15 16:57

咁要睇吓你C6精弱情況如何,因為有啲人精弱,洗完精做IUI都唔成功,更何況係自然

呢d道路理我完全明白,所以我先想決心一試,但屋企人就係唔明,佢地會話,咁人地40幾都生到,你地3x就搞呢d人工受孕咁誇張,我聽到真係好hurt,佢地完全唔理解同唔明白我地既苦況

大宅

Ohohmybaby 發表於 19-4-15 15:49
我同老公已經備孕好耐,所有偏方中藥乜都試過,想懷孕,我諗而家唯有做人工受孕,但家人唔多贊成,老公亦心 ...

我覺得無必要同家人講點生囉⋯⋯

別墅

wongfayu 發表於 19-4-15 17:08
我覺得無必要同家人講點生囉⋯⋯

但現實情況就係,本身催我地生,後來發現我地兩個身子有d問題,如果你唔講身子係難懷孕,佢地只會繼續催,我地就好無奈,到講左出黎話身子難孕,話決定要iui ivf,佢地又接受唔到,覺得無必要

大宅

Ohohmybaby 發表於 19-4-15 17:20
但現實情況就係,本身催我地生,後來發現我地兩個身子有d問題,如果你唔講身子係難懷孕,佢地只會繼續催, ...

我地做法就係唔回應佢地!因為啲老人家唔會明白有苦自己知!

子爵府

你同屋企人同住?如果唔係,真係無必要俾佢哋知,我之前都係做晒所有嘢,到有咗先話俾屋企人知,我係IVF

如果同住就難啲,因為你啲藥要放雪櫃,好難瞞到。但我覺得你哋如果堅持,可以唔使理囉。

別墅

HOPEFORBB 發表於 19-4-15 17:42

你同屋企人同住?如果唔係,真係無必要俾佢哋知,我之前都係做晒所有嘢,到有咗先 ...

我唔係同住,我只同老公兩個人住咋

子爵府

咁其實你哋兩個自己決定得啦,真係唔使俾佢哋知道,做晒所有嘢到成功真話佢哋知

佢呢段時間問,你哋可以話試緊,未有結果咁囉

首頁

尾頁

跳至