親子旅遊

跳至

首頁

尾頁

男爵府

下星期會去宜蘭玩三天,最初一直諗住撘公車或計程車,我地兩個大人加一個10歲小朋友,應該吾難撘車,所以吾會包車,因為包車都幾貴,但上Google睇過啲公車時間,同揸車啲時間真係差好遠,咁即係得番好少時間玩,特別鄉效偏遠地區,平日係冇公車到,就算撘計程車都驚難截,响呢度又見到有jm分享過自駕遊,所以心郁郁想學人自駕遊,想請教下响嗰邊駕車容易嗎?除左要適應左軚,仲有咩需要留意?例如泊車,交通規則等等,同埋邊間租車好,謝謝!

珊瑚宮

estw 發表於 19-4-16 14:18
下星期會去宜蘭玩三天,最初一直諗住撘公車或計程車,我地兩個大人加一個10歲小朋友,應該吾難撘車,所以吾 ...

台灣好多電單車,綿羊仔車。

雲母殿

虎到金來勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 DHA勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

去宜蘭, 景點都方便, CALL的士都OK

琥珀宮

下星期會去宜蘭玩三天,最初一直諗住撘公車或計程車,我地兩個大人加一個10歲小朋友,應該吾難撘車,所以吾 ...

自駕容易,泊車都易。

街無乜的士,唔易截

禁止訪問

男爵府

sorere 發表於 19-4-16 15:17
台灣無加入日內瓦公約, 大型租車公司, 例如和運、Hertz、Avis 會接受普通香港車牌租車, 但好多小型租車公司 ...

如果決定自駕,我會即刻申請個國際牌。

『然而我告訴你們,就是所羅門極榮華的時候,他所穿戴的,還不如這花一朵呢!』
馬太福音六章29節

翡翠宮

畀面勳章 叻叻勳章 BK Milk勳章

前年試過自駕四日,由桃園高鐵取車去宜蘭,事實上好方便,車流量不大,機車都好守規矩,可以放心

wcpcelia    發表於 19-4-17 10:55
I 大蚊豬   

子爵府

可以搭公共交通到宜蘭後才租車自駕, 搭公共交通回台北, 咁樣會比較容易

台灣駕駛留意機車, 開門落車要確保後面冇機車
凡事總有第一次, 之後你會愛上自駕

男爵府

LCHF 發表於 19-4-16 20:46
可以搭公共交通到宜蘭後才租車自駕, 搭公共交通回台北, 咁樣會比較容易

台灣駕駛留意機車, 開門落車要確保 ...

我都係咁諗,長途我就吾敢揸啦,撘公車去到宜蘭先租車。

『然而我告訴你們,就是所羅門極榮華的時候,他所穿戴的,還不如這花一朵呢!』
馬太福音六章29節

禁止訪問

子爵府

sorere 發表於 19-4-17 00:31
其實外國自駕, Highway 比市中心更安全, 因為路面濶、通常只是直路, 對技術冇要求, 頂住唔眼瞓就得. ...
雪山隧道係3條大老山隧道咁長..........

禁止訪問

子爵府

sorere 發表於 19-4-17 00:50
冇問題, 我由名古屋 去 白川鄉、金沢 ..., 最長隧道 11 Km ... 加加埋埋一程車至少 45~50 Km 隧道, 真係人 ...

果度真係差啲瞓著, 由其係散水果程

翡翠宮

畀面勳章 叻叻勳章 BK Milk勳章

sorere 發表於 19-4-17 00:50
冇問題, 我由名古屋 去 白川鄉、金沢 ..., 最長隧道 11 Km ... 加加埋埋一程車至少 45~50 Km 隧道, 真係人 ...

Yes!我仲行咗兩次
I 大蚊豬   

男爵府

今日出左張國際牌啦,袋定先,去到睇下環境再決定,可能去鄉效嗰日先租車自駕。吾該曬咁多位嘅意見,啲資料真係好有用

wcpcelia    發表於 19-4-18 08:09

馬太福音六章29節

首頁

尾頁

跳至