懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

大宅

之前已提過上年25/12 23週幾穿羊水自然流產(冇做手術同刮宮)
到今年1月尾去政府醫院覆診已確認排清了,及身體冇咩大礙,
醫生話黎左第一次M就可以試懷孕,

到3月中開始就睇中醫調理,
上星期睇中醫時都話其實件事已過3個月,
叫我係排卵期時可以再試
好彩中左都可以一路陀住BB一路調理身體.

但我真係好擔心,
因為我本身係好肥,
但醫院嘅醫生話肥只係怕影響到血壓同糖尿,同埋懷孕的機率及陀BB時會比較辛苦
同我今次自然流產係冇關係,肥都一樣可以懷孕生BB
我已經努力減肥同睇中醫,
本身想SET目標係7月到減到低過200磅就可以試

但而家中西醫都話就算而家有都冇問題....
到底我應該做好?
我好想BB快D返黎我們身邊,但又怕而家中左,又再發生不幸嘅事
好徬徨呀!!

禁止訪問

男爵府

Q寶 發表於 19-4-18 10:30
之前已提過上年25/12 23週幾穿羊水自然流產(冇做手術同刮宮)
到今年1月尾去政府醫院覆診已確認排清了,及身 ...

祝你今次順利

大宅

我都係上年十一月 八週既時候無左(keep住有流啡流血),之後無睇中醫但飲好多湯水~
今年二月就bingo左(無特別計排卵)

今次有極大心理陰影,甚至到左7週先敢去照~一流啡就喊就怨自己食錯乜野,做過乜野咁~但一過左個八週呢個心理陰影關口就好好多,但依然提心吊膽,所有禁忌野唔做唔食~不過好肯定今次更加珍惜個bb~我老公亦都係~好多謝小天使肯回來做番我地個bb

放鬆心情~
好好迎接他的來到

等待驗證會員

我當時有吸宮,中西醫都話隔一次M就得,我之後隔一次就再試,之後又bingo咗,而家四個幾月

別墅

回覆 soiebb 的帖子

你同我經歷好似,我都係上年11月小產,而家又有左,一樣好緊張,完全無懷孕既開心,一見啡即刻心情直落谷底。希望快啲穩定。

男爵府

mac2047 發表於 19-4-18 20:08
我當時有吸宮,中西醫都話隔一次M就得,我之後隔一次就再試,之後又bingo咗,而家四個幾月 ...

我嗰陣自然流走,QE西醫同依家中醫都話最好嚟兩三次period先試。但我依家嚟咗一次都想試,但你有冇試過排卵會痛!?我感覺下腹怪怪,按落去有啲唔舒服,但唔識形容。應該呢幾日會排,好忐忑,又驚會奶嘢,但又想追豬尾

我前幾日試探我中醫口風,佢叫我忍下,最好都係嚟多兩次先,又唔係冇得避,搞到我更忐忑。。。

等待驗證會員

回覆 Hapi_Baby 的帖子

我排卵有時都會有少少痛,同埋我好多時都有血絲(排卵性出血),不過中西醫都話冇問題。我見中西醫都話嚟一兩次經就得,加上我都唔細,就決定早啲再試。

男爵府

3個月, 中醫都話ok可以再試啦, 有黃金期, 好好把握

男爵府

中西醫一定系甘
系西醫角度,黎m就可以試
中醫就養好個身體先再試

男爵府

mac2047 發表於 19-4-18 22:07

我排卵有時都會有少少痛,同埋我好多時都有血絲(排卵性出血),不過中西醫都話冇問 ...

我都決定試咗先算!加油!

大宅

mac2047 發表於 19-4-18 20:08
我當時有吸宮,中西醫都話隔一次M就得,我之後隔一次就再試,之後又bingo咗,而家四個幾月 ...

請問係咪黎第一次m個cycle就試?

別墅

回覆樓主:

23周幾冇左, 有冇驗過咩事?
我上年9月食藥流左, 當時11周左右, 流完兩星期後返去醫院話清晒, 醫生要我避孕兩個月, 反而中醫就話一次m 後可以試, 話周數唔大, 點知嚟返m 都好亂又血塊又量多, 我度體温同驗紅d 都發現冇排卵, 我諗係我身體覺得我未適合再有b 唔排卵住, 所以話咩小產後黃金三個月, 我身上冇出現喎, 而且斷斷續續一直就流啡, 好灰

等待驗證會員

回覆 tomb1014 的帖子

係呀,初時都有驚未ready,但中醫評估過覺得ok,我就試啦

等待驗證會員

加油,祝你一切順利

大宅

mac2047 發表於 19-4-19 16:06
回覆 tomb1014 的帖子

係呀,初時都有驚未ready,但中醫評估過覺得ok,我就試啦 ...

請問你睇邊個中醫?

別墅

有冇醫生解釋上一次點解咁大週數咁樣?宮頸問題?如果係 今次早d預防,祝順順利利

別墅

你有無查清楚上次突然流產係乜嘢原因?

大宅

我都肥架。上年11月小產後 坐好月...每天7-8點起身散步食早餐... 作息定時。4個月後又有左... 我覺得生活習慣 好影響受孕。

大宅

cavy0511 發表於 19-4-18 23:25
3個月, 中醫都話ok可以再試啦, 有黃金期, 好好把握

咩係黃金期?

首頁

尾頁

跳至