自由講場

跳至

首頁

尾頁

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

teddy923 發表於 19-4-19 10:32
Ok好,如果係親友有冇需要戴孝?因為我睇電視就真正親屬就好誇果隻,如果有啲簡單的我都想做,因為我未結 ...

帶孝唔好自己提出,就算男方父母唔介意,仲有其他三姑六婆好麻煩。
正常堂倌都唔會叫你帶考,但係第日送上山就應出席。
想盡心意帛金加花牌已經足夠
不要從別人的嘴裡去認識我

大宅

GOGOASIA 發表於 19-4-19 10:29
你未結婚唔洗戴孝架,不過你都會嫁佢架啦,咁一同去面對,同一時間去,同一時間走。 有咩要幫手咪幫囉,例 ...

好明白麻煩晒

珍珠宮

brindlewin 發表於 19-4-19 10:31
你驚參與影響自己家人,已經係介意。

有咩幫到應該問下男友,問候佢家人。致哀帛金基本人情啦,其他等喪 ...
AGREE, 如果驚成咁, 不如唔好幫啦, touch wood樓主/樓主家人將來有咩事, 樓主一定諗多左。
好似另一JM提議, 送花牌、帛金就算, 最多成個過程都出席

大宅

crystal媽咪 發表於 19-4-19 10:35
帶孝唔好自己提出,就算男方父母唔介意,仲有其他三姑六婆好麻煩。
正常堂倌都唔會叫你帶考,但係第日送 ...

好明白,離去的至親係佢爸爸,真係好親,我諗應該唔同?搞呢啲要唔要好多錢?我如果想係錢銀上幫佢俾啲又得唔得?定做帛金俾多啲就可以?

大宅

teddy923 發表於 19-4-19 02:10
果日我都想去幫忙,但我始終未嫁,請問我該如何自處?可唔可以低調幫手執頭執尾?有咩可以幫到佢地?

如果 ...

其實你未入門,出席就可以,到時有甚麼要幫忙就幫吓手,其實而家D殯儀服務都冇乜嘢要主家做,除咗摺吓衣紙和接待處收帛金等。

珍珠宮

crystal媽咪 發表於 19-4-19 10:35
正常堂倌都唔會叫你帶考,但係第日送 ...

無錯,做太多分分鐘俾人話唔知搏乜

我未入門時,99 拜祖先,燒衣嗰啲都唔敢幫手,因為我唔係 x 家嘅人

大宅

goat 發表於 19-4-19 10:37
AGREE, 如果驚成咁, 不如唔好幫啦, touch wood樓主/樓主家人將來有咩事, 樓主一定諗多左。
好似另一JM提議, ...

正常人擔心父母都正常既,我唔怕影響自己,係擔心影響到自己家人,去同幫手我一定會,但比如去完呢啲地方要點做我都想了解清楚,樓上已有jm答左我喇,麻煩晒

大宅

teddy923 發表於 19-4-19 02:10
果日我都想去幫忙,但我始終未嫁,請問我該如何自處?可唔可以低調幫手執頭執尾?有咩可以幫到佢地?

如果 ...

另外仲要做帛金。

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

teddy923 發表於 19-4-19 10:40
好明白,離去的至親係佢爸爸,真係好親,我諗應該唔同?搞呢啲要唔要好多錢?我如果想係錢銀上幫佢俾啲又 ...

平有平做、貴有貴做。
簡單萬幾至幾萬蚊已可以。
要睇係火葬、土葬定係點樣
你帛金你可以做四位數字($1001), 加個簡單花牌ok。
你同男友講聲,睇下會否幫你一齊訂。
呢個時候陪伴、開解,重要過金錢

大宅

zitzai 發表於 19-4-19 10:43

我未入門時,99 拜祖先,燒衣嗰啲都唔敢幫手,因為我唔係 x 家嘅人

明白,呢啲我都心知我唔應該做,但始終得我男朋友一個做,我都想睇下到時我可以做啲咩幫輕下佢同佢媽,唔該曬

寶石宮

zitzai 發表於 19-4-19 10:43

我男友(而家老公)。佢屋企人係好信呢啲,同有親友幫人睇相、擺水格局、亦都有做殯儀……
拍拖冇耐已經要對曬啲時辰八字,佢哋講乜就做乜,唔講唔做,少做少錯。

# 各位唔洗pm唔會介紹

大宅

crystal媽咪 發表於 19-4-19 10:47
平有平做、貴有貴做。
簡單萬幾至幾萬蚊已可以。
要睇係火葬、土葬定係點樣

好啊,唔該曬,我會同我男朋友討論下

禁止訪問

寶石宮

teddy923 發表於 19-4-19 10:52
好啊,唔該曬,我會同我男朋友討論下

得你男朋友一個, 你主動問佢有乜嘢需要幫手?或者你上網search嗰啲咩要預備。 佢冇搵agent?
睇下仲有冇啲堂兄弟可以幫下手。

大宅

bblou3 發表於 19-4-19 10:52
如果冇嘢做坐喺度接下金銀衣紙就得了。如男人家人不多就問男友可幫忙什麼,通常男友媽會話唔洗幫。我有個 ...

Ok thanks 我會問下,唔該曬

大宅

crystal媽咪 發表於 19-4-19 10:53
得你男朋友一個, 你主動問佢有乜嘢需要幫手?或者你上網search嗰啲咩要預備。 佢冇搵agent?
睇下仲有冇 ...

佢家人比較忙,應該主要都會係佢處理晒,親人剛走咩都未搞,我睇黎送佢走的都係親人的兄弟姊妹同女性後輩,我都唔知有冇堂兄弟可以幫手

寶石宮

teddy923 發表於 19-4-19 10:58
佢家人比較忙,應該主要都會係佢處理晒,親人剛走咩都未搞,我睇黎送佢走的都係親人的兄弟姊妹同女性後輩 ...

可能一時三刻佢都未知有咩處理。你陪喺身邊同佢講有咩需要搵你幫手,等佢了解咗先

珍珠宮

teddy923 發表於 19-4-19 10:49
明白,呢啲我都心知我唔應該做,但始終得我男朋友一個做,我都想睇下到時我可以做啲咩幫輕下佢同佢媽,唔 ...

講真妳唔識唔會幫到咩手, 錢銀上如果想幫輕男朋友或者可以現在用白信封封一份大帛金, 守夜嗰日同主家一齊去, 幫手在靈堂打點摺下衣紙 ,做下跑腿買定啲飲品、三文治、 餅乾 比主家充飢, 表現到有心同埋關懷已經足夠 千祈唔好諗披麻戴孝 , 仲係女朋友咋!坐喺主家席側邊的排櫈, 摺下衣紙已經好有心
或者可以代妳父母/ 家人送多一個花圈和一份帛金作慰問, 如果佢哋能夠出席就更加有心

珍珠宮

teddy923 發表於 19-4-19 10:49
明白,呢啲我都心知我唔應該做,但始終得我男朋友一個做,我都想睇下到時我可以做啲咩幫輕下佢同佢媽,唔 ...

如果係咁的話事前大把野你地忙,申請死亡證、去醫院搞辦領遺體(唔記得係唔係咁叫)、睇棺木、同大酒店傾儀式,都可以陪住佢

琥珀宮

teddy923 發表於 19-4-19 10:24
咁如果親友果隻戴孝呢?可能簡單有個白色飾物?定係會點?我都唔知道

不要戴孝,咪亂戴

首頁

尾頁

跳至