跳至

首頁

尾頁

伯爵府

玩具勳章 畀面勳章

我想問下大家, 你哋bb每餐吃完奶奶會做啲咩架? 餐與餐之間的時間會同佢有咩搞?
我個b成日吃完未夠3個鐘又再嘈, 都唔知比唔比佢吃好? 還是可以同佢做啲咩呢?

別墅

我小b好冇用呀..."
佢飲完就訓,,所以我咩都做唔到...><"
不過我1見佢醒左就會同佢傾計羅*

如果佢未夠3個鍾就嘈,會唔會佢飲唔夠呀??
多d黎睇我同對寶貝ge blog丫*
http://hk.myblog.yahoo.com/babewings0301/

複式洋房

我bb有時自言自語,我就會同他傾計按摩下他,bb好喜歡按摩的,他會好開心開大口的

別墅

我都想幫我小b按摩呀,,不過佢軟棉棉咁我好驚會整到佢呀...

原帖由 hidybaby 於 09-4-30 05:04 PM 發表
我bb有時自言自語,我就會同他傾計按摩下他,bb好喜歡按摩的,他會好開心開大口的

多d黎睇我同對寶貝ge blog丫*
http://hk.myblog.yahoo.com/babewings0301/

伯爵府

玩具勳章 畀面勳章

佢己經飲160ml..... 不過佢飲完個咀仔都重啜緊. 但我又怕佢得太多會吃滯咗......

原帖由 babewings 於 09-4-30 04:59 PM 發表
我小b好冇用呀..."
佢飲完就訓,,所以我咩都做唔到...>

別墅

bb 飽就會自己唔食架 所以應該唔會飽得滯
佢醒時你可以俾d英文歌佢聽 一來可以令佢鐘意音樂 二來又可以令佢習慣聽英文 對佢將來學習有幫助架!
我個仔bb時我就經常俾佢聽歌 依家雖然佢未識講野 但就好鍾意唱歌 好鬼得意 只係我唔知佢唱咩啫
傻瓜一點看我們還有手仍能拖
夢仍能做 眼仍能看 心仍能開
找到笑的理由 艱苦不算醜

民房

我個bb都係大約三個鐘頭就食一次奶, 可能佢每次食得少卦, 通常都係70ml. 佢食完奶後通常都會訓左. 如果佢醒的話, 都會同佢傾下計, 畀佢聽下音樂. 但佢而家扭多左, 食完一個鐘後有時就會喊, 真係吾係好知點解.

大宅

原帖由 hidybaby 於 09-4-30 17:04 發表

請問點樣做按摩呀?

複式洋房

輕力按摩手手,腳腳,心口全身

原帖由 iambluecat 於 09-5-3 10:55 發表

請問點樣做按摩呀?

複式洋房

原帖由 hc325 於 09-5-2 23:20 發表
我個bb都係大約三個鐘頭就食一次奶, 可能佢每次食得少卦, 通常都係70ml. 佢食完奶後通常都會訓左. 如果佢醒的話, 都會同佢傾下計, 畀佢聽下音樂. 但佢而家多左, 食完一個鐘後有時就會喊, 真係吾係好知點解. ...
下,你bb幾大呀?食得咁少奶既?會唔會唔夠飽,先至扭計呀?我個女而家51日都食140ml-150ml,我都覺得好少咁!!!佢都係3個鐘頭1次!!!

禁止訪問

好媽媽勳章 畀面勳章

複式洋房

原帖由 shukkwan 於 09-5-4 02:01 發表
下,你bb幾大呀?食得咁少奶既?會唔會唔夠飽,先至扭計呀?我個女而家51日都食140ml-150ml,我都覺得好少咁!!!佢都係3個鐘頭1次!!!

hc325不需有壓力...BB個個成長的路不同.

伯爵府

玩具勳章 畀面勳章

點解我個bb每兩個鐘就叫要食架, 佢每餐己經食160ml架啦, 重要食足8餐..... 都唔知點轉佢3個鐘??

公爵府

畀面勳章

原帖由 baby_jkk 於 09-5-8 10:17 發表
點解我個bb每兩個鐘就叫要食架, 佢每餐己經食160ml架啦, 重要食足8餐..... 都唔知點轉佢3個鐘??
之前我bb又係食160ml,尋日去健康院順便問左姑娘,佢話可以加到180ml,而家bb食完好滿足咁訓,我估真係唔夠飽,同埋唔好等佢喊先俾奶佢,佢話咁樣bb會唔開心

複式洋房

最好是訓, 若不能訓... 給他聽音樂或掛一些毛公仔讓她自娛玩耍.

大宅

bb食完奶通常同佢傾吓計, 玩吓玩具. 佢地手仔識捉實d野, 係咁 fing.
玩得半個至一個鐘, 會放落床仔等佢自己玩, 自己講野. 玩玩吓佢會自己瞓.
通常可以瞓到食奶前 15-30分鐘.
就算bb早咗醒, 都唔會餵佢住. 會同佢講吓野 or 俾奶咀佢食. 但儘量唔抱, 唔係佢會成日扭抱.

大宅

bb食完奶通常同佢傾吓計, 玩吓玩具. 佢地手仔識捉實d野, 係咁 fing.
玩得半個至一個鐘, 會放落床仔等佢自己玩, 自己講野. 玩玩吓佢會自己瞓.
通常可以瞓到食奶前 15-30分鐘.
就算bb早咗醒, 都唔會餵佢住. 會同佢講吓野 or 俾奶咀佢食. 但儘量唔抱, 唔係佢會成日扭抱.

洋房

我個仔仔剛剛兩個月大, 之前我通常餵完佢都會同佢傾下計, 不過宜家因為買左Disney既英語世界, 所以會播好簡單的英文DVD俾佢睇. 我見佢都真係會坐定定留心睇, 隻碟半個鐘, 佢就真係睇足半個鐘. 仲有我亦會同佢玩發聲字卡... 不過這個他就無咩興趣, 成日呵欠連連...

大宅

好媽媽勳章

我個囝食完奶好滿足個樣,會反下白眼,好似人地吸完毒咁,好搞笑!!
呢排食奶開始分心, 會轉個頭去望電視,食食下眼電視, 之前可以食晒180ml,呢排開始分食淨20-30ml, 仲要食耐左!!

複式洋房

BB will sleep right away after his meal! 如果同佢玩佢會開心到嘔奶, 所以通常"暗"佢sleep!

bb 7wk went to see 兒科Dr. , Dr. 話要我keep 返4hrs 餵一次, 因為bb 之前都係唔定時! 7wks 時bb 食緊5oz Dr. 都話已經算多 [我bb 係大碼b]

Dr 話, 佢越扭食, 越食得密, then 好易食大左胃口,就越快餓, 又跟住越快再扭食, 咁好易過肥同對bb既腎仔都唔好!

我用左大約唔夠一星期去調節返bb 食奶時間, 係要忍心d ga! 如果晤到時你要同佢減肥佢仲慘呀!

now my bb 10 wks eating 6 oz/ 4hrs! so far 佢好少再早左扭食!

首頁

尾頁

跳至