婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

洋房

同男朋友傾緊結婚,因為男朋友媽咪係單親,得返媽咪一個係屋企。男朋友屋企有2房,希望如果結婚後同男朋友媽咪一齊住。我其實同男朋友媽咪相處依5年暫時都冇咩問題,因為佢份人都冇咩所謂,性格都比較直接。加上我都對我男朋友都有信心既,相信佢會成為我同未來奶奶既一個好好既中間人。但見到咁多婆媳關係既列子真係令我唔多唔少都有啲驚,可能驚自己會做得唔夠好? 此終寄人籬下,未來老公又係獨子,同埋自問自己性格唔算特別好,但如果我容忍到既我通常都會忍。想大家分享下同奶奶一齊住係咪真係有咁多問題?

大宅

sweetie_queenie 發表於 19-4-25 12:12
同男朋友傾緊結婚,因為男朋友媽咪係單親,得返媽咪一個係屋企。男朋友屋企有2房,希望如果結婚後同男朋友 ...

有咗小朋友之後會有機會多磨擦,所以要三思。

公爵府

2024年龍年勳章 畀面勳章

好睇個人嘅性格。奶奶嘅性格最重要。如果你已經試咗五年冇問題,應該都冇問題嘅。要留低一個老人家又好可憐。

但係聽更多嘅例子係會好多磨擦,真心惡頂。

男爵府

認真講,結婚前同後真係有分別的,因為大家心態都唔同咗。

你情況重要問題係你搬入去奶奶屋企住,你要做好 “奶奶才是女主人” 的心理準備,再諗諗你對婚後生活的期望先好答應。

男人諗嘢太簡單,佢哋真係諗唔到如果老婆搬入男家住,只會係由老婆去適應所有人所有事。

大宅

https://www.babydiscuss.com

洋房

sheepmui 發表於 19-4-25 13:34
認真講,結婚前同後真係有分別的,因為大家心態都唔同咗。

你情況重要問題係你搬入去奶奶屋企住,你要做好 ...

其實我反而係擔心自己容易受奶奶既說話影響,同埋真係要學識保持距離尊重返大家

大宅

sweetie_queenie 發表於 19-4-25 12:12
同男朋友傾緊結婚,因為男朋友媽咪係單親,得返媽咪一個係屋企。男朋友屋企有2房,希望如果結婚後同男朋友 ...

你奶奶有無返工?

洋房

s_for_samantha 發表於 19-4-25 14:11
你奶奶有無返工?

有呀,但應該仲有幾年就到退休年齡。但佢話佢接受唔到自己咁快退休。就算公司要佢退休都會再搵野做

大宅

sweetie_queenie 發表於 19-4-25 14:42
有呀,但應該仲有幾年就到退休年齡。但佢話佢接受唔到自己咁快退休。就算公司要佢退休都會再搵野做
...

咁你吾煮飯 都要幫手做家務
希望老公肯一齊做啦

咁你奶奶見你咁孝順肯幫手
應該都吾會有太多怨言既

洋房

s_for_samantha 發表於 19-4-25 15:18
咁你吾煮飯 都要幫手做家務
希望老公肯一齊做啦

我同我老公都好中意煮野食嫁,家務都會幫手一齊做。不過同奶奶其實係咪要保持適當距離會好啲

大宅

sweetie_queenie 發表於 19-4-25 15:34
我同我老公都好中意煮野食嫁,家務都會幫手一齊做。不過同奶奶其實係咪要保持適當距離會好啲
...

睇奶奶咩性格囉
我奶奶就好和善既 好易相處
又好識為我地著想
不過又吾算好親切 咩都講得咁
咁我都係當佢係其他親戚長輩咁相處

男爵府

相見好同住難。我自己一定唔同奶奶住。
你要知道一搬咗入去,就好難搬走。

大宅

回覆 MeowMuiMui123 的帖子

極之同意...........

珍珠宮

MeowMuiMui123 發表於 19-4-25 16:20
相見好同住難。我自己一定唔同奶奶住。
你要知道一搬咗入去,就好難搬走。
...

別墅

我同你情況一樣
比我㨂多次,我吾會揀同住
又係新袍

子爵府

我個人認為就唔好只看現在,係住屋問題上就最好考慮埋你哋會唔會打算要小朋友,要幾多個,到時係邊個湊?會唔會要請工人湊等等?雖然話計劃唔一定實行到,但預計到將來要預計的問題

你依家都話得兩間房,當你有小朋友,你自己繼續返工,要請工人,咁成間屋就又二變五人住,係咪可以呢?如果唔得,我就覺得依一刻應該要說明,婚後同住,就唔代表一世同住,因為男人好簡單,佢覺得你當初應承咗一齊住,就應該要繼續,到時情況唔同佢哋都唔會有意思會變

別墅

五年當中有冇同佢去過長途旅行,有冇間中上去住幾日,冇嘅話請你試咗先。我識99十幾年先同C6結婚,以為佢好正常,就在第十年去過一次長途旅行發現佢係..人品好有問題,不過一直plan 自己搬出黎住,所以有繼續搞結婚。如果要一齊住我一定好堅決吾嫁!!

洋房

HOPEFORBB 發表於 19-4-25 17:41
我個人認為就唔好只看現在,係住屋問題上就最好考慮埋你哋會唔會打算要小朋友,要幾多個,到時係邊個湊?會 ...

但如果係老公同奶奶都希望我搬入去呢?加上經濟環境暫時只有搬去同奶奶一齊住既諗法,如果唔係既話就可能再等多5年先再有得諗結婚一齊搬出去租屋

洋房

Littlegrey 發表於 19-4-25 17:58
五年當中有冇同佢去過長途旅行,有冇間中上去住幾日,冇嘅話請你試咗先。我識99十幾年先同C6結婚,以為佢好 ...

7日算唔算長途旅行 個7日我老公仲要冇得一齊去,我媽同奶奶同我家姐一齊去。感覺都幾ok幾好嫁。住係老公屋企就靜係試過住佢屋企一個星期,又或者間唔中上去訓1晚2晚咁囉。其實奶奶份人都比較直接咩都傾得,只可以話我有時會怕佢講野太直,不過基本依樣我都盡量可以大家就大家,最緊要互相尊重囉

複式洋房

由拍拖到結婚,我奶奶對我都吾錯,直到生左小朋友,大家關係變得愈來愈薑硬,佢都會擺奶奶款,比面色我睇。

首頁

尾頁

跳至