0-6個月

跳至

首頁

尾頁

別墅

昨日返健康院打針,醫生幫仔check身體,發現仔仔有斜頸情況。唔鐘意轉右邊。轉介去容鳳書紀念中心做物理治療。
各位媽媽,你哋bb有無類似既症狀?或者做物理治療要點做架?昨日去容鳳書交左轉介信,等電話,唔知幾日先有電話黎?好心急。

男爵府

回覆樓主:

之前我仔腳趾尾向內,有去屯醫物理治療,見到小朋友斜頸,治療師按,大叫大喊好陰功

複式洋房

蔡小姐0712 發表於 19-4-26 16:59
昨日返健康院打針,醫生幫仔check身體,發現仔仔有斜頸情況。唔鐘意轉右邊。轉介去容鳳書紀念中心做物理治 ...

我仔一出世就有,2星期覆診一次。每次覆診唔洗10分鐘就做完。主要係教你起屋企點同bb做下練習同俾物理治療師按2下頸。。唔洗擔心。其實好多bb都有。

複式洋房

昨日返健康院打針,醫生幫仔check身體,發現仔仔有斜頸情況。唔鐘意轉右邊。轉介去容鳳書紀念中心做物理治 ...

唔需要擔心,bb響6個月之前發現都能及時改善。交轉介信3-5日就收到電話約幾號做治療,姑娘好好的唔洗驚。

別墅

moksamuel 發表於 19-4-26 22:23
之前我仔腳趾尾向內,有去屯醫物理治療,見到小朋友斜頸,治療師按,大叫大喊好陰功

...

係呀 ,聽講bb會喊得好犀利,

別墅

cyk28 發表於 19-4-27 09:08
唔需要擔心,bb響6個月之前發現都能及時改善。交轉介信3-5日就收到電話約幾號做治療,姑娘好好的唔洗驚。
...

好,多謝你回復我。有d心急。

別墅

Stephanie323 發表於 19-4-26 22:28
我仔一出世就有,2星期覆診一次。每次覆診唔洗10分鐘就做完。主要係教你起屋企點同bb做下練習同俾物理治療 ...

咁你仔恢復得點樣?係屋企應該做咩練習呀

大宅

可以試下睇私家醫生
我自己睇開朱銘謙醫生好好人架

複式洋房

蔡小姐0712 發表於 19-4-27 13:38
咁你仔恢復得點樣?係屋企應該做咩練習呀

我仔唔係係太嚴重。都係好簡單練習。。好難同你講咩練習總知唔洗太擔心

別墅

咩叫斜頸啊?我個囡训觉好中意將個頭扭上去训,唔知會不會有影响呢?

複式洋房

我b 2個月返健康院都發覺斜頸,只擰右邊唔擰左邊,轉去廣華做物理治療,一星期1-2次做左一個月大約7次唔洗再做,醫生會幫佢擰去左邊話擰返鬆佢就會擰去左邊,大約擰4-5下,每下都爆喊。係屋企你可以用啲玩具等等引佢擰多啲

大宅

唔洗擔心,去物理治療時,醫生會教你點同佢喺屋企做。我仔果陣2個月大時發現,每星期去醫院做一至兩次治療,做咗3個月到就醫返好。

雖然做物理治療時,bb會爆喊,但對佢好都要忍耐,最緊要係媽媽做好安撫角色,就唔怕喇。

禁止訪問

複式洋房

我個b都有斜頸,因為未去健康院!所以我去左私家做物理治療,做左2次,已經好番好多!但個頭形已經斜埋去右邊,唯有慢慢幫佢轉向左邊訓,希望平衡番

大宅

Cathy1003 發表於 19-5-1 01:37
我個b都有斜頸,因為未去健康院!所以我去左私家做物理治療,做左2次,已經好番好多!但個頭形已經斜埋去右 ...

我都懷疑我B有斜頸,請問斜頸係咪完全轉唔到另一邊架?

大宅

我個仔都只側左邊訓,但佢自己玩時又會扭到右邊,咁係咪斜頸症?

複式洋房

其實都唔洗擔心 因為我同我細妹出世都有 媽媽啊夠力要吸出黎我係屯門醫院做物理治療

首頁

尾頁

跳至