想生BB

跳至

首頁

尾頁

別墅

請問有冇人睇過?? 見fb 近排成日彈出黎, 又有中醫睇, 又茶療又手療咁。。。但上網search 又唔多覺有評語。。得唔得既呢?

民房

我都想知呀...我想調理下身體生第二胎...

洋房

兩個星期前我去左康和樂個免費助孕講座,個地方幾特別,唔似普通中醫趁所,比較似養生館,幾舒適。個講座都唔似出面個d咁幾十到一百人咁多,差唔多有十幾個人,所以完左講座,我同老公有時間問中醫師問題。記得要搵何醫師(靚女醫師)非常nice,同好詳細。

之後我已經睇左何醫師兩次了。第一次睇要預半個鐘,因為佢好詳細。佢地係開中藥粉,幾方便。我已經食左12日中藥,同做過一次薑艾灸,希望今個月可以有驚喜!! 我會update大家。

大宅

em0304 發表於 19-8-23 10:38
兩個星期前我去左康和樂個免費助孕講座,個地方幾特別,唔似普通中醫趁所,比較似養生館,幾舒適。個講座都 ...

想問問睇大約幾錢一次?薑艾灸係點?

洋房

回覆 YYM0406 的帖子

初診$350之後複診$150。中藥應該睇你既需要同藥既成分。 醫師開左12包藥比我(早晚各一次)收我 $614。我覺得都合理。
薑艾灸要一個鐘,你訓係到,有師傅幫你推鬆個背先,之後會放好多薑係背到,之後師傅再點艾。燒完再點,重複3次。師傅話每個人反應唔同,我好快就覺得辣辣地,我第一次整,都怕會唔會敏感,會唔會皮膚紅。但係療程完左之後換衫個時睇鏡,一d紅都無,同埋好快唔覺得辣了。呢個療程我覺得有D貴,要$1100。但係我真係一個手腳冰冷既人,又想要bb,就試下啦。同埋我見出面呢個療程通常只係係個穴位到放少薑同艾,康和樂會放曬成個背,應該效果會好d。

大宅

em0304 發表於 19-8-23 14:50
回覆 YYM0406 的帖子

初診$350之後複診$150。中藥應該睇你既需要同藥既成分。 醫師開左12包藥比我(早晚各 ...

請問薑艾灸一星期要做幾多次, 真係覺得好貴呀~
諗緊去唔去試下
係醫師要求做?要唔要做埋針灸其他野?

洋房

YYM0406 發表於 19-8-23 15:02
請問薑艾灸一星期要做幾多次, 真係覺得好貴呀~
諗緊去唔去試下
係醫師要求做?要唔要做埋針灸其他野?
薑艾灸一定要醫師話可以做先可以book架,因為佢要睇你個體質適唔適合做。同埋要配合排卵期,所以應該唔洗咁密。都係聽醫師講,幾時做最合適。 暫時醫師無叫我做針灸。 你可以試下睇醫師先再決定。

洋房

em0304 發表於 19-8-23 10:38
兩個星期前我去左康和樂個免費助孕講座,個地方幾特別,唔似普通中醫趁所,比較似養生館,幾舒適。個講座都 ...
之前話update大家,個結果係。。。。。。。。我真係有左呀!!! 而家仲係好初期,大約5個幾星期。(我99話唔好同人講,不過我無怕呢D,如果上帝係比我就會保護我) 當然我而家都好小心。何醫師都好登我開心,我最後一次複診大概1個星期之前,佢無叫我一定要返去睇佢,所以我都無book下次睇醫師,我諗住等7個星期睇埋第一次產檢先。

P.S. 我呢兩個星期都有d感冒,所以停左食藥,如果你地有感冒要問下醫師先。有時d補藥唔可以感冒時飲!

首頁

尾頁

跳至