自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

2024年龍年勳章

湖北武漢市黃陂區的一名2歲男童在本年4月21日到外婆家玩,到了附近的草地奔跑和打滾,回家後眼皮多了一顆黑痣,而且越來越癢,男童還忍不住用手狂揉,他的媽媽當時以為只是受傷結痂,也沒有多加理會。
第二天發現黑痣變大,腫脹就如黑豆那般大小,於是帶兒子去看醫生,診斷後發現是「蜱蟲」,醫生說幸好沒有自行硬拔,否則有機會導致斃命。

伯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 2021可愛聖誕B勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 畀面勳章 叻叻勳章 睛靈勳章 陪月勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 KMALL特別版勳章 BB防敏心得分享勳章 笑得好勳章

點解自己拎走隻蟲會有機會死?

伯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 2021可愛聖誕B勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 畀面勳章 叻叻勳章 睛靈勳章 陪月勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 KMALL特別版勳章 BB防敏心得分享勳章 笑得好勳章

原來係咁香港會唔會有架

發現蜱蟲時不宜強行扯脫,以免撕傷皮膚和防止口器折斷留在皮內。也不可以拍死牠,因為細菌會即時爆開,當皮膚有叮咬傷口時,細菌更易進入體內。

https://hk.thenewslens.com/article/97600

rainbowchuuu3    發表於 19-4-29 15:52

水晶宮

回覆樓主:

洋房

心肝寶貝仔 發表於 19-4-29 13:28

好恐怖啊

伯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

回覆樓主:

謝分享

珊瑚宮

虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章

回覆樓主:

咁恐怖

水晶宮

2024年龍年勳章 wyeth冷知識勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011至尊種植勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

好恐怖

侯爵府

虎到金來勳章 親子王國15週年勳章

回覆樓主:

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 笑得好勳章

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 親子王國15週年勳章

是「牛蜱」嗎?其實貓狗身上常見,要用鋏大力拔出,因其腳死抓住宿主。

水晶宮

回覆樓主:

好驚

珍珠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 牛年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

咁要點呀?一定要搵醫生?
我搞下笑架咋, 唔好插我呀!!!!!!!!!!

大宅

牛脾嗎?如果格硬拔啲手腳會斷留係皮膚入面
http://hk.myblog.yahoo.com/chrisze_sze

瑪瑙宮

2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

子爵府

虎到金來勳章 親子王國15週年勳章

好恐怖喎, 唔知有冇得預防既呢?

男爵府

開心吸收勳章 想生BB熱投 畀面勳章 BK Milk勳章 親子王國15週年勳章

珍珠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

牛牛牛牛 發表於 19-4-29 11:50
原來係咁香港會唔會有架

發現蜱蟲時不宜強行扯脫,以免撕傷皮膚和防止口器折斷留在皮內。也不可以 ...

首頁

尾頁

跳至