夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

請問各位, 如果鬧交之後 , 首先示好果個係對方 咁係咪佢愛自已多過自己愛佢多d ?

公爵府

牛年勳章

如果件事, 芝麻綠豆, 就無謂為面子薑持喇!

男人應該有d風度, 女人亦應見好就收
一段良好關係, 唔應該老奉

男爵府

CMMANDY 發表於 19-4-30 18:11
如果件事, 芝麻綠豆, 就無謂為面子薑持喇!

男人應該有d風度, 女人亦應見好就收

我認為首先示好的一方係比較重視同珍惜彼此之間的感情的一個

複式洋房

mingmama 發表於 19-4-30 18:26

你說得對

男爵府

未必出自愛,可能廢事煩

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

兔兔123 發表於 19-4-30 17:52
請問各位, 如果鬧交之後 , 首先示好果個係對方 咁係咪佢愛自已多過自己愛佢多d ?
...
你而唔愛佢?

伯爵府

2018復活節勳章 畀面勳章 親子達人勳章 親子王國15週年勳章

費事煩

珍珠宮

...

我唔係咁睇喔。
係首先示好果方好唔鍾意冷戰的互動方式。
多數遲早唔鍾意冷戰的互動方式那方會移情別戀,而佢戀的第三者係唔會同佢冷戰的。
而被放棄的那方會很愕然如此事情會發生,因為一直以來都係人地就佢,人地先TUM佢,佢誤以為人地愛佢比佢愛人地更多。以為人地冇做佢唔得,到頭來,原來係自己冇左人地唔得,因為自己已經被人地寵壞了。好似上左被佢寵條癮咁,戒不掉。
要知道,一個人寵我,唔係佢特別愛我,而且佢根本就係有寵人的本事,有逗得人歡心喜歡佢的能力。
我先生咪係咁既人,特別善解人意。佢同我認佢對人好,係因為佢想人地鍾意佢。
Love is when the other person’s happiness is more important than your own  ~ H. Jackson Brown

珍珠宮

都係。唔想贏左場交,但輸左感情。
我對住我前夫,我講對唔住如同食生菜。
我先生對住佢前妻,又係首先示好的一方。
所以,我同我先生兩個都係懂TUM人的。
Love is when the other person’s happiness is more important than your own  ~ H. Jackson Brown

琥珀宮

男爵府

858D 發表於 19-5-2 13:23
我唔係咁睇喔。
多數遲早唔鍾意冷戰的互動方式那方會移情別戀, ...

好同意你的講法~你都解釋咗有啲女神突然被飛時的心情

大宅

我唔係咁睇喔。

你講被寵個point 好中,我鍾意

858D    發表於 19-5-3 07:59

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

...

男爵府

crystal媽咪 發表於 19-5-3 08:44
有時係
如我無做錯,我堅持唔會撩講野先。你出post當日,剛嘈完。
大家都無講野成日,昨日收工問我食咩, ...

每次爭吵後呢段冷戰時期係好難熬的~我好怕

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

mingmama 發表於 19-5-3 10:12
每次爭吵後呢段冷戰時期係好難熬的~我好怕

ok la

複式洋房

回覆樓主:

最怕為咗甚麼怕被人食住,自己又怕蝕底係度死撑,最後冇人贏的, 兩個人嘈交心情都會差,又瞓得唔好,兩個人會因為吵架越行越遠,甚至比其他人乘虛而入,所以先開口嘅,未必係蝕底。

男爵府

ilufore 發表於 19-5-3 11:51
最怕為咗甚麼怕被人食住,自己又怕蝕底係度死撑,最後冇人贏的, 兩個人嘈交心情都會差,又瞓得唔好,兩個 ...

說得對

珍珠宮

crystal媽咪 發表於 19-5-3 08:44

我都好有對錯原則,同時亦尊重人地的對錯原則。一認知到邊處有差異,就不強難對方要同我的一致。是否自己錯都好,我唔會以側側脖,唔多覺,甚至瀉下脖,當無事發生過的完場方式解決。我必須要做過回顧,攤開曬來續樣檢討分析。如果唔係我錯,我都會搵D我下次可以改進避免場交打得更激烈的地方改善下來講。然後才回覆日常生活的溝通軌道。
我先生的前妻最常用既冷戰一招就係連電話都唔聽佢。
有次我與我先生的最大過唔去係佢不聽我的危機忠告,係都要單刀赴會靚女下屬之咖啡一聚。還叫我不要在當日早上訊息佢。我為不受引誘而在前一晚就開始關機。好在事發當日中午,我開翻機,才知道佢一赴會完後就直奔過來見我。一見面無耐就話以後唔準我關機唔聽佢電話或信息。佢最討厭如此方式處理,還指名道姓佢前妻最慣用Lee招。
我即刻打蛇隨棍上:「好,我都唔鍾意冷戰,我係要溝通拆掂個僵局既。一次EQ唔夠高講唔清,下次再搵個EQ高的機會來再講。」後來我花左幾個星期時間,多次聆聽,睇曬佢兩個既訊息,溝通才與先生和解到。經那一關後,得到我先生對我更大的信任與敬愛。我地乜都可以拎出來探討,從來唔冷戰。
好在,佢又欣賞到我的執著與記性,成個星期前的矛盾,我都仲記得佢同我講過D乜,拎翻出來做回顧再深入分析探討。

洋房

我唔係咁睇喔。

超認同, 希望我身邊那個也明白。
無論多愛也有限度

珍珠宮

mingmama 發表於 19-5-2 13:38
好同意你的講法~你都解釋咗有啲女神突然被飛時的心情

可能亦解析左點解有D女神正印輸左畀D又老又醜樣既小三上。
到時點樣打小人話小三點賤都無補於事。人地賤極,又如何呢,人地賤得來容易相處就係容易相處喔。

首頁

尾頁

跳至