懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

大宅

而家6個月,
請問你地有無煲牛骨湯飲?
因為聽人地講,而家飲牛骨湯,bb到時會硬淨d,你地煲係咪就咁牛骨+蕃茄薯仔咁?今日去街市買牛骨,個老闆叫我煲「美勞骨」會好d, 但成舊水得2舊仔

複式洋房

andrew1128 發表於 19-5-2 21:36
而家6個月,
因為聽人地講,而家飲牛骨湯,bb到時會硬淨d,你地煲係咪就咁牛骨+ ...

我本身諗住煲,但睇左個營養師blog話鈣質唔溶入湯,只會溶出脂肪,咁我就冇煲啦

大宅

Nickybb121 發表於 19-5-2 21:39
我本身諗住煲,但睇左個營養師blog話鈣質唔溶入湯,只會溶出脂肪,咁我就冇煲啦
...

咁咪得個「肥」字囉

大宅

我奶奶有煲比我飲,買30蚊牛骨加碎牛腩就ok。bb係會硬淨d。

水晶宮

而家6個月,
因為聽人地講,而家飲牛骨湯,bb到時會硬淨d,你地煲係咪就咁牛骨+ ...

你問任何營養師,都唔會建議你飲牛骨湯嚟補鈣。講咗N咁多年湯水鈣含量極少,但飲湯補鈣呢個謬誤仍然咁多人信 。好多食物飲品可以補鈣,但一定唔係湯。

同埋咩叫BB硬淨啲?個B抱上手硬唔硬淨根本唔係骨嘅問題。。

複式洋房

係呀,飲少d呀!我有同事成日飲好多,搞到過重!差d有妊娠糖尿,所以少飲為妙!

我淨係飲加鈣豆漿,加鈣低脂牛奶,豆腐同食materna補充鈣質,間中食芝士,bb都健健康康!

男爵府

我無飲過,食牛肉雞蛋長胎好過喇

男爵府

而家6個月,

營養師話用豬骨牛骨煲湯水,鈣質小得可憐,脂肪居多, 食豆製品,蝦皮 ,黑芝麻粉呢啲有益嘅食物仲好

大宅

間唔中一次當普通湯飲下有冇壞嘅但係應該真係唔關鈣

子爵府

回覆樓主:

上胎後期間唔中有飲下 呀仔係結實,不過唔知關唔關湯事。

首頁

尾頁

跳至