懷孕前後

跳至

首頁
12345...7

尾頁

洋房

我差幾個月拿到單程證,而家老公想同我離婚,不肯同我去醫院簽字拿分娩證書,原因係佢係出面搞大人地個肚,想同我離婚,我可以點做

伯爵府

2019新春慶豚圓 2019勳章

回覆樓主:

你決定生,可以留係大陸生嗎?

男爵府

2019新春慶豚圓

Boeylyu 發表於 19-5-6 05:23
我差幾個月拿到單程證,而家老公想同我離婚,不肯同我去醫院簽字拿分娩證書,原因係佢係出面搞大人地個肚, ...

如果你決定要bb就返去大陸生啦, 無人無物都係單親既考量, 佢唔要你, 你經濟頂得順嗎?
無關你係邊道人, 咩人決定做單親媽媽都要考慮左自己情況先
依家情況的確係你想要個bb既話, 只可以返去生囉

複式洋房

冇咩可以做,離婚然後返大陸生。

大宅

回覆樓主:

咁返大陸生啦,你自己無證,俾你落到香港生,生完咁點?你中港兩邊走?要香港人幫你養細路?跟住你一哭二鬧三上吊R 個單程證?

勉強係香港生左,個細路內地無戶藉,你兩頭唔到岸,仲痛苦。香港無你想像中咁好,反正依家內地乜都好過香港,地方又大、又有支付寶、又先進,香港醫生又返內地工作,香港好快引入內地醫生,無錢一樣係俾內地醫生醫,內地生你起碼兩個都有戶藉,又有親友支援,好過單親無人無物,香港人唔會同情你,只會問你做乜要嚟香港生,做乜要香港人幫你埋單。

大宅

大陸社保仲多錢過香港d生果金
返大陸好過啦

複式洋房

回覆樓主:

只能建議你大陸生,單非只能私家醫院生,隨時十萬蚊上落,如果真系錢多,梗系貼够錢比死佬去簽字。
另一方面考慮,大陸生有醫保報銷,細露生出來保障多過香港,你沒香港身份證,所有嘢吃自己,系妻涼

大宅

2019新春慶豚圓

長琦良美 發表於 19-5-6 08:25
咁返大陸生啦,你自己無證,俾你落到香港生,生完咁點?你中港兩邊走?要香港人幫你養細路?跟住你一哭二鬧 ...

人地想R個單程證呀

子爵府

2019新春慶豚圓

咁你自己本身邊度黎咪返邊度生

別墅

asukav6 發表於 19-5-6 09:08
人地想R個單程證呀

我都係咁話 如果真系對個bb好 嗱嗱臨返鄉下book醫院啦 死都要起香港生 個男人都咁 仲要諗起香港生就知咩事 我估又係啲 想摞公屋摞綜緩個啲

男爵府

2019新春慶豚圓

asukav6 發表於 19-5-6 09:08
人地想R個單程證呀

單程證都唔係香港話事既, 要r返去r阿爺睇下有無人理, 之前先有單新聞係咁, 個媽無證得個仔有, 返去住咪一了百了囉, 同香港人講有咩用丫, 香港如果有話事權就算cut唔到個150, 都唔會乜人都放落黎啦…

大宅

1)返大6生
2)叫阿B等等先出世
3)搵個香港豬頭認左佢

布甸小狗    發表於 19-5-6 12:53

大宅

呢個post似搏鬧多過問嘢,喺香港forum問啲咁既嘢堅搞笑

大宅

2019新春慶豚圓

SsummerTang 發表於 19-5-6 09:15
我都係咁話 如果真系對個bb好 嗱嗱臨返鄉下book醫院啦 死都要起香港生 個男人都咁 仲要諗起香港生就知咩事 ...

可能個男人醒覺良心發現左,費事要香港人養多2件

別墅

asukav6 發表於 19-5-6 11:31
可能個男人醒覺良心發現左,費事要香港人養多2件

如果樓主起啲大陸app問 一定好多女人支持佢 認同佢 可憐佢 可惜佢取暖取錯地方 而且言語都幾強目的性 好想問佢 係甚麼驅使佢一定咁糾結張單程證同一定要起香港生

別墅

2019新春慶豚圓

回覆樓主:

返大陸啦,香港生你養得起咩,俾你用到香港資源都係雞碎咁多,小朋友可能仲要被杯葛,香港人從來不歡迎大陸人。

你老公做得好,冇做出對唔住香港人既事

洋房

回覆 cavy0511 的帖子

經濟我肯定搞的掂,因為我係香港開咗兩間公司,同埋我大仔都係法國醫院生

洋房

回覆 長琦良美 的帖子

我無叫香港人幫我所謂既買單,第一我香港有公司,我有交稅俾香港,第二我經濟條件係好好,有車有樓,只不過而家無咗買樓就可以有身份證呢樣嘢,我大仔都係私家生,無用過你地香港人一分一毫,請你講嘢唔好咁偏激

洋房

回覆 SsummerTang 的帖子

唔好意思,以我既條件,申請唔到公屋,我都無諗住會申請公屋住,因為我有買樓,有俾15%印花稅

洋房

回覆 可樂媽媽 的帖子

我好肯定我條件好過你好多,我自己名下有公司係灣仔會展中心,我唔需要你地香港人擔心我內地人會佔用你地資源

首頁
12345...7

尾頁

跳至
熱門主題
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊