6個月-1歲

跳至

首頁

尾頁

洋房

我bb十個月啦,都未戒到夜奶,想幫戒。但奶奶就話『自自然會戒到』『唔好人係咁你又跟住,個個bb唔一樣』
但我bb每晚點幾兩點會飲一次,之後就到早上5點半左右又再飲。有時候仲會2-3個鐘一次(好少情況)
所以想問下各位媽媽有冇啲好方法可以溫和啲去戒夜奶

複式洋房

Xiuching 發表於 19-5-6 16:48
我bb十個月啦,都未戒到夜奶,想幫戒。但奶奶就話『自自然會戒到』『唔好人係咁你又跟住,個個bb唔一樣』
...

你bb最後果餐幾點飲 飲幾安?其實佢係咪真係要飲奶?因為我仔依家9個半月佢半夜都會醒幾次 但吾係要飲奶 佢玩一陣就會自己訓返 佢last果餐9點半飲7-8安

別墅

...

有冇用一個習慣既睡前模式?
即係每晚睡前做同一樣野(例如:沖涼之後食奶講故事播音樂)
不過我每一晚都做緊呢啲野 bb都好定時12點至1點要起身食奶(我係全埋身媽)
之後會不定時2-3小時再起身 但埋身後是一定訓得返
之前我有問過醫生 佢話呢個係bb既睡眠模式黎 可能佢係一個訓唔冧既bb 幾個鐘就會醒一醒
又或者佢夜晚真係有需求想食奶(試過俾奶咀唔要)
我自己都覺得佢想戒就會自己戒到

別墅

...

另外醫生都有提到可能佢太飽 所以訓唔好
因為加固後食粥 夜晚仲要食8安奶(當時有泵出黎俾佢食)佢會飽到訓唔好
我後尾都試過將奶既份量減半 佢都係起身
俾你參考下

洋房

shan1915 發表於 19-5-6 17:57
你bb最後果餐幾點飲 飲幾安?其實佢係咪真係要飲奶?因為我仔依家9個半月佢半夜都會醒幾次 但吾係要飲奶 ...

夜晚十點左右瞓,9點9左右會飲6-7安奶。但就點幾兩點醒,要飲奶奶,即使推遲俾佢飲,都喊。所以唯有開個6-7安俾佢,飲完即瞓

洋房

ZOEISMYBABY 發表於 19-5-6 18:09
另外醫生都有提到可能佢太飽 所以訓唔好
因為加固後食粥 夜晚仲要食8安奶(當時有泵出黎俾佢食)佢會飽到 ...

其實我哋7點半或8點前左右會食粥仔,9點9就食埋尾奶。相差都有個幾兩個鐘

別墅

Xiuching 發表於 19-5-6 21:33
其實我哋7點半或8點前左右會食粥仔,9點9就食埋尾奶。相差都有個幾兩個鐘
...

我嗰時都係呀 6點左右食一碗粥 9點就飲奶

洋房

ZOEISMYBABY 發表於 19-5-6 18:06
有冇用一個習慣既睡前模式?
即係每晚睡前做同一樣野(例如:沖涼之後食奶講故事播音樂)
不過我每一晚都 ...

有呀,每晚飲奶,換片,抹干淨手腳,面仔,刷牙。最後搽埋潤膚霜。其實每晚都有做。有時候做漏一個步驟,佢都會扭扭令令,直到做完先肯瞓佢如果係9點半瞓,就會1點幾或2點醒。但10點半瞓,都會係點幾2點醒。其實會唔會係佢自己嘅一個規律呢

別墅

Xiuching 發表於 19-5-6 21:39
有呀,每晚飲奶,換片,抹干淨手腳,面仔,刷牙。最後搽埋潤膚霜。其實每晚都有做。有時候做漏一個步驟, ...

哈哈!可能係啦

大宅

如果半夜bb醒咗我會俾幾啖水佢啜下
等佢透過吸啜有啲安全感容易啲瞓返
之後就慢慢減少半夜對奶嘅需求

唔知你bb work唔work 呢

男爵府

2024年龍年勳章

平日日間食唔夠飽就會半夜喊肚餓,仲要次次比奶佢都飲得曬架喇。
你要試吓每餐比飽啲佢食,或者直接安排多一餐固體、零食、生果。佢係咪大碼B嚟架?

大宅

Xiuching 發表於 19-5-6 21:33
...

相差個幾鐘應該未消化到wor....我個都係十個月大,都係7半至8點食奶,9半上床,10點左右訓著,12點訓住食尾奶,到早上起身

洋房

babyfung61 發表於 19-5-7 01:21
平日日間食唔夠飽就會半夜喊肚餓,仲要次次比奶佢都飲得曬架喇。
你要試吓每餐比飽啲佢食,或者直接安排多 ...

每日三餐粥仔,每餐大半碗,奶奶大概6安,有時候7安。但都會飲完。佢唔算大碼,但感覺算係中下左右

洋房

siusiumi 發表於 19-5-7 01:58
相差個幾鐘應該未消化到wor....我個都係十個月大,都係7半至8點食奶,9半上床,10點左右訓著,12點訓住食 ...

即係瞓前嘅個半鐘左右食。之後12點一定會因為肚餓而醒,就再將尾奶放係12點呢個時間段?

大宅

Xiuching 發表於 19-5-7 02:38
即係瞓前嘅個半鐘左右食。之後12點一定會因為肚餓而醒,就再將尾奶放係12點呢個時間段?
...

唔係因為佢醒所以揀呢個時間的,係佢每餐都相隔4個鐘,所以就12點食囉,有時我忘記左,佢都冇餓醒,遲左成個鐘先餵 ,我都唔知佢係唔係餓架,總之每次訓住ko 8安奶

大宅

Xiuching 發表於 19-5-7 02:38
...

丫,講錯左,晚上係7半至8點食粥/意粉

禁止訪問

大宅

Xiuching 發表於 19-5-7 02:36
每日三餐粥仔,每餐大半碗,奶奶大概6安,有時候7安。但都會飲完。佢唔算大碼,但感覺算係中下左右
...

會唔會粥仔唔夠飽?
我細個個之前食糊食粥仔有段時間又係翻去12:00食完奶,2點準時起身又食,4-5點又食。
之後開始試爛飯,又可以12:30食完奶,5/6點先醒。同日頭只係瞓一至兩個鐘,之後全日唔瞓掛住玩

大宅

其實我女都係咁,
依加7個月,九點幾十點最尾一餐,
晚晚三四點醒左要埋身,
我都好攰......有冇高人指點我應該點做可以令佢六點幾先起身飲奶

首頁

尾頁

跳至