自由講場

跳至

首頁
12345...19

尾頁

伯爵府

BK Milk勳章

今天早上看到“緣”JM的post,關於前夫停贍養費就快無收入好徬徨,晚上想追來看,原來已經被封了,不過可以看。裡面有罵戰。BK時常都有FMT呻無錢要湊小朋友不能出外工作等。我想用一個帖來寫寫我找part time的經歷。絕非曬命,其他方法請JM加下去。
我自己背景:學歷高,現在在家帶2個小朋友(7歲同2歲),小學個個校車4點05接,幼稚園全日個4:30接,無工人。

在家工作:
1. Home Office, 要認人,要有運氣
我10多年前就home office.boss在美國貪我人工平。老闆對我好好,人好nice.我願意一直做下去。無奈後來公司close著,我都有幫ex boss做些力作能及的事,他是個改變我命運的人。這份工是運氣,只是展覽會上見了他5分鐘而已。
現在我都有份home office的工,做part time accounting,這個是識人有的。不過工作量不多,一年才主要做一次。

2. 社區保母
要參加培訓好像。我曾經見過單張,這個雖然人工低,不過可以在家照顧自己的小朋友,我覺得好適合FTM.

3. 帶住自己的小朋友出去兼職
我join自己住社區的facebook group,有些媽咪請人接送自己小朋友。我覺得這個不錯,地方多是樓下幼稚園或校車,地方近。帶上自己的1個小朋友也容易做。
我還帶自己的小朋友幫人送iphone去修理,那次掙了100.我都好想人家再找我做。不過我懷疑他們只找一個人一次。讓我去的時候拿著電話寫的別人的名,好想是不想人知道一樣。這是在facebook搵工群裡面找的,那次之後就無下文。多謝JM提點,其實我也覺得送iphone去維修有問題,點解個人自己不去,送維修地址就在附近,10多分鐘就做完了,錢好似好易掙。估計是有問題。

4. 網上買賣
我相信有人掙錢,但是FTM要進貨花錢就不好了。如果是淘寶有穩定的貨源,獨特的貨品,不需要錢進貨。收到訂單收到定之後再買,就不錯。好似好好,我沒試過,只是理想狀態。

5. 不用去office的兼職
保險。我都是在BK的求職招聘裡找的。有個JM說有15000給人用,就算沒單都有。剛好我2幾年前考了個牌。只掛牌就可以有收入,這個不錯。或許我1單都開不了,至少可以拿個新人錢。是不是好沒有志氣,哈哈。我不是做sales的料。2年前考個牌入保誠,只給自己bb買了份就沒有做了。

BB返學之後的兼職:我細的個一到2歲返全日。

1.兼職樓面,洗碗,即日出糧
我都不好意思說給人聽。我好高學歷做樓面。我在facebook搵工群裡找的。好處是即日出糧。我當時做的是60/小時。都ok.11點到3點。只是一去要我掃地,拖地。這些我真是有點。。。在家拖地都是我請鐘點做,好不喜歡做清潔。不過老闆好好。是一對90後的小情侶。半年不行街出外食飯用20萬積蓄開的餐廳。請不到人洗碗。兩個老闆輪流洗碗。沒去了,老闆都還想我去,想我返多的。所以我相信FTM只要肯做這些工一定找得到。這份工站得太久我腰受不了。

2. 不做餐廳,剛好有個機會知道有人畫autoCAD圖收2000一張A1size.我說我收1000。我10年前學了些皮毛,現在再pick up.沒有時間從頭學一次。邊畫邊學,有問題就google, youtube.看別人是如何解決問題的。學軟件這個我強項。從來不花錢,自己在網上找tutorials自學photoshop, autoCAD. 這1000不好掙,畫了我一個多星期,晚晚快手弄小朋友睡了,自己畫到凌晨3點,現在眼睛都花了,好像視力有些下降。還有就是機會難求。那次機會之後,我上旋轉拍賣賣畫CAD,沒有回音。

3. TVB臨記
幾乎天天都有,現金出。包飯盒。也是在facebook找的,大家想的話,自己facebook search TVB臨記。申請加入group之後就可以了。其實只要是個人都可以做。沒有什麼要求。我去的那天還有個張得好嚇人的,可以做路人。基本上一直坐著等,等的時候可以玩電話,睡覺都有錢收,可以見到明星,不好的是最低工資,收工時間不定,如果拍到晚就沒辦法,所以我不做了。

4. 曾經還在BK找了份打電話的兼職。打電話book酒店,或cancel.多年前的,可能現在沒有了。

5.幫人補習,我申明只做10點到3點,暫時沒找到學生。有給錢收費網站,有回音但是沒有一個confirm.其實我9年前有的。有早上補習社教小朋友普通話,小朋友返幼稚園下午班。還有教的有閒大人。不過現在找不到上午的。

6. 陪診員,學校小食部姨姨,學校的午膳姨姨
其實我有找過陪診員,有一個要面試,其他沒有回音。沒有做成,但反而我最想做這個,又不累,又可以關係下老人家。小食部姨姨,我在BK求職版找過,原來還有煮小食,洗碗,拖地,人工才40多點,OMG,我直接說sorry,怕做不了。還不如兼職樓面。午膳姨姨也是因為人工太低沒有試。
7.通宵工
這個也是我最佩服的,之前看到報導有位媽媽晚上開的士,白天自己湊小朋友。好偉大。經濟好困難的可以考慮。其實BK都有這樣的媽咪,好佩服。

8. 鍾點家居清潔
這個已經去到好高人工了,肯做的人不多,做清潔是辛苦工。要就時間。
9. 放小朋友在家,媽媽返全職

我認識一個媽媽,小朋友小五就獨自在家了。媽媽煮好飯放在電飯煲裡,小朋友自己按電飯煲煮來食。或自己用電飯煲煮面。媽媽不準她用其他廚房電器,只可用電飯煲。有事打電話。我知道這是違法的,不過我自己小時候都是自己上放學,自己煮面。香港以外,小學生都好多家務做了。緣JM的小朋友都考中學了,真是可以放手。如果怕的話,可以在家裝個camera.好似我說TBV臨時演員的工,除小小時間埋位,其他時間自由玩電話,可以通過camera看住小朋友。

最後,關於如何找兼職,我都是facebook, search的keyword 如part time job, 兼職,炒散,google搜索炒散啊等等。有一條請記住,不要先給押金什麼的。總之沒收到錢,不要先給錢。

請其他JM加下去,其實FTM不是不可以掙錢的。只要你有心。多年前我看到一篇文章覺得有道理。文章說,女人要保持掙錢的能力。感情是會變的,10年之後或許你老公不再愛你,就是10年之後他還愛你,那他或許有意外。我被這句話提醒,我爸爸就是中年意外離開。所以我要保持掙錢的能力。曾經一邊工作,一邊讀書,還帶女,做家務,寫論文,咬牙過來就是因為這個想法,要保持自己掙錢能力,哪天沒有男人一樣可以生存到,活得好。我非憂柴憂米類型,我都出去樓面,你也可以的。

寶褓保補    發表於 19-5-30 22:56
lucidada    發表於 19-5-30 22:37
rainbowchuuu3    發表於 19-5-14 15:15
Louffy    發表於 19-5-9 18:57
Louffy    發表於 19-5-9 18:57
JaneJaneT    發表於 19-5-9 17:36
Reema    發表於 19-5-9 16:09
Nico_Robin    發表於 19-5-9 13:01
girlbear    發表於 19-5-9 11:06
green2012    發表於 19-5-9 11:01
ivory0915    發表於 19-5-9 09:37
Pman1022    發表於 19-5-9 08:54
lingfu    發表於 19-5-9 08:18
sunev    發表於 19-5-9 03:06
茶類愛好者    發表於 19-5-9 01:23
sealspeaking    發表於 19-5-8 23:11

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

appledai 發表於 19-5-8 21:32
今天早上看到“緣”JM的post,關於前夫停贍養費就快無收入好徬徨,晚上想追來看,原來已經被封了,不過可以 ...

正能量

禁止訪問

大宅

請問你係點搵到鐘點?(emoji)(emoji)

伯爵府

BK Milk勳章

sphchng127 發表於 19-5-8 21:41
請問你係點搵到鐘點?(emoji)(emoji)

你說的是給我做清潔的鐘點?老實說我的鐘點是網上找的,一直都好平收我,做了快8年了,關係好好,每次我都給錢以外的東西,如果小食生果。是我好彩了。

伯爵府

BK Milk勳章

月見草 發表於 19-5-8 21:38
我睇咗少少,點解封?

我search出來看到最後有開戰,關於平時亂花錢,不儲蓄之類的。

大宅

appledai 發表於 19-5-8 21:44
你說的是給我做清潔的鐘點?老實說我的鐘點是網上找的,一直都好平收我,做了快8年了,關係好好,每次我都 ...

想請問下大約幾多錢一小時通常做幾多日?

琥珀宮

今天早上看到“緣”JM的post,關於前夫停贍養費就快無收入好徬徨,晚上想追來看,原來已經被封了,不過可以 ...

要做一定有,不過搵人送iPhone 就奇怪左少少,小心送嘅野唔止係iphone咁簡單
d工只有一兩次都好難攪,但都非常鼓勵性
其實讀書年代都識人搵人去tvb做臨記,但當時得十零蚊,仲少過麥當勞,所以冇去

伯爵府

我都睇左兩頁………………

伯爵府

BK Milk勳章

sphchng127 發表於 19-5-8 21:46
想請問下大約幾多錢一小時通常做幾多日?
一周一次,一次3.5個小時。我的多年都不加價,一直都是80/小時。現在市價最少100

侯爵府

係香港有手有腳,肯做,點會搵唔到野做?除非自己唔肯做!要不勞而獲啫!

翡翠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 親子王國15週年勳章

appledai 發表於 19-5-8 21:46
我search出來看到最後有開戰,關於平時亂花錢,不儲蓄之類的。

BK JM一係精神壓力好大,又或者係太得閒,冇事搵事做。咁都鬧到?

建議:接freelance, 做返本行,例如:翻譯、寫apps...

伯爵府

2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章

時裝店part time sales, 但唔係間間有彈性時間,有啲就時間彈性,可以返早,下午買餸煮飯

水晶宮

我見好多朋友都開始做u 爸,扣除油成本,平均$100/小時。參考一下

翡翠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章

appledai 發表於 19-5-8 21:46

本來我無睇skin care 果個post, 見有人提又有JM今朝up 番個post, 我入去睇咗。 平心而論果d唔係咩大牌子用品, 乎民之中既好貨分享。 老實買枝洗面用好耐, 咁都要鬧會唔會苛刻咗d。 另外佢唔係唔願意返工, 一直都有多謝提供資料既JM。

希望你個post 可以鼓勵更多有需要既JM面對突然而來既逆境!

複式洋房

mandy952 發表於 19-5-8 21:47

要做一定有,不過搵人送iPhone 就奇怪左少少,小心送嘅野唔 ...

送電話維修我都遇過。最後應承左都冇做到
老公話 驚中間會有咩問題 到時要自己孭上身

侯爵府

認真
1. Freelance hr consultant/ agent

大宅

其實依家有好多part time都已經好彈性
飲食,零售嗰啲part time嗰啲基本上時間都任你簡,只要早啲報更等人地安排就可以,如果小朋友返左學,真係可以日日番三四個鐘,大型連鎖店嗰啲一個月砌到100小時仲有基本福利添
另外我覺得鐘點都唔錯,自己同個僱主夾時間,彈性仲大,見市場都好缺人做
生活總有辦法既

水晶宮

優質post

子爵府

我覺得係心態的問題
樓主好積極,遇到逆境都會生存到
有d 人就未必可以咁積極,或者之前過於安逸、倚賴 ,亦無新計劃將來(健康問題另計)
不過都係嗰句,女人都係有個錢傍身好

首頁
12345...19

尾頁

跳至